CÜHUD – CUHUD (ﺟﻬﻮﺩ) i. (Ar. yehūd'un Farsçalaşmış şekli cuhūd) Yahûdi, çıfıt: O cühudlar gördü geyik geldiğin (Süleyman Çelebi). Mesîh'in rûh-ı mahz iken vücûdu / Cihanda her cühûd idi hasûdu (Şeyhî). Senin kızını bir cühûda vermek istiyorum (Muallim Nâci).
Bilerek inkâr etmek. Bildiği halde yanlış söylemek.
(ﺧﺪﻭﺩ) i. (Ar. ḫadd “yanak”ın çoğul şekli ḫudūd) Yanaklar.
Bu kelimenin anlamı daha çok " esinlenmek " ya da " bir şeyden ilham almak " anlamını taşır. Osmanlı döneminde daha sık kullanıldığı bilinen bu kelimenin pek çok anlamı bulunur. Kullanım alanı açısından da geniş bir alana sahip olan bu kelime, çok eski döneme ait olduğu bilinse de kullanımı hala devam etmektedir.
Osmanlı Türkçesi
girmek, içeri girmek.
İlgili 45 soru bulundu
Elfâz-ı küfür tamlaması, Hz. Peygamber'in Allah'tan getirdiği kesin olarak bilinen vahiyleri ve bunlardan zorunlu olarak çıkan dinî hükümleri (zarûrât-ı dîniyye) inkâr etme özelliği taşıyan bütün sözleri kapsamına alır.
Cahd sözlükte “bir şeyi bildiği halde kabullenmeyerek inkâr etmek” mânasına gelir. Bu inkâr, doğruluğu kalben tasdik edilen bir hükmün yanlış olduğunu ileri sürmek şeklinde olabileceği gibi yanlış bilinen bir hususun doğru olduğunu iddia etmek şeklinde de olabilir.
Klasik kelamcılar sebebi ve durumunu göz önünde bulundurarak küfrü genellikle dört çeşide ayırmışlardır. Bunlar: küfr-i inkârî, küfr-i cühûd, küfr-i inâdî ve küfr-i nifâktır.
birbirlerinin anneleri hakkında küfürlü konuşan aynı zamanda da arkadaş olan insanlar için kullanılan argo tabirdir. bazı liselerdeki öğrenci gruplarında ve bazı esnaflarda rastlanabilen durumdur.
Toplumsal olarak hoş karşılanmayan kaba ve istenilmeyen söze küfretme, eylem bağlamında ise küfreden kişiye küfürbaz denilmektedir. Küfürbaz; kaba sövgüleri çok kullanan, ağzı bozuk kişi anlamındadır (TDK, 2019b).
Sözlükte “örtmek, gizlemek; nankörlük etmek” gibi mânalara gelen küfr (kefr, küfûr, küfrân), terim olarak genellikle “Allah'tan alıp din adına tebliğ ettiği hususlarda peygamberi tasdik etmemek, ona inanmamak” diye tanımlanır (Teftâzânî, Şerḥu'l-ʿAḳāʾid, s. 189).
Cehd kelimesinin sözlük anlamı gayrettir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlamada, edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Örneğin cehd-i azam, büyük çaba demektir.
Sesli Sözlük - utanma ve çekinme duygusu, hicap.
Azimle gayret etme, çabalama çalışma. İctihad, mücahede, cihat, mücâhid kelimeleri de bu kökten türetilmiştir. Bilindiği gibi ictihad, hakkında kesin hüküm bulunmayan dinî bir meselede hüküm ortaya koymak için olanca gücün sarfedilmesidir.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman elfaz kelimesi ismi sözler veya sözcükler olarak ifade edilmektedir.
Mesâil-i imâniyede şüphe suretinde gelen vesvesedir.
İnançsızlık ya da dini değerlere hakaret etmek amacıyla değil de sırf ağız alışkanlığıyla, dinden çıkmayı gerektiren sözlerin söylenmesi büyük günah olmakla birlikte tercih edilen görüşe göre bilgisizce söylenen bu sözlerle dinden çıkılmayacağı için nikâh da bozulmaz.
Tahayyül etmek kelimesi, hayal etme ve zihinde canlandırma anlamlarına gelen bir kelime çeşididir. Arapçadan dilimize geçen bir kelimedir.
Hak, kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir.
Didar genelde yüz ve çehre ile dile getirilen bir kelimedir. Bu kelime eski zamanlarda ayrıca yüz güzelliği ve yüzdeki nur olarak da anlatılabilmekteydi. Gündelik yaşamın bir parçası olmamasına rağmen, pek çok değişik eserde ve yazılı kaynaklarda sıkça karşılaşılmaktadır.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Arapça "cenne" diye bir fiil var, "saklamak, örtmek" anlamında.
Maddede; “(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denilmektedir.
Şirk ile küfür birbirine yakın kavramlardır. Ebû Hanîfe'ye göre küfrün kapsamı daha geniş olup her şirk küfürdür, fakat her küfür şirk değildir (İbn Hazm, III, 222).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri