Endojen Cushing sendromu vakalarında kortizol dengesizliği bir hipofiz adenomuna, adrenokortikotropik hormon salgılayan bir tümöre, doğrudan adrenal bez hastalığına ya da kalıtsal bir duruma dayanarak gelişebilir.
Kortizol benzeri ilaçların bırakılması sonucu Cushing sendromu genellikle düzelir. Cushing sendromu çoğunlukla genetik değildir.
Cushing sendromu tanısı
Genellikle 20-50 yaş aralığındaki erişkinlerde görülür. Yüksek kan kortizolünün nedeni böbreküstü bezinin aşırı kortizol salgılamasıdır. Cushing Sendromu'nun belirtileri kortikosteroid ilaçları kullananlarda, depresyonda, alkolizmde de görülebilir.
Cushing sendromunun en yaygın nedeni steroid içeren ilaçların uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılmasıdır.
Son olarak Cushing, tedavisi mümkün olan bir hastalık.
İlgili 36 soru bulundu
Cushing hastalığında kortizon yükselir. Cushing hastalığında ameliyattan sonra hasta kortizon kullanmak zorunda kalıyorsa ameliyat son derece başarılı geçmiştir. Bu durumda tümörün tekrar etme riski çok azdır.
Kortizol seviyesini düşürmeye çalışan bir kişi sağlıklı, dengeli beslenmeli ve şeker alımına dikkat etmelidir. Bitter çikolata, muz ve armut, siyah veya yeşil çay, yoğurt gibi yiyeceklerdeki probiyotikler, lifli besinler ve bol su içmek kortizol seviyelerini düşük tutmaya yardımcı olur.
Türkiye'de Sezen Aksu hastalığı olarak bilinen ve geçtiğimiz yıllarda Türkan Şoray'ın da yakalanmasıyla adını bir kez daha duyuran Cushing Sendromu, böbrek üstü bezlerinden salgılanan ve yaşam için olmazsa olmaz olan kortizol hormonunun yüksek seviyede salgılanması sonucu ortaya çıkıyor.
Cushing Sendromlu hastaların ilaç tedavisinde; ACTH inhibitörleri, adrenal enzim inhibisyonu ve glukokortikoid antagonistleri kullanılır. Tıbbi beslenme tedavisinde; basit şekerden uzak, kalsiyum, potasyum ve proteinden zengin diyet hazırlanarak sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır.
Özellikle “endojen” olarak adlandırılan yani vücutta aşırı kortizol üretimine bağlı gelişen Cushing sendromu nadirdir ve sıklığı milyonda 40-70 arasında bildirilmektedir. Kadınlarda, erkeklerden yaklaşık 3 kat daha sık görülmektedir.
Cushing sendromunun teşhisinde kanda ve idrarda bakılan kortizol, ACTH gibi testler ile kortizol baskılanma testleri (dexametazon supresyon testleri) ve kortizol salgılayan odağın araştırıldığı görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
Endokrin hipertansiyonun önemli saçayaklarından biri olan Cushing sendromu suprafizyolojik konsantrasyonlardaki glikokortikoidlere kronik maruziyet sonucu ortaya çıkan bir tablodur.
Kortizolun yüksek olduğu durumlarda hasta kilo alır, cildinde çatlaklar oluşur, kemik erimesi meydana gelir, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olmadığı halde şekere bağlı iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar, tansiyon yüksekliği ve cildin incelmesi gibi sorunlar korzitol yüksekliğinin belirtileri arasında olabilmektedir.
Bugün için eğer ilaç tedavisi kullanılacaksa, metirapon ve ketakonazol gibi steroidogenez inhibitörleri en yaygın ilk seçenek ilaçlardır, fakat en azından Cushing sendromunun en sık rastlanılan formu olan Cushing hastalığında kabergolin gibi nöromodulatuar bileşenler etki göstermektedir.
Hastalar remisyona girdiklerinde hızla kilo verir, cilt belirtileri geriler, tansiyon ve kan şekerleri normal sınırlara inebilir.
Bazı Cushing sendromu olan kadın vakalarda menstrüasyon düzensizliği görülebilir. Doğru şekilde müdahale edilmemiş olgularda infertilite problemi çıkabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Kortizol Testi Normal Değerleri
İki farklı zaman aralığında gerçekleştirilen bu testlerin normal değerleri de farklılık gösterir. Sabahları yapılan testin değeri; 7,00-29,00 mg/dL, öğleden sonra yapılan testin değeri ise; 7,00-17,50 mg/dL olması gerekir.
Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi yüksek, ACTH düzeyi düşük ise hastada böbrek üstü bezi tümörü görülür. Uygulanan testler sonucu kortizol düzeyi düşük, ACTH düzeyi yüksek ise hastada Addison hastalığı (böbrek üstü bezi hasarı) ve Hipopituitarizm hastalıkları görülür.
ACTH'nin ana işlevi, glukokortikoid (steroid) hormon kortizolün serumdaki düzeyini düzenlemektir. Kortizol böbreküstü bezi tarafından salgılanır. Tansiyonu, kan şekerini, bağışıklık sistemini ve strese tepkiyi düzenler. Sabah erken saatlerde alınan kan örneğindeki normal değerleri 9 ila 52 pg/mL'dir (2 ila 11 pmol/L).
Baba tarafı Kabartay Çerkezlerindendir, anne tarafı Selanik göçmenidir. Nazan ve Figen adında iki kız kardeşi daha olan Şoray'ın babası vefat etmişti.
B5 vitamininin, böbreküstü bezi veya diğer adıyla adrenal bezinden kortizol hormonu salgılanmasında ve beyindeki asetil kolin isimli çok önemli bir maddenin yapımında rolü vardır.
Kortizon tedavisi boyunca uzak durulması gereken besin gruplarından biri de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten, başka bir deyişle çabuk sindirilen besinler uzak durmaktır. Dolayısıyla beslenme planından tüm meyve suları, beyaz un, şeker, patates, mısır, pirinç gibi yiyecekleri çıkarmak gerekir.
Sindirim sorunları: Yüksek kortizol düzeyleri, sindirim sistemi üzerinde etkili olabilir ve mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri gibi belirtilere yol açabilir. Yüksek kan basıncı ve kalp sorunları: Kronik kortizol yüksekliği, kan basıncını artırabilir ve kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Bradikardi, hipertansiyon ve solunum hızındaki azalma ile karakterize tabloya Cushing refleksi (Cushing triadı/üçlüsü) denir. Basınç artışı devam ederse; taşikardi ve hipotansiyon başlar. Bu durum artık beynin kanlanmadığını gösterir.
Kanserli olmayan yani iyi huylu veya kanserli yani kötü huylu olabilen bu tümörler genellikle akciğer, pankreas, tiroid veya timus bezinde bulunur ve yine adrenal bezlerinin daha fazla kortizol üretmesine yol açar. Doğrudan adrenal bezlerinde görülen bozukluklar, çok fazla kortizol üretmelerine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri