Trakya Bölgesi'nin çok sevilen köpük helvası yapımında da kullanılmaktadır. Çöven otu helva yapımında sıklıkla kullanılır. Özellikle tahin helvasının kendine has lezzetinin tamamlayıcı unsurlarındandır.
Gıda sanayiinde ağdayı ağartıcı özelliğinden dolayı helva ve dondurma yapımında kullanılır. Türk mutfağında tahin helvası, koz helva, kerebiç ve paşa lokumu adı verilen tatlılarda kullanılır. Ayrıca köpürme özelliğinden dolayı sabun ve deterjan sanayiinde de geniş çapta kullanılır.
- Çöven otu, idrar söktürür ve bağırsakları temizler. İshal yapıcı etkiye sahip olduğu için kabızlığa iyi gelir. - Çöven otunun kanı temizleyici özelliği vardır. - Kekik, yenibahar ve roka otu gibi öksürüğü geçirmeye yardımcı olur ve göğsü yumuşatır.
50 gr çöven otu kökü 1 litre su içinde 30-35 dakika kadar kaynatılır ve su ılıdığında kökler sudan süzülür. Kökleri kurutarak 2 ya da 3 kez daha kaynatarak elde edeceğiniz çöven suyunun miktarını arttırmak mümkündür. Ancak 2. Ve 3. kaynatmalarda kullanılacak su miktarı giderecek azaltılmalıdır.
Köpük helva üretiminde, çöven ve şeker su içinde kaynatılıp, ağda haline getirildikten sonra eklenir. Çöven suyu, hafif sert kıvamda, yarı akışkan özelliğine sahip köpük helva üretilmesinde görev yapar.
İlgili 26 soru bulundu
Az miktarda ve düzenli şekilde, çöven otu suyu çay olarak içildiğinde bağırsakları temizler. Regl döneminde bir fincan çöven otu suyu içildiğinde ağrınızı en aza indirip daha rahat regl dönemi geçirmenize yardım edecektir. İshal yapıcı özelliği olan çöven otu kökü kabızlık sorunlarına da çare olacaktır.
Kan temizleme ve idrar söktürücü özelliğiyle bilinen çöven otu, kök ve dalları köpürdüğü için sabun otu, sabun çiçeği ve köpürgen gibi isimlerle de anılmaktadır. Helva yapımında kullanıldığı için helvacı kökü olarak da bilinen çöven otu, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir.
Köpük helva Kütahya'nın geleneksel ürünlerindendir. Özellikle kahvaltılık olarak kullanılsa da her vakitte yemeklerden sonrada içine tahin atılarak tüketilebilir” diye konuştu.
Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınmıştır. Çöven: İç Anadolu'nun tuzlu steplerinde yetişen bitkinin soyu, tüm dünyada tehlike altındadır.
Lokumluk Çöven Suyu 30 KG - 25.42 TL + KDV.
Çöven bitkisinin kökünün küçük parçalara ayrılmasından (keser, bıçak vs yardımı ile) sonra, küçük parçalara ayrılan bu kökler, önce su ile iyice temizlenmektedir. Temizlenen çöven kökleri, usulüne uygun bir şekilde kaynatılmaktadır. (Köklerin kaynatılması 2-3 saatlik bir süreyi kapsamaktadır.)
Doğal bir temizleyici de olan çöven otu kir çıkarma özelliğine sahiptir. Bu açıdan olduğu temizlik sanayinde de sıklıkla kullanılır. Şampuan, bir temizlik maddesi olan yumuşatıcı ve sabun yapımında çöven otundan yararlanılır. Çöven otu bir çay olarak da kullanılabilir.
Öncelikle pekmez ve toz şeker bir tavaya alınıp şeker eriyene kadar karıştırılır. Sonra ocağa alınıp kenarlarından kabarcıklar çıkana kadar ısıtılır ve ocaktan alınır. Diğer yandan yumurta aklarına bir fiske tuz ekilip mikserin düşük devriyle çırpmaya başlanır. Yavaş yavaş deviri yükseltilerek çırpmaya devam edilir.
Kalın kökleri olan odunsu bir bitkidir. Bazı yörelerde helvacı kökü, sabun otu olarak bilinir. Çöven otu, sabun otu olarak anılmasının sebebi yüksek oranda temizleyici özelliği bulunduğundan doğal sabun olarak kullanılmaktadır. Çöven otunun helvacı otu olarak anılmasının sebebi ise helvalar da kullanılmasıdır.
Tahin helva, ana maddeleri tahin, şeker, çöven suyu, vanilya olan, ünlü bir Türk tatlısıdır. Çeşitlerine göre içerisine kakao, antep fıstığı, sakız, bal ve ceviz eklenir. 700 yıl önce Denizli'de Hasan Basri Efendi tarafından keşfedilmiştir.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Eski Dünya Kunduzu
Eskiden Avrupa'nın tamamından Orta Asya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada bulunurken Türkiye'de herhangi bir önlem alınmamasından dolayı soyunun tükendiği düşünülmektedir.
Doğada kendiliğinden yetişen “Karadeniz kardeleni” belirlenen kotalardan fazla toplanması nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Genellikle Orta ve Doğu Anadolu'da yetişmektedir. Çöven ekstraktı, reçine, şeker ve saponinden oluşmaktadır. Saponin, bazı bitkilerde, özellikle de sabun otunda (Saponaria) yüksek oranda bulunan ve suda köpürme özelliği taşıyan yüksek molekül ağırlıklı glikozitlerdir.
Helva'nın dünyada ilk yapıldığı yer Orta Doğu ve Balkan ülkeleri olarak bilinmektedir. Türk, Arap ve Yahudi toplumların yaşadıkları her yerde helvayı görmek olasıdır. Türklerin helva ile tanışmaları, İslamiyet'i kabul ederek Arap kültürüne yakınlaşmalarıyla başlamıştır.
TSE yanı sıra HELAL sertifikalarına da sahiptir.
Kesilip dövülerek parçalanan çöven kökleri su ile kaynatılır ve şurup kıvamında çöven suyu denen özüt (ekstrakt) elde edilir. Çöven suyu süzülerek parçalarından arındırılır ve soğumaya bırakılır. Soğuyunca makine ile karıştırılarak köpürtülür.
ÖNEMLİ NOT: Çöven otu, belli oranda toksin içermektedir. Bu sebeple çay şeklinde tüketmeye özen göstermek gerekir. Sık olarak tüketilmesi ishale neden olurken, ayrıca kişiyi sık idrara çıkmaya zorlayabilir. Hamile ve emziren kadınların kullanmaması tavsiye edilir.
Öğütülmüş, macun gibi olan bu yağlı karışıma tahin adı verilir. Tahin helvasında kullanılan ana madde olan tahin %60 yağ, %26 yüksek değerli protein ve B grubu vitaminleri içermesinden dolayı çok kaliteli bir gıda sayılmaktadır.
Kâğıt helva, iki katlı, arasında çeşidine göre karamel, yoğunlaştırılmış süt, çikolata, hindistan cevizi, koz, çilek vb konulmuş tatlıdır. Türk yemek kültüründe geleneksel bir sokak yiyeceğidir. Ayrıca ortadan katlanıp içine dondurma konulmak suretiyle de tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri