Çubritsa – 50 g Bulgaristan göçmenlerinin mutfaklarında sıkça kullanılan ve yemeklere kattığı lezzetle kendine hayran bırakan çıbrıka veya tavuk otu diye de bilinen göçmen baharatı çubritsa kokusu ile iştah açar, zeytinyağına mükemmel tat verir, kahvaltılarda da bolca kullanılır.
Mercimek otu, Balkan mutfağında hazırlanan yemekleri lezzetlendiren bir tür bitkidir. Nane ve kekik benzeri olan bu ot, tıpkı nane ve kekik gibi toplanır ardından kurutulup baharat olarak tüketilir. Mercimek otu, çorbadan kahvaltıya kadar farklı öğünlerde tercih edilmektedir.
İnegöl köftesinde de yaygın kullanılır. Hoş aromasını köfteye verir. Haşlanmış patatesin, haşlanmış yumurtanın baharatı olarak da bilinir göçmen mutfağında. Bulgaristan, Yunanistan ve Pomak göçmenlerinin sofrasından eksik etmediği bu özel, hoş aromalı baharat çorbalara da pek yakışır.
Mercimek otu (Yaz kekiği,çibrika), herbes de Provence'ın (Provence baharat çeşnisi'nin) karakteristik bir bileşenidir. Ayrıca ızgara etler ve barbeküler için baharat olarak ve ayrıca güveç ve soslarda yaygın olarak kullanılır.
Kuş otu özellikle nemli bölgelerde, ormanlık alanlarda ve bazen de yol kenarlarında bile kendiliğinden yetişmektedir. Ülkemizde de hemen hemen her bölgede yetişen Kuş otu, adeta şifa kaynağıdır. Tip olarak en fazla 35-40 santim büyüyen Kuş otu, oval yapraklara sahiptir.
İlgili 29 soru bulundu
Çubritsa – 50 g Bulgaristan göçmenlerinin mutfaklarında sıkça kullanılan ve yemeklere kattığı lezzetle kendine hayran bırakan çıbrıka veya tavuk otu diye de bilinen göçmen baharatı çubritsa kokusu ile iştah açar, zeytinyağına mükemmel tat verir, kahvaltılarda da bolca kullanılır.
Kırmızı toz tatlı biber, poy otu, kişniş, nane, kekik, acı kırmızı biber, çemen unu, tuz. Kereviz, soya, süt ve süt ürünleri, susam, çam fıstığı, hardal ve gluten içeren ürünlerle aynı hatta üretilmiştir.
Kırmızı mercimek yüksek lif oranı sayesinde kilo vermeye yardımcı olur. 100 gram mercimekte yaklaşık olarak 116 kalori bulunmaktadır. Yeşil mercimekten daha düşük kaloriye sahip olan kırmızı mercimek diyetlere daha çok tercih edilmektedir.
Satureja diğer Türkçe bilinen adı ile Geyik otu diğer adıyla Yalancı kekik, Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasına bağlı bir bitki cinsidir. Biberiye ve kekik ile akraba bir türdür. Kuzey Afrika, güney ve güneydoğu Avrupa, Orta Doğu ve Orta Asya'ya özgüdür.
Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır. Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır. Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir. Tüm kırmızı besinlerde olduğu gibi vücudu kansere dirençli hale getirir.
Çıbrıka, diğer bir adıyla mercimek otu yemekleri lezzetlendirmek için kullanılan bir bitkidir. Aynı zamanda çubritsa, çibriska, çubriza, geyik otu ve zater isimleri de mercimek otunun diğer isimlerindendir. Tıpkı nane veya kekik gibi kullanılan bir baharat türüdür.
İskorçina familyasına ait olan yemlik otu, yaygın olarak yemeği yapılan, kökünden çiçeğine kadar her dokusu kullanılabilen şifalı bir bitkidir. Demir ve kalsiyum mineralleri açısından zengin olan sebze B6, B2, E,A, folik asit ve C vitamini için de iyi bir kaynaktır.
Kuş otu mimi tarafından çoğaltılmış yabani bir ottur. Üzüm salkımı gibi duran küçük yaprakları salatalara çok güzel bir doku katar. Ayrıca besin değeri çok yüksektir. İçeriğinde ıspanaktan bile fazla demire ek olarak vitamin A, D, C, B, kalsiyum, potasyum çinko gibi bir çok mineral bulunmaktadır.
Mercimek otu nedir diye araştırma yaptığınızda karşınıza birçok isim çıkacaktır. Çubritsa, çıbrıka, çibriska, çubriza, geyikotu ya da zater isimlerini gördüğünüzde mercimek otu..
Merze Otu Kars'a özgü yayla ve ovalarda kendiliğinden yetişen doğal bir ot çeşitidir.Yemeklerde kullanılan çok faydalı güçlü bir aromaya sahiptir. Merze otunun bilinen bir diğer ismi ise 'Et Otu'dur. Et ve balık yemeklerinin olmazsa olmazıdır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Halk arasında kara kekik, zahter kekiği, zater ya da çıprıka isimleriyle de anılan zahter otu, gerçekten anıldığı isimlerden de anlaşıldığı gibi her zaman kullandığımız kekik ile aynı familyadan aslında.
Kısa sürede pişen kırmızı mercimek genellikle çorba yaparken veya salata ve köfte yapımında kullanılır. Sarı mercimek de nişasta açısından zengindir ve kabuksuzdur. Demir yönünden en zengin mercimek olduğu söylenir. Haşlandığında kolayca dağılan sarı mercimek çorba ve püre yapımında kullanılır.
Yerli kırmızı mercimeğin ambalajının arkasında menşei: Türkiye yazıyor. İthal kırmızı mercimeğin arkasına Kanada veya Avustralya yazıyor.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Poy olarak bilinen bu bitki aynı zamanda boy otu, çemen, halbe, pıltan ve frenk kimyonu şeklinde de adlandırılır. Özellikle İç Anadolu ve Ege'deki tarlalarda poy bitkisine sıklıkla rastlanır. Tohumları öğütülüp toz haline gelen poy, artık farklı lezzetlerle buluşmak için çeşitli karışımların içine eklenebilir.
Mesir macunu, 41 çeşit baharat ve şifalı ottan oluşan bir macun çeşididir. İlk olarak 1522 yılında Yavuz Sultan Selim'in eşi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca dönemin ünlü ve başarılı hekimi Merkez Efendi tarafından kullanıldığı söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri