CRP yüksekliği enfeksiyon hastalıklarına bağlı geliştiği zamanlarda tedavide, etken organizmaya karşı etkili olan antibiyotikler kullanılır. Romatolojik hastalıklarda ise soruna direkt etki eden anti-inflamatuar ilaçlar tercih edilir.
CRP değerini düşürmeye yarayan belirgin bir ilaç yoktur. CRP değerini düşürmek için öncelikle yüksekliğin altında yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Altında yatan neden enfeksiyon ve iltihaplanma ise doktor tarafından genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır.
CRP miktarlarının kesin olarak enfeksiyona bağlı şekilde yükseldiği teşhis edilirse, uzman doktorlarca antibiyotik tedavisi başlatılabilir.
Altta yatan hastalık tedavi edildiğinde CRP değeri de tedaviye yanıt olarak düşer. Doğrudan CRP değerini düşürmeye yönelik bir ilaç tedavisi yoktur.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
İlgili 27 soru bulundu
Fakat CRP testi iltihaplanmanın neden kaynaklandığı konusunda bilgi vermez. CRP değeri yüksek çıkarsa uygulanan tedavi metotlarıyla 18 ila 20 saat arasında değerler normal seviyesine geri döner. Eğer değerler düşürülemezse hastalığın devam ettiği kanısına varılır ve tedavi planına devam edilir.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
CRP değerleri 3.0 mg/L'nin altındaysa vücutta aktif bir enfeksiyon olmadığı düşünülür. Bu seviyenin üzerindeki CRP göstergesi bir hastalık varlığına işaret edebilir.
Soğuk havalarda yeterince dikkatli davranmadığı için soğuk algınlığına yakalanan bireylerde de CRP artışı gözlemlenmektedir. C-reaktif protein artışı tespit edilen bir kişi üşütmemeye özen göstermeli ve salgın hastalıkların var olduğu havasız ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır.
Bunlara enfeksiyon giderici besinler denilebilir. Örneğin; sarımsak, nane, probiyotik yoğurt ve acı biber vücudun enfeksiyondan temizlenmesine yardımcı olur. Eğer bunlarla kandaki enfeksiyon temizlenmiyorsa doktorlar tarafından verilen antibiyotik ilaçların kullanılması gerekebilir.
CRP düzeyinin anlamı
10 mg/L ile 100 mg/L arasındaki seviyeler orta derecede yükselir ve genellikle enfeksiyöz veya enfeksiyöz olmayan bir nedenden kaynaklanan daha belirgin enflamasyona bağlıdır. 100 mg/L'nin üzerindeki seviyeler ciddi şekilde yükselir ve neredeyse her zaman ciddi bakteriyel enfeksiyon belirtisidir.
Sonuç: CRP değerlerinin bakteriyel enfeksiyonlarda viral enfeksiyonlara göre anlamlı düzeyde arttığı ancak bakteriyel enfeksiyonu viral enfeksiyondan ayırt etmedeki duyarlılık ve özgüllüğünün zayıf olduğu gözlendi.
Enfeksiyondan kansere kadar çok çeşitli koşullar buna neden olabilir. Yüksek CRP seviyeleri, kalp atardamarlarında iltihaplanma olduğunu da gösterebilir, bu da daha yüksek kalp krizi riski anlamına gelebilir. Normalde kanınızda düşük seviyelerde c-reaktif protein bulunur.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Hou ve ark.'nın (33) yaptığı bir çalışmada, şiddetli COVID-19'da, nötrofil sayılarının, sitokin konsantrasyonlarının (IL-2R, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-a) ve CRP'nin arttığı bildirilmiştir.
Günlük aspirin kullanımıda CRP nin düşmesinde önemli rol oynamaktadır.
Enfeksiyon Hastalıkları
Her türlü enfeksiyonda CRP düzeyi yüksek çıkabilir.
Pediatrik yaş grubunda akut üst solunum yolu enfeksiyonlarında C-reaktif protein düzeyi ile birlikte, nötrofil/lenfosit oranında da istatistikî anlamlı düzeyde artış saptandı.
CRP düzeyleri çok yüksek olan bireylerde en yaygın neden akut bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu durumda yüksek ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışları, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, kızarıklık ve kurdeşen gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
Çok yüksek CRP değerleri (100 ve üzeri gibi) hemen daima bakteriyel, özellikle de ciddi toksik enfeksiyonları düşündürür. Bazı hastalıklarda; Lupus ve Sjögren Sendromu gibi, iltihaplı romatizma hastalıklarından olsa da CRP normal veya çok hafif yüksektir.
Yüksek CRP seviyeleri, idrar yolu enfeksiyonları ve apandisitten kalp krizlerine kadar çok çeşitli hastalıklarda inflamasyonun ciddiyetinin erken belirtileri olarak da değerlendirilebilir.
Septisemi, vücudun herhangi bir yerinde, akciğer enfeksiyonu veya deri üstündeki bir yarada bakteriyel bir enfeksiyon oluşması sonucu kan dolaşımına girdiğinde ortaya çıkar. Bu tehlikeli bir durumdur çünkü bakteriler ve toksinler kan dolaşımı ile tüm vücudunuza taşınabilir.
CRP, PCT ve laktat veya bu belirteçlerin bir kombinasyonu, infeksiyonun şiddetiyle ilişkilidir ve hastanın klinik seyrinde prognostik değer taşır [2,4]. Laktat konsantrasyonunun 2,0 mmol/L'yi aşması şiddetli organ hipoperfüzyonuna işarettir ve yaklaşık %50 mortalite oranıyla birlikte septik şoka yol açabilir [3-5].
Mikroorganizmaların kana karışmasıyla başlayan bu durum kan zehirlenmesi olarak da bilinmektedir. Her türlü enfeksiyona bağlı olarak gelişebilecek olan sepsis, yaşamı tehdit eden bir durumdur ve tedavisine ne kadar erken başlanırsa organ hasarlarının önlenebilmesi olasılığı da o kadar yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri