Hafif ve rahat bir kullanıma da sahiptir. Koton kumaş nasıl olur sorusuna yumuşak, rahat ve hafif cevapları verilebilir. Bu özellikler de gözle görülebilen özelliklerdir.
Koton kumaşlar yazlık kıyafetlerde terletme yapmadıklarından tercih edilmektedir. Koton kumaş pamuk lifinden elde edilen doğal kumaş türü olarak bilinmektedir. Koton kumaşlar nemi emerek dışarıya vermemektedir. Hava aldıran bir yapıya sahiptirler.
Pamuk keten kumaş, pamuk ve ketenin birleştirilmesiyle yapılır ve bu kumaşın hem pamuğun yumuşaklığı hem de ketenin sağlamlığı özelliklerini taşır. Bu kumaş, yaz aylarında terlemeyi azaltan özelliklerine sahip olmasına rağmen aynı zamanda nemli koşullarda daha az şişer ve daha az ıslanır.
Jersey: Orijinali yünden elde edilen bu kumaş, yumuşak ve esnektir. Genellikle astar, abiye ve forma dikiminde tercih edilse de farklı kumaş türleri ile birlikte de kullanılabilir. Dimi: Ana tekstil ürünlerinden olan dimi kumaş, yüksek iplik yapısına sahiptir.
Doğal kumaşların kapsamında; ipek kumaş, pamuk kumaş ve keten kumaş modelleri yer alır. Sentetik grupta; naylon kumaş ve akrilik kumaş modelleri bulunur. Suni kumaş çeşitleri ise vizkoz özellikli ve rayon kumaşlardır. En kaliteli kumaş sınıfında ilk sırada pamuktan elde edilen kumaşlar yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Koton kumaşlar dokuma esnasında ince ve yazlık şekillerde üretildikleri gibi kışlık formlarında ise eklenti olarak başka maddeler de bulundurmaktadırlar. Koton kumaş hava alan yapısı ile sıcak tutma özelliği bulunmamasına rağmen insan vücuduna uyumlu ve sağlıklı kumaşlardır.
Cotton sağlıklı bir kumaş olduğu için çok tercih edilir. Özellikle bebek giyim alanında %100 cotton kumaş kullanımı sıkça tavsiye edilmektedir.
Çorap, elbise, iç giyim ve kazak gibi pek çok kıyafet için kullanılabilir. Hazır giyimde en çok kullanılan kumaş türleri arasında yer alır. Bunun dışında ev gereçleri için de koton kumaşların kullanıldığı görülür. Masa örtüsü, nevresim takımı ve çeşitli ev tekstili ürünü için koton kumaş tercih edilmektedir.
Polyester ve Pamuk Karşılaştırması
Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Gerçek bir pamuklu kumaş, 90 dereceye kadar çok yüksek bir sıcaklıkta yıkanabilir. Öte yandan, boyanmış veya baskılı pamuklu kumaşlar çok daha hassastır. Çünkü, yüksek derecede yıkandıklarında solma ve baskılarının çıkma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, en fazla 60° sıcaklıkta yıkanmaları tavsiye edilir.
Penye, Türkçe dilinde üst giyim ürünlerine verilen de bir isimdir. Pamuklu kumaş olarak da bilinen penye kumaş rahatlığıyla tercih edilen kumaş türleri arasında yer almaktadır. Bu kumaş türü pamuk ipliğinden üretilmektedir. Kaliteli ve sağlıklı kumaş türleri arasında görülmektedir.
Yün: Hafif ve dayanıklı yapısı ile mont kumaşları arasında vazgeçilmezdir. Su geçirmez özelliği ile sizi hem kuru hem de sıcak tutar. Naylon: Tamamen sentetik malzemelerden oluşan yapısıyla esnek ve dayanıklı bir kumaştır. Ayrıca temizlenmesi ve bakımı da kolaydır.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik, rami ve aluyot gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
KETEN. Keten gömlek ve ceketler yazın terletmediği ve koku yapmadığı için tercih edilebilecek kumaş türlerindendir. Çabuk kırıştığı için, pantolon ve etek yerine gömlek tercih etmek kullanım açısından daha rahattır.
Kadife kumaşlar
Kadife kilolu gösteren bir kumaş. Kadife pantolon ve etek tercihi yaparsanız olduğunuzdan daha hacimli görünme ihtimalini de göze almalısınız. Kadife kumaş yerine krep gibi ince kumaş seçenekleri daha şık ve ince görünmeniz sağlar.
Pamuklu kumaşın en önemli özelliklerinden biri nefes alan yapıdır. Böylece vücudun yaz aylarında hava almasını sağlayarak terlemesini engellemeye yardımcı olur. Bu yüzden pamuklu kumaş terletir mi sorusuna terletmez aksine terlemeyi önler şeklinde cevap verebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri