Asıl adı Çaça balığı olan Papalina balığı, dünyada sadece Ayvalık-Cunda arasında yetişir.
Cunda zeytinlikleriyle meşhur, buradan halis sızma zeytinyağı, zeytin ve doğal sabunlar satın almayı ihmal etme. Âşıklar Tepesi'nden ya da Şeytan Sofrası'ndan günbatımını izle, Şeytan'ın ayak izi olduğu sanılan lav birikintisini görmeyi unutma.
Ayvalık denizinde yakalanan balıkların tadı yine farklı ve güzel. Genelde bölgede çipura, levrek, karagöz, sinarit, uskumru, fangiri, lüfer, kefal, sardalya, gopez, sargoz, turna, istavrit, ahtapot, kalamar sık rastlananlardan. Bu balıklar, ağ balıkları olarak nitelendiriliyor.
aslında çok lezzetli olmakla birlikte bunların avlanması katliam tanımına girmektedir. ve önlenmelidir. agustos ayinin ortalarindan itibaren tavalarda gorulmeye baslar, daha onceki zamanlarda yenilenleri bandirmadan getirilen baska bir türdür, görüntüsü benzer ama tadi asla.
Cunda'dan Ne Alınır? Cunda'dan almadan dönülmeyecek temel şeyler zeytin, zeytinyağı, sabun, sakızlı kurabiye ve lorlu kurabiye diyebiliriz. Sakızlı ve lorlu kurabiye için adresi biliyorsunuz : ) Bunun dışındaki şeyler için ise Atölye Patika'yı önerebiliriz.
İlgili 17 soru bulundu
Her mevsim ziyaret etmenin mümkün olduğu Cunda Adası özellikle nisan-mayıs ve eylül-ekim aylarında çok keyifli oluyor. Bugün yolu henüz Cunda Adası ile kesişmemiş kişiler ya da Cunda'yı en az bir kere görse dahi daha detaylı bir şekilde keşfetmek isteyenler için Ada ile ilgili detaylı bir rehber hazırladım.
Denizinin suyu oldukça berrak ve temizdir. Cunda plajlarının çoğu sığ bir denize sahiptir. Denizinin sığ olması çocuklu aileler için avantajlı bir durumdur. Soğuk ve temiz suyu ve altın rengi kumsalları sayesinde, Cunda Adası çok fazla tercih edilen tatil bölgeleri arasındadır.
Benzerliği nedeniyle çoğunlukla Sardalya ile karıştırılır. Aslında Sardalya'nın yavrusudur bu küçük balık. Kılçığı yok denecek kadar esnek olduğu ve çok minik oldukları için ayıklamadan çerez gibi çıtır çıtır yenir, lezzetinden tadına doyulmaz. Cunda da papalina balığı yiyebileceğiniz en güzel ay Ağustos ayıdır.
Sardalya'nın küçüğüne papalina tabir edilir; ayıklamadan yemeği yapılır.
Fotoğraf: Meşhur Papalina Balığı Dünyada sadece Ayvalık -Cunda adası arasında yetişmektedir.
Yöresel yemekler, Yunan mezeleri ve elbette taze balık, Ayvalık lezzetleri içinde en belirgin olanlarıdır. Ayvalık Tostu, Lor Tatlısı, peynir çeşitleri, Sakızlı Dolma, Papalina, Girit Leblebisi, Koruk Suyu başta gelen ve denenebilecek yöresel tatlar arasında gelmektedir.
Köpek balıklarının Edremit Körfezi ve Ayvalık açıklarındaki bölgede yoğun olarak bulunduğunu vurgulayan Turhallı, “Ama bölgemizdeki köpek balıklarının beslenme şekilleri, plankton ve küçük balıklarla gerçekleşmektedir.
Ayvalık'a özgü alabileceğiniz hediyelik eşya zeytinyağı ve zeytin ürünleridir. Dünyanın en leziz zeytinyağı Ayvalık'ta üretilir. Zeytin ve zeytine bağlı ürünler çeşitli sunumlarla beğeninize bırakılmıştır. Sabunun ham maddesinin de bölgede olmasına karşın sabun üretimi giderek azalmaktadır.
Giriş ücretsizdir. Kitaplığa toplu taşım araçları ile ulaşabilmek için Ayvalık'tan Alibey Adası'na (Cunda Adası'na) kalkan belediye otobüsleri ve minibüsler kullanılabilir. Ayvalık İskelesinden, Alibey Adası (Cunda) İskelesine her saat başı hareket eden tekneler de bir başka ulaşım alternatifidir.
Ayvalık plajlarında dikkat etmeniz gereken iki şey var; biri (çok fazla) çocuk gürültüsü. O yüzden yanınıza müzik dinlemek için kulaklığınızı almanızı öneririm. İkincisi ise denizi. Ayvalık ve Cunda'nın denizi neredeyse Bozcaada'nın denizi kadar soğuk.
ÖNEMLİ DUYURU:CUNDA PAZARI PERŞEMBE GÜNÜ AYNI YERİNDE KURULACAKTIR.
Papalina Nerede Yenir? Ayvalık'ın eşsiz lezzetlerinden biri olan Papalina'yı denemek isterseniz, bu lezzeti tatmanın en iyi yolu, Ayvalık'ta bulunan “Ramonun Yeri” veya “Hüsnü Babanın Yeri” gibi özel restoranlara uğramaktır.
Sardalya balığı gümüş renginden dolayı hamsi balığıyla da benzerlik göstermektedir. Sardalya balıklarının küçüklerine papina adı verilmektedir. Büyük boy sardalyalara ise tırsi adı verilmektedir.
Papalina balığı, gümüşi renkte olan ve gri renkte ete sahip olan bir balık türü olmaktadır. Bu balıklardan konserve yapımında faydalanılmaktadır.
Poşetin içine un, tuz ve papalinalar konulup sallanarak her yerlerinin unlanması sağlanır. Fazla unları silkelenerek kızdırılmış zeytinyağlı tavada 4-5 dakika kadar kurutmadan kızartılır. Fazla yağının gitmesi için kağıt havlu üzerine alınıp daha sonra sıcak servis edilir.
Sprattus sprattus
Ege Bölgesi'nde Papalina olarak da adlandırılır.Karadeniz'de de bolca bulunur, çiftlik balık yemi olarak balık unu fabrikalarina satılır. Bu balık en çok Norveç ve İskoçya kıyılarında avlanır. Baltık Denizi'nde de bolca avlanır.
Alaçatı mı Cunda mı Sorusuna Sonuç Olarak
Fakat bütçe olarak Alaçatı'nın daha fazla zorlayıcı olduğu, artık oldukça aşikar ve herkesin bildiği bir konu oldu. Alaçatı'da çok uygun yerleri ya da kamp alanlarını tercih etmekte fayda olabilir. Cunda ise daha cep dostu olmasıyla tercih edilebilir bir alternatif olabilir.
Ayvalık-Cunda arası 8 kilometredir.
Türkiye'nin En Temiz Denizi 2021
Ayvalık Sarımsaklı plajı, Bozcaada Ayazma Plajı, Antalya Lara Plajı, Gökçeada Kefalos plajı, Antalya Çıralı Plajı, Çeşme Ilıca, Datça Ovabüklü, Marmaris Amos gibi isimler de en temiz denize sahip olan plajlar arasında yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri