Bu sazın diğerlerinden farkı sap üzerinde bir adet burgusunun fazla olmasıdır. Bu fazla burguya Dem Teli denilen bir tel takılır.
Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55–60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır.
Çöğür/Abdal Sazı
Tekne boyları 44–47 cm arasında olan sazlara çöğür ya da 'abdal sazı' diyoruz. Bu sazlarda iki tip tel düzeni kullanmak mümkündür.
Uzun sap bağlamaya ise 0.18 mm kalınlığında kısa sap teli takarsanız zayıf ve cızırtılı bir ses çıkar. Bu bakımdan, uzun sap bağlama kullanıyorsanız daha tok sesler veren uzun sap bağlama tellerini tercih etmelisiniz. Uzun sap bağlamada kısa sap bağlama teli kullanmak seslerin düşmesine yol açar.
KISA SAP BAĞLAMADA NOTA YERLERİ Kısa sap bağlama üzerinde en altta bulunan tel grubu hiç bir perdeye basılmadan tınladığında, portedeki (Re) notasını verir. Orta tel (boş tınlatıldığında) Sol Üst tel (boş) La sesini verir.
İlgili 39 soru bulundu
Bağlamada Akort Kısa sap bağlamada teller genel olarak bağlama düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Mi (Üst Tel) Uzun sap bağlamada teller genel olarak kara düzenine akort edilir: • La (Alt Tel) • Re (Orta Tel) • Sol (Üst Tel) Nota isimleri sadece referans olarak kullanılır.
Kısa Sap Saz: Gövde boyu kısadır ve genellikle tekne kısmı da daha küçüktür. Bu, sazın genel olarak daha kompakt ve hafif olmasını sağlar. Uzun Sap Saz: Gövde boyu daha uzundur ve genellikle tekne kısmı da daha geniş ve büyüktür. Bu da sazın genel olarak daha büyük ve ağır olmasına neden olur.
Sazlar tekne, sap, kapak, burgu ve tellerden oluşur. Bir saz üretilirken tekne ve sapı birbiri ile orantılı olarak uzun sap ve kısa sap olarak üretilir. Yeni başlayanlar için genellikle kısa sap saz modelleri tercih edilmektedir. Bunun sebebi kısa sapta sazın tutulması ve notalara erişimin daha kolay olmasıdır.
Saz tellerinin değiştirilme sıklığı, sazın kullanım yoğunluğuna ve tellerin maruz kaldığı koşullara göre değişir. Genellikle, aktif olarak kullanılan bir sazın telleri birkaç ayda bir değiştirilmeli, ancak tellerde herhangi bir paslanma, yıpranma veya kopma belirtisi varsa daha sık değiştirilmesi önerilir.
Kısa sap bağlamada üzerinde en altta bulunan tel grubu hiç bir perdeye basılmadan tınladığında, portedeki (Re) notasını verir.
Ürün paslanmaz çelik tel mi? Cevap: merhabalar. Piramit çelik teldir.
Kısa sap bağlamamızda genelde 19 perde, 7 burgu (dolayısı ile 7 tel) mevcut. Boş ta, perdeye basmadan 1.tel re ,2.tel sol 3.tel la notasıdır.. 1-)Bağlama üzerindeki ilk 7 daha sonra ilk 10 nota yerlerini bilmeliyiz. 2-)Nota kağıdındaki notaları okuyabilmeliyiz.
Ters telleme
Çekiç ali düzeni de denilen bu tel sistemi için en az 51 tekne bağlamanız olması gerekmektedir. Ters telleme Divan sazının vazgeçilmez bir öğesidir ve akordu do, do diyez veya re akorduna çekilir. Tabi, bağlamanızı bu teknikle tellemeniz için en az 51 tekne bir bağlamanız olması gerekmektedir.
Cura, Yörük halk çalgılarından biridir. Akdeniz ozanları tarafından çoklukla kullanılan bu çalgının uzunluğu 55–60 cm kadardır ve bağlama ailesinin en küçük çalgısıdır. Cura genellikle altı, beş, dört ya da üç tellidir. İki telli curalar da vardır.
Seçili Kartlarda 2 Ay Ertelemeli Peşin Fiyatına 3 Taksit Fırsatı! Kurumsal faturaya uygun!
İkitelli cura düzeni geleneksel olarak dörtlü aralıkta alt tel ''La'' üst tel tam dörtlü pes ''Mi'' sesine ayarlanır.
Nota bilmeden herhangi bir enstrümanı çalmayı doğru öğrenmek zordur ancak imkânsız değildir. Eskiden ustaların yanında görerek duyarak saz öğrenmek çok daha zordu. Fakat günümüz imkânları ile saz çalan ustanın videoları tekrar tekrar izlenerek aynısını çalabilmek mümkündür.
Eğer enstrümanınızda ustalaşmak istiyorsanız bağlama öğrenme süresi 7 ile 9 aya kadar çıkabilir. Ancak enstrümanınızı hobi düzeyinde çalmak ve boş vakitlerinizi değerlendirmek istiyorsanız yaklaşık 5 aylık bir bağlama eğitimi bağlamanızla sevdiğiniz şarkıları icra edebilmeniz için yeterli olacaktır.
Kaliteli saz kendini yapılan ağacından ve işçiliğinden gösterir. Kaliteli bir sazın kendini gösteren bazı kriterleri bulunmaktadır. Bunlar; sazda kullanılan renk tonu, sazda kullanılan tellerin kalitesi, teknenin durumu ve ses dengesini sağlayan saz kafesi kaliteli olmasında etken maddelerdir.
Kısa saplı bağlamanın özellikleri:
Uzun saplı bağlamaya nazaran repertuarı daha kısıtlıdır. Uzun saplı bağlamaya geçiş açısından öğrenmesi daha kolay bir düzendir.
Gene cura sazında 7- 16 perde olurken bozuk sazının 15-18 perdesi vardır. Bağlama ailesinin temel sazı olan bağlamanın ise 17 ile 24 arasında değişen perde sayısı ve komalı sisteme göre ara perdeleri mevcuttur. Perdelerin sayısını belirleyen temel unsur, tel boyudur.
Cura: Bağlama ailesinin en küçük sazıdır. Yurdumuzun her yöresinde rastladığımız cura değişik isimlerle anılmaktadır. Dede sazı, parmak vura, üç telli cura gibi. Divan, bağlama tambura sazlarıyla birlikte icrada bağlama curası, tanbura curası gibi isimler alır.
Yeni başlayanlar için en ideal bağlama kısa saptır. Kısa saplı bağlama, uzun saplı bağlamaya göre dört perde eksiktir. Bundan dolayı sap boyutu kısadır. Uzun saplı bağlamaların perdelerinden iki tanesinin çıkarımı ile kısa sap elde edilir.
Düzeni alttan üste doğru (La - Re - Re) olarak akortlanır. Dem teli'nin akordu üst telin bir oktav tizine çekilir. Bir başka düzen şekil de alttan üste doğru (La - Re- Fa) olarak akortlanır. Burdur yöresinde de bağlama düzenine akortlanmış curaların tezene yerine parmakla ça-lındığı görülmüştür.
Akor, en az üç ayrı perdenin bir arada tınladığı ses kümesidir. Hangi perdelerin üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte o anda yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir. Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üst üste konulması ilkesiyle kurulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri