Cünüpken abdest alınması caiz değildir. Cünüp olan bir kişinin abdest alması, namaz ve diğer ibadetleri yapması mekruhtur. Cünüplük durumu giderilmeden önce gusül (temizlenme) abdesti alması gerekir. Gusül abdesti alındıktan sonra normal abdest alınabilir ve namaz ve diğer ibadetler yapılabilir.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle gusülde farz olan ağzın burnun yıkanması ve bütün vucudun yıkanmasıdır. Niyet etmek, besmele çekmek ve gusülden önce abdest almak sünnettir.
Gusül, abdesti de içerdiğinden abdesti bozacak bir durum meydana gelmedikçe daha sonra ayrıca abdest almaya gerek yoktur.
Gusletmek isteyen bir kimse önce besmele okur ve: "Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya" diye niyet eder. [11] Elleri bileklere kadar yıkadıktan sonra edep yerlerini temizler. Bundan sonra sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara şeklinde çalkalar.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
İlgili 32 soru bulundu
373- Guslederken, bedende bir iğne ucu kadar bile yer yıkanmamış olarak kalsa, gusül batıldır. Ama kulak ve burun içi gibi, bedenin görünmeyen yerlerini yıkamak farz değildir. 374- Bedenin görünen veya görünmeyen kısımlarından olduğu hakkında şüpheye düşülen yerin yıkanması gerekir.
Cinsel İlişki Sonrası Hemen Gusül Alınmasının Hükmü
Kadın ilişki sonrası namazı kaçırmamak için hemen gusül alsa ama kasılma olmaksızın sıvı gelse bu durumda abdest yeniler gusül gerekmez. Not: (İlişki esnasında veya sonrasında kasılma olmaması ve dışarı meni ya da sıvı çıkmaması durumunda da gusül gerekir.
Niyet ederken "Niyet ettim gusül abdesti almaya." demeniz yeterli olur. Cünüplükten çıkmaya veya adet halinden temizlenmeye demenize gerek yoktur.
Abdeste ve gusle başlarken niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/15-17). Bu bakımdan niyet etmeden ve besmele çekmeden alınan abdest ve gusül geçerlidir. Ancak abdest ve gusülden önce besmele ve niyetin unutulması sünnet sevabından mahrum olunmasına neden olur.
6- İstimna [mastürbasyon] guslü gerektirir. 7- Cünüp olup, idrar yapmadan guslettikten sonra erkekte meninin geri kalan kısmı, şehvetsiz aksa, tekrar gusletmek gerekir. Bunun için, gusülden önce idrara çıkıp, idrar yolunda kalmış olan meni parçasını çıkardıktan sonra gusletmek lazımdır.
mezi gusül gerektirmez o normal akıntıdır. meni ise şehvetle orgazm olmak isteyip bilinçli yaptığınız mastürbasyon sonucu olduğu için gusül gerekiyor. gusül gerektirmeyen mastürbasyon şekli yoktur. vajinal ya da klitoral olsun gusül gerekir.
Nitekim Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem ilk önce avretini yıkar daha sonra namaz için aldığı abdesti alır ve daha sonra başına su döker ve tüm vücudunu üç defa suyla yıkardı. Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Bedeni yıkamada sıralama sıhhat şartlarından değildir. Bu sıralama sünnette vardır, sünnete göre gusül alınırsa sevap kazanmaya vesiledir. Bu sıralamaya uyulmadığı takdirde Hanefilere göre gusle zarar vermez.
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
Cünüp kimse, Besmele çeker, dua okur, la ilahe illallah diyerek zikir çeker, salevat okur. Hatta Fatiha, Rabbena âtina gibi âyetleri dua niyetiyle okuyabilir. Mushafı tutamaz, ezbere de olsa Kur'an-ı kerim okuyamaz. Camiye giremez.
Ancak gusletmesi gereken bir kimse ihtiyacı olursa herhangi bir vakit namazını geçirmeme şartıyla avret mahallinin temizliğini yapıp, abdest alarak veya sadece el ve ağzını yıkayarak uyuyabilir, yiyip içebilir. (Buhârî, Gusül, 27; Müslim, Hayız, 21, 22, 24).
1- Eğer kişi uykuda iken ihtilam olmuşsa ya da bakmakla veya hayal etmekle cünüp olduysa bu durumlarda orucu bozulmaz. Ancak kişinin yabancı bir kadına şehvetle bakması haramdır. 2- Öpmek, ellemek gibi bir yolla cünüp olduysa, kişinin orucu bozulur. Ancak sadece kaza gerekir.
Muhammed (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23). Ancak cünüplük halinde olan bir kimsenin namazını geçirecek şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram olduğu belirtilmiştir.
Temizlenmek için beklenen süre kirlenmenin türüne göre farklı olmaktadır. Cinsî münasebet ve ölü hayvana dokunmanın bekleme süresi bir gün, ölü insana dokunmanın süresi ise yedi gündür. Bu süre bazan on dört, kırk ve seksen güne kadar çıkabilmektedir.
Eşim içime boşaldıktan sonra kaç dakika beklenmeli? Spermler doğru şekilde vajinaya bırakıldıktan sonra genellikle geriye sperm kaçağını önlemek için yaklaşık 30 dakika istirahat etmek belki kalça altına bir yastık koymak genel olarak önerilmektedir.
Kur'an'da abdest emredilirken dört azadan söz edilir, üçünün yıkanması, birinin meshedilmesi emredilir. Bilindiği gibi, hilafına delil olmadıkça emir tekrarı gerektirmez. O bakımdan abdest azasını birer defa yıkamak farzdır; ikinci ve üçüncü defalar ise sünnettir. Amaç iyi bir temizliktir.
Bir kimse abdest aldığından emin olduğu hâlde, abdestini bozup bozmadığı konusunda şüpheye düşerse, o kimse abdestli sayılır. Öte yandan abdestini bozduğunu bildiği hâlde, sonradan abdest alıp almadığından şüphe eden kimse ise abdestsiz sayılır.
Cevap: Gusül abdesti alırken, Hanefi mezhebinde ağzın içini, dişlerin arasını ve diş çukurunu yıkamak farzdır. Kaplama ve dolguların içine su girmediği için, bunların gusül abdestleri sahih olmaz, pis kalırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri