Diş Eti Hastalıklarının Felç İle Bağlantısı
Halbuki diş eti hastalıklarına bağlı oluşan metabolitler ve iltihap etkenleri damarların iç cidarında hasar meydana getirir, damar yapısını bozar. Bu da felç olma riskini arttırır; bazen de yalnız başına felç sebebi olabilir.
Diş çürükleri, ağız ve diş sağlığı başta olmak üzere tüm vücudumuz için problem teşkil etmektedir. Yapılan araştırmalarda ağız içerisindeki çürüklerinin; diş kayıpları, diş eti hastalıkları, diyabet ve kalp hastalıkları gibi pek çok farklı rahatsızlıkla bağlantılı olduğu gösterilmiştir.
Dişteki Enfeksiyon Vücuda Yayılır mı? Geri döndürülemez diş kökü iltihabında bakteriler, dişin derin yapılarını da geçerek enfeksiyonun daha geniş alanlara yayılmasına neden olabilir. Tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, beyin gibi hayati organlara da sıçrayarak ciddi problemlere yol açabilir.
Tedavi edilmeyen çürükler zamanla ilerleyerek daha uzun süren kanal tedavilerine hatta diş kayıplarına yol açabiliyor. Bunun yanı sıra önemsenmeyen diş çürükleri; kalp-damar, mide, karaciğer ve böbrek gibi pek çok sistemik hastalığı tetikliyor.
İlgili 44 soru bulundu
Eğer çürük tedavi edilmezse diğer dişlerede bulaşabilir. Yüz bölgesinde iltihaba bağlı şişlikler ve ağrılarda meydana gelebilir. Çürük ilerlerse de erken dönemde süt dişler kaybedilir. Bu kaybedilen dişler ise çarpaşıklığa neden olabilir.
Diş hekimi muayenesinde öncelikli olarak dişte siyah ya da kahverengi renklenmeler dikkati çeker. Bu lekelenmeler dişte çürük olabileceğini belli eder. Ucu ince olan bir alet yardımıyla renklenmelerin üzerine dokunularak dişte yumuşamanın olup olmadığı test edilir.
Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Ensefalit (Beyin iltihabı) belirtileri, genellikle ani gelişir ve şiddetlidir. Viral beyin iltihabı olan kişiler, çoğunlukla grip benzeri belirtiler gösterirler. Ensefalit belirtileri, genel olarak ateş, baş ağrısı, kaslarda ve eklemlerde hissedilen ağrı, yorgunluk, bitkinlik halidir.
Beyin Apsesi Belirtileri Nelerdir? Baş ağrısı, bulantı-kusma, ateş, halsizlik, ense sertliği, ışığa hassasiyet, kaslarda güç kaybı, ciltte uyuşma, konuşmada bozulma, işitme, görme ve denge kaybı, nöbet geçirme görülebilir.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Çürük eğer dişin köküne ulaşmış ve sinirlere zarar vermişse kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavinin uygulanabilmesi için dişin yüzeyinin hala kullanılabilir olması gereklidir. Tedavideki amaç sinirlerin çıkartılarak yerine bir dolgu uygulanmasıdır. Böylece çürük ve zarar görmüş olan sinirler ve kökler alınır.
Almanya ve ABD'de yapılan birtakım çalışmalarda kalp krizi geçiren erkeklerdeki kalp doku kesiti incelemelerinde, diş eti problemlerine sebep olan bakterilerle karşılaşılmıştır. Dişlerin çürümesine sebep olan bu bakteriler, kan dolaşımıyla kalp kaslarına yerleştiği için kalp krizi riskini artırmaktadır.
BEYİN İLTİHABI BİLE YAPABİLİR
Atalay, “Dişin kökünde bir apsenin meydana gelmesiyle, bu yolla kana karışan milyonlarca mikroorganizma vücudun çeşitli organlarına dağılır. Böbrek, kalp-damar hastalıkları ortaya çıkabilir. Hatta beyinde iltihaplanmalar meydana gelebilir” diye konuştu.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık dişin tedavi edilmemesi dişte sıcak-soğuk hassasiyetine yol açabilir. Kırık olan bölgeden dişin çürümesine veya varsa mevcut çürüğün ilerlemesine neden olabilir.
Beyin hasarının başlıca belirtileri; bilinç bulanıklığı, kol veya bacakta uyuşma, güç kaybı, kusma ve nöbettir. Beyin hasarına bağlı olarak kol veya bacakta meydana gelebilen güçsüzlük gibi durumlar ilk bakışta anlaşılabilen belirtilerdir.
Herpes simpleks ensefalit (HSE), insan merkezî sinir sisteminin viral bir enfeksiyonudur. Yılda en az 500.000 kişiden 1'inin etkilendiği tahmin edilmektedir ve bazı çalışmalar 100.000 canlı doğumda 5.9 vaka insidansı olduğunu göstermektedir.
Nöroloji; beyin, beyin sapı, omurilik, periferik sinir sistemi ve kasların işleyişi ile ilgili sorunlarla ilgilenen bilim dalıdır.
Beyin abselerine bakteri, mantar ve parazitler neden olurlar. Vücudumuzun başka bölgelerindeki infeksyonlar örnek verecek olursak; zatürre, diş apseleri, endokardit; kan akımı yoluyla beyindeki bir bölgeye ulaşıp orada bir veya birden fazla apseye neden olabilir.
Beyin – Omurilik Sıvısı (BOS) Analizi
Ensefalit ve menenjit için kullanılan birincil tanısal araçtır. BOS analizi, bir BOS numunesi için istenilen ve uygulanan çeşitli testleri içerir. Beyin – omurilik sıvısı numunesi lomber ponksiyon veya spinal ponksiyon denilen bir işlemle alınır.
Diş ağrısı, daha çok diş çürümesinin neden olduğu, dişlerde, diş etlerinde ve çene çevresinde ortaya çıkan ağrıyı tanımlar. Özellikle çok sıcak ve çok soğuk bir şeyler tüketmenin tetikleyebildiği diş ağrıları sızlama şeklinde hafif veya ağrısı kulağa kadar vuran şiddetli bir biçimde yaşanabilir.
Diş gıcırdatması sonucu eklemlerin deformasyonuyla kulağa vuran ağrı gelişir. Şakaklara vuran ağrı, üst yirmi yaş dişinin tam çıkamadığı, çıksa da tam temizlenemediği durumlarda, çabuk çürüyerek iltihaplanma sonucu ağrı şakaklara vurur.
Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir. Mevcut dişlere zarar gösteren ve bozulmaya sebep olan bir problem olmadığı taktirde dolgunun yenilenmesi gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri