Ses kaynağı: Genelde duyduğumuz tüm sesler bir kaynaktan çıkar. Ses çıkarmış olan bu kaynaklara ise ses kaynağı denir.
Kendiliğinden ses çıkaran varlıklara doğal ses kaynakları denir. Ses kaynaklarının ses çıkarabilmesi için titreşim gerekir.
yenileyen ve değiştiren güç canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümüne doğa denir. koruma denir. çevrelerinin oluşturduğu ve bir bütün olarak ele alınabilen birimlerdir. Primer Üreticiler: Yeşil bitkiler, (yaptıkları) fotosentez ile canlılar dünyası için önemlidir.
Doğada kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları denilmektedir. Bu doğal ses kaynaklarından çıkan seslere ise doğal sesler denilmektedir. Doğal seslere örnek olarak insan sesi, hayvan sesi, rüzgâr sesi, yağmur sesi ve su sesi verilebilir.
Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir. Yapay Ses Kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
İlgili 39 soru bulundu
Ses kaynağı: Genelde duyduğumuz tüm sesler bir kaynaktan çıkar. Ses çıkarmış olan bu kaynaklara ise ses kaynağı denir. Mesela bir uçağın sesini duyarsak o ses uçaktan çıkmış anlamına gelir. Ayrıca kaynaktan çıkan tüm sesler her yönüyle doğrusal şekilde yayılır.
Bir sesin oluşabilmesi için titreşim hareketi gereklidir. Titreşim bir nesnenin ileri geri hareketidir. İnsan sesinin oluşabilmesi içinde bir titreşimin oluşması gerekmektedir. Nefes verirken akciğerlerden gelen hava gırtlağımızda yer alan ses tellerine titreştirerek ham sesi oluşturur.
İşte merak edilen sorunun cevabı Titreşen her madde ses çıkarır. Ses, katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir.
Ses kaynakları da doğal ve yapay ses kaynakları olmak üzere iki gruba ayrılır. Hayvanlar, insanlar, rüzgâr, akarsu, dalga ve gök gürültüsü gibi kendiliğinden ses çıkarabilen kaynaklara doğal ses kaynakları; müzik aletleri, alarm, zil, korna gibi insan yapısı ses kaynaklarına yapay ses kaynakları denir.
Gırtlak (ses telleri) :
Akciğerlerden gelen havanın ses tellerini hareket ettirmesiyle ses oluşur.
İnsan sesleri, kuş sesleri, araba sesleri, rüzgârın sesi, müzik aletlerinin sesleri gibi. Duyduğumuz bu seslerin oluşabilmesi için bir kaynağa ihtiyaç vardır. Seslerin oluştuğu bu yerlere sesin kaynağı denilmektedir.
Canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortama çevre denir. Yaşadığımız çevrede: Canlılar: İnsanlar, bitkiler, hayvanlar Cansız varlık: Toprak, hava, su bulunmaktadır.
Varlık, felsefenin temel kavramlarından birisidir. Var olan ya da var olduğu söylenen şey, varlık kavramının içeriğini oluşturur.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir. Beş duyu organımızla algılayabildiğimiz (hissedebildiğimiz)ve eylemsizliği olan canlı ve cansız varlıklara denir.
Aşırı basınç şimşek hattının sesten hızlı şekilde genişlemesine ve gök gürültüsü olarak adlandırılan sesi oluşturmasına neden olur.
Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Ses dalgaları elektromanyetik dalga değildir, birer mekanik dalgadır. Radyo dalgaları veya gama ışını gibi elektromanyetik dalgalar fotonlar aracılığıyla taşınır. Ses dalgası ise, mekanik bir dalgadır ve ortamdaki moleküllerin hareketiyle taşınır.
Desibel (dB), belirli bir referans güç ya da miktar seviyeye olan oranı belirten, genelde ses şiddeti için kullanılan logaritmik ve boyutsuz bir birimdir. Desibel daima iki değer arasındaki karşılaştırmadır. Bunun sonucu olarak da çoğu kez ölçülen güç değeri değişik olmasına rağmen desibel sayısı aynıdır.
Ses, canlıların işitme organları tarafından algılanabilen periyodik basınç değişimleridir. Ses, katı sıvı veya gaz ortamlarda oluşan basit bir mekanik düzensizliktir. Titreşen her madde ses çıkarır.
İnsan kulağı 20-20.000 Hz arasındaki sesleri duyar. Bu sınırın altındaki seslere infrasonik, üstündeki seslere de ultrasonik sesler denir. Konuşma sesi aralığı da 500-2000 hz arasında değişir. Uluslararası standartlara göre, işitme sistemine zarar veren gürültü düzeyi 100-10.000 Mhz ve 85 dB düzeyidir.
Ses, titreşimdir. Sesi işitme organımız olan kulak ile algılarız. Ses dalgaları titreşim içerisinde kulağımızın içerisine girer. Burada duyu organımız tarafından elektrik sinyallerine dönüştürülür ve beynimiz tarafından algılanır.
Konuşma için gerekli olan havayı akciğer sağlar. Akciğerden gelen hava gırtlakta bulunan ses tellerine çarpar, ses telleri titrer, ses tonlanır ve geniz, burun, ağız boşluğu, damak, dişler ve diş etlerinde biçimlenerek konuşmayı sağlayan sesleri oluşturur.
Fonasyon sesin meydana gelmesidir ve gırtlakta (larinkste) gerçekleşir. Ses ilk tınısını gırtlakta kazanır. Gırtlak sesin oluşması ve biçimlenmesinde görev alan ilk organdır. Nefes verirken havanın gırtlaktaki ses tellerini titreşime geçirmesi sonucu fonasyon olur.
Erkeklerde; tenor, bariton, bas. Kadınlarda; soprano, mezzo-soprano ve altodur.
Solunum sırasında trakea (soluk borusu) yoluyla akciğerlerden gırtlağa doğru hava akışı olur, bu hava ses tellerini titreştirir ve ses üretilir. Bu ses üretimine fonasyon denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri