İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden. Dilerseniz bu sokak lezzetini evinizde de yapabilirsiniz.
Adana da yapılan ve paçanın yan ürünü denilen bir çorba. Boyunu, düdüklü tencere de üstünü geçecek şekilde suyu ekliyoruz.
Çürük kuzu kellenin yanak kısmından yapılan şifa deposu enfes bir çorbadır.
Kuzu başı, dana dili, kuzu paçası, dana işkembesi nohutla bir tencerede pişirilerek yapılır.
Aynı zamanda ekonomiktir. Çorba yapımında sıcak et ya da tavuk suyu kullanmanız çorbanın besin değerini artırır. Tarifte kendine yer bulan unun, kısık ateşte ve yakmadan kavrulması esastır. Çorba, kıvam ve adını unla yapılan bu meyane karışımından almaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
Köy çorbası aslında hepimizin çok yakından tanıdığı, birçoğumuzun evinde sık sık pişen erişteli yeşil mercimek çorbasının bir diğer adı. Birkaç pratik malzemeyle kolayca yapılabilen bu çorba, fazla uğraşmadan doymak, aynı zamanda dengeli gıda almak isteyenlerin favorisi.
Beyran Nasıl Yapılır
Pirinç üzerine 200 g et, et suyu, sarımsak, yaprak biber, tuz, karabiber konur ve limon sıkılır, kaynayıncaya kadar ısıtılır ve servise sunulur. Antep Beyranı Türk Patent Esntitüsü tarafından Coğrafi İşaretli ürün olarak tescillenmiştir.
Tuzlama aslında bir tür işkembe çorbası. Farkı bu çorbanın işkembesinin büyük doğranması ve normal işkembe çorbasından daha fazla olması. İşkembe çorbası yapmayı bilenlerin kolayca yapabileceği, bilmeyenlerin ise aşağıdaki tarifimizden yararlanabileceği tuzlama çorbası tarifimiz aşağıda.
Öncelikle beyran çorbası hangi yörenin çorbasıdır diyorsanız; bu lezzetin Gaziantep yöresine ait olduğunu belirtelim. Osmanlı mutfağında sıkça yapılan ve şifa dağıtan bir çorba olduğu bilinir.
Antioksidan etkisi ile bağışıklığı güçlendirir. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı korur. Yüksek kalorili ve yağlı olmasından dolayı kilo almak isteyenler için sağlıklı bir kilo alımını sağlar ancak yağ oranı yüksek olduğu için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Enerji verir.
Yapılan son kan testinde kan değerleriniz düşük çıktıysa mutlaka paça çorbası içmeye başlayın. B vitamini, protein, kolajen, antioksidan mineraller bakımından zengin olan bu çorba sayesinde kan değerleriniz yükselecektir.
HÖRRE ÇORBASI NASIL YAPILIR? 2 kaşık tereyağı ile un, kısık ateşte kavurulur. 5 bardak su eklenir, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra başka bir tavada yarım kaşık tereyağı eklenip akabinde salçası ilave edilir. Bu karışımı çorbanın üzerine gezdirildikten sonra, sıcak olarak servis yapılır.
Doğal antibiyotik ve kolajen deposu olarak bilinen kelle paça, pek çok hastalığa iyi geliyor. Zengin içeriği sayesinde en zorlu kış dönemlerini bile kolaylıkla atlamanıza yardımcı olan kelle paça çorbasının faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz: Vücut içerisindeki bakteri ve enfeksiyonu temizliyor.
Bu mamaların protein oranı çok yüksek. Tabii sokak canlılarımız çok severek yiyor. Özellikle kediler, kelle paça ve beyrandan yapılan mamaları daha çok severek yiyorlar."
Un, genişçe bir tepsiye serpiştirilip üzerine bir su bardağında hazırlanmış tuzlu su tanelendikten sonra tepsi, hamurlar nohut büyüklüğüne gelinceye kadar döndürülür. Bir tencereye 6 su bardağı su ve tuz koyup kaynatılır, kaynayan suya hamur topakları atılıp 5 dakika kadar veya un kokusu kayboluncaya kadar pişirilir.
Pumpum Çorbası (Bartın) Bartın yöresi ile özdeşleştirilen pumpum çorbası, oldukça kolay bir şekilde hazırlanır. Ana malzemesi kavurma ve mısır unu olan bu besin, bazı yörelerde nişasta ile yapılmaktadır. İçerisinde kullanılan kavurma, protein ve demir bakımından bir hayli zengindir.
Damar Çorbası, işkembenin özel bölümü olan ve hayvanın sırt kısmından 50cm civarında çıkan sakatatın, 8 saatlik bir kaynatma sonrasında iri taneli doğrayarak işkembe suyuna katılması ile hazırlanmaktadır.
Bir tencereye yağ, soğan, salça, mercimek ve suyu koyup kaynatarak elde ettiğiniz mercimek çorbasıyla, soğanı ve ardından salçayı yağda kavurarak elde ettiğiniz mercimek çorbasının tadı aynı olmaz. Pumpum çorbasında kavrulan, kavrulması gereken bir malzeme olmadığı için yağa da gerek yok.
Mercimek ve pirinci yıkayıp düdüklü tencereye aktarın. Sarımsakları soyup doğramadan tencereye ekleyin. Sıvı yağ ve et suyunu da ekleyip kapağını kapattıktan sonra tencereyi ocağa alın. Tencerenin düdüğü öttükten sonra altını kısın ve 8-10 dakika bu şekilde çorbanızı pişirin.
Antep yöresine ait yuvalama çorbası yapması da eğlenceli bir çorbadır. Minik minik yuvarlanan köftelerin nohutla ve etle buluşmasından oluşur. Genellikle yoğurtla yapılan bir çorbadır.
İşkembe, selenyum, çinko ve B12 vitamini de dahil olmak üzere etkileyici miktarda besin içerir. 140 gramlık bir porsiyon pişmiş sığır işkembesi, selenyum için günlük ihtiyacın %25'ini ve hem B12 vitamini hem de çinko için günlük ihtiyacın 'inden fazlasını sağlar.
Önce dana beynini suya yatırın ve üstündeki zarı çıkartın sonra tencereye tuzlu sıcak su koyup haşlayın. Başka bir tencerede yoğurt, un, limon, bulyon karışımını kaynatın iyice pişmiş beyini bıçakla parçalayıp karışıma ekleyin. Bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatın sıcak servis yapın. Afiyet olsun.
Etlerini kemiklerinden ayıralım tenceremize biraz yağ koyalım. Ardından küp küp doğradığımız kırmızı biber, havuç ,patatesi ,sarımsağı sote yapalım. Ardından bir yemek kaşığı un ekleyelim . Üzerine bir buçuk litre et suyunu koyup kaynamaya bırakalım şehriyesini tavukları yada etleri katıp pişmeye bırakalım .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri