Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.
Eğer sıfır araç alımında bireyin engellilik yüzdesi %40-89 arasında ise ÖTV indirimi %26.3 oranında uygulanırken KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç almak isteyen kişilerin öncellikle engelli araç alma şartlarını sağlaması gerekir.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
Başvuruda engellilik raporunun ibraz edilmesi: Araç alımında; engellilik sağlık kurulu raporunun aslının, ÇÖZGER alan çocuklar için ise ÖKGV ibareli raporun bir örneğinin (elektronik ortamda teyit edilemeyenler için, aslı veya noter onaylı örneğinin) ibrazı zorunludur.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
İlgili 31 soru bulundu
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, engelliler tarafından alınan binek otomobilleri motor silindir hacmine bakılmaksızın ÖTV istisnasından yararlanabilecektir.*
Engellilik oranı %90 veya üzerinde olan yetişkin engelliler ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu'nda (ÇÖZGER) “Özel Koşul Gereksinimi Vardır (ÖKGV)” ibaresi bulunan 18 yaş altı engelliler ÖTV istisnasından yararlanabilirler.
Engelli bireyler ikinci el araç satın alabilir mi? Özel Tüketim Vergisi yani ÖTV, ikinci el araçlarda geçerli olmadığı için, engelli bireylerin raporu ikinci el araba alımlarında herhangi bir etkiye sahip olmayacaktır.
Bu nedenle Ek-2'de belirtilen durumlar dışında ÇÖZGER en az 2 yıl süreli verilir. Çocukların özel gereksinimlerinin hızla değişmeyeceğini düşünüldüğü durumlarda çocukların, ailenin ve Çözger kurumları çalışanlarının süreçteki zaman ve iş gücü kaybı gözetilerek rapor daha uzun süreli ya da sürekli olarak verilebilir.
Eğer sürücünün ortopedik engel yüzdesi %40-89 aralığında ise araç alımında tamamen ÖTV'den muaf tutulmasa dahi belli başlı indirimlerden faydalanması mümkün. %40 engelli raporu ile araç alırken uygulanan indirimler ise %26.3 ÖTV indirimi ve %15.24 KDV indirimi.
ÖTV indirimi oranı, engel oranına göre belirlenmektedir. Engel oranı %40 ve %89 arasında olan engelli bireyler %26.3 ÖTV indiriminden fayalanabilmektedirler. Engel oranı %90 ve bu oranın üzerinde olan kişiler ise ÖTV'den muaf tutulmaktadırlar.
% 90 ve üzeri Özel gereksinimli yakını olanlar ÖTV (Özel Tüketim Vergisi ve MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) muafiyetli sıfır araç alma hakları vardır.
Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc'den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.
Engelli raporunun tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereklidir. Aynı şekilde raporda kesin olarak %40 ile %89 arasında engel oranına sahip olduğu belirtilmelidir. Aracı satın alan bireyin engel düzeyine göre araçta bazı düzenlemelerin yapılması gerekli ise, 'Tertibatlı araç kullanılır' ibaresinin geçmesi gerekir.
Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme durumu söz konusu olduğunda raporun iptal edilerek silinebilmesi de mümkündür.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunma ve duygu düşünce bozukluğu hastalığı olan kişiler ehliyet alamazlar.
Bakıma muhtaç birey eğer 18 yaşının altında ise, çok ileri düzeyde özel gereksinimi vardır (engel oranı %70-79 arası), belirgin özel gereksinimi vardır (%80-89 arası) veya özel koşullu gereksinimi vardır (%90-99) ifadelerinden biri bulunması gerekmektedir.
Engelli adına alınan araçları sözleşmeli şoförler ya da TSE onayı verilen kişiler de kullanabilir. ENGELLİ ARACINI BAŞKASI KULLANIRSA CEZASI NEDİR? Ruhsatta ismi olmadan engelli aracının kullanılması halinde ağır para cezalarıyla ya da aracın bağlanmasıyla karşılaşmak mümkündür.
Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi ÖTV muafiyeti, şehit ailelerine ve %90 ve üzeri engeli bulunan bireylere tanınmış bir haktır.
Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında 2023 için yeni üst limit açıklandı Engelliler için ÖTV muafiyetli araç alımında yeni üst limitin ne kadar olacağı merak ediliyordu. Söz konusu karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. 2023'te Engelliler için ÖTV muafiyetli araç limiti 450.500 TL'den 1.004.200 TL'ye yükseldi.
%40 engelli raporu ile araç alabilmek için aşağıdaki kriterler aranıyor: Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Sıfır engelli araç fiyatları 2023 yılı ocak ayı itibarı ile güncellendi. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti ise yeni yılda artırılmıştı. Böylelikle muafiyet limiti yüzde 122 oranında artarak 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri