Tütsüyü yakabileceğin uygun bir yer bul. Tütsü çubukları bolca duman çıkardığından çubuğu iyice havalandırılmış bir odada yakman gerekecek. Aynı zamanda, yanan tütsüyü hava cereyanı olan açık kapılardan ve pencerelerden uzak tut. Tütsünün yakınında perde ya da tül gibi tutuşucu bir şey bulunmadığından emin ol.
Hangi formda üretilmiş olursa olsun, tüm buhurlar yakılarak kullanılıyor. Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir. Tütsünün kaç dakika yakılmasıyla ilgili belli bir kural yoktur ve bu süre, kişinin kendi tercihine göre değişebilir. Tütsü tamamen bitene kadar bekleyebilir, isterseniz tamamen bitmesini beklemeden söndürebilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor.
Tütsü ne zaman yakılır? Evinizde tütsüyü istediğiniz zaman yakabilirsiniz. Bunun için özel bir gün veya Dolunay, Yeniay gibi ay döngülerini beklemenize gerek yok. Her gün kullanmak ya da haftalık ve aylık ritüeller yapmak da gayet iyidir.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Tütsü, etkisini 20 ila 30 dakika gösterir. Eğer tütsü çubuğunun tamamını yakmayı düşünmüyorsan iyice söndürmek için ucunu suya batır.
Cin, büyü, nazar gibi negatif enerjiyi bertaraf etmek ve güzel koku hasıl etmek için tütsü yakmak caiz ve iyidir.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Tütsü, yakılarak kullanılan ve de hoş bir kokunun ortama yayılmasını sağlayan bir maddedir. Buna bağlı olarak oda kokusu olarak da kullanılabildiği görülmektedir. Yakılan ortamda hoş bir kokunun duyulmasını sağlamasının yanı sıra iyi bir enerji yaydığı da düşünülmektedir.
Ucuz ve kolay erişilebilir olması, her yerde satılması nedeniyle çubuk tütsüler çok fazla kullanılırlar. Fakat maalesef çubuk tütsüler kanserojen maddeler içerdikleri için başlıca akciğer, lenf bezleri, solunum yolları, beyin ve kan hücreleri gibi vücudun pek çok noktasında geri döndürülemez zararlar vermektedir.
Yoga ve meditasyonda tütsü, hava temizleme amacıyla ve sakinleştirici bir atmosfer yaratmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir tütsü çubuğu; yandığında hoş kokulu, aromatik bir duman çıkar. Mekanı davetkar ve manevi bir koku ile kaplar.
Yanan bir çubuk tütsünün ortalama süresi 45-50 dk. civarındadır. Yanan bir natural masala çubuk tütsünün ortalama süresi 40-45 dk. civarındadır. Yanan bir konik tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır. Yanan bir geri akış şelale tütsünün ortalama süresi 30-35 dk. civarındadır.
Tütsü yakımı, çeşitlerine göre değişiklik gösterse de oldukça kolaydır. Kapalı alanlarda yakılabileceği gibi açık alanlarda da kötü enerjiyi alması için yakılabilir.
Adaçayı ve Palo Santo, en bilinen nazar tütsüleridir.
-Negatif enerjiye düştüğünüzde hemen uyumamak önemlidir. Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir. Gül tütsü: Aşk ve tutku için harikadır. Negatif enerjiyi sevgi enerjisine dönüştürür.
Günümüzde, bütün Katolik ve Ortodoks kiliselerinde, ayinler sırasında buhur kullanılmaktadır. Bazı Protestan kiliselerinde 16. yüzyılda buhur yakmak terk edilmiş, ancak 19. yüzyıl Tractarian hareketinin etkisiyle bazı kiliselerde tekrar yakılmaya başlanmıştır (Erdem 1992a: 383).
Tütsü sevenlerin en çok yöneldikleri kokulardan biri de üzerliktir. Tütsü otu kötü enerji kovucu dumanı ile halk arasında nazara karşı kullanılır. Tütsünün çok eski zamanlardan beri bu özelliği öne çıkar.
Tütsü, hoş kokulu bir koku elde etmek için yakılan bir maddedir. Tütsüler antik çağlardan beri kullanılmaktadır - eski Mısır, Babil ve Yunanistan'da dini ritüellerde aktif olarak kullanılmıştır. Yüzyıllar boyunca ve günümüze kadar, dünyanın her yerindeki insanlar çeşitli nedenlerle tütsü kullanımına başvurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri