CV, öz geçmiş olarak bilinen bir kavram olmakla birlikte Curriculum Vitae (Hayat Yarışı) kelimesinin dilimize çevrilmesidir. İş arayanların bir sunum dosyası içerisinde kendi akademik hayatlarını, sosyal hayatlarını ve iş tecrübeleri paylaştıkları bir belge olarak bilinmektedir.
Özgeçmişinin içeriğini, isim, soy isim, iletişim bilgileri, eğitim durumu, iş tecrübesi deneyimler, referanslar, özel zevkler gibi konuların özetleri oluşturur. Herhangi bir iş başvurusunda bulunmadan önce kendini tanıtman için mutlaka doğru hazırlanmış bir CV sunman şart.
CV - Latince kısaltma, Curriculum Vitae, Özgeçmiş.
İlgili 27 soru bulundu
Türkiye'de öz geçmiş yaygın olarak CV olarak da anılır. CV ile öz geçmiş birbiri yerine kullanılır ve CV, öz geçmişin İngilizcesi olarak düşünülür. Bu kullanım tarzı İngilizce'de doğru olmasa da Türkçe'de herhangi bir sorun teşkil etmez.
Özgeçmiş/CV, iş ararken şirket içinde terfi veya iş değişikliklerinde, staj başvurularında, sosyal sorumluluk projelerine veya organizasyonlara katılırken kullanılabilir.
Özgeçmişin Belgelenmesi: CV, eğitim geçmişinizden iş deneyimlerinize, sertifikalarınıza kadar kişisel ve mesleki geçmişinizi belgelemek için kullanılır. İşverenler, bu bilgilere dayanarak sizin için uygun olup olmadığınızı değerlendirirler.
CV'nizi internet üzerinden gönderebileceğiniz iki format mevcuttur. Bunlardan biri Adobe dosya türü (.pdf), diğeri de Microsoft Word dosya (.doc) türüdür. CV'niz için hangi formatı seçmek en iyisidir? Bu duruma göre değişebilmektedir fakat genellikle PDF, CV'niz için en ideal formattır.
İlgili nitelikler ve iş deneyimi
CV profili, CV'nizdeki ilk öğe olduğundan, bir işe alım görevlisi, pozisyonun gereksinimlerini karşıladığınızı hemen görebilir. Ayrıca çalıştığınız sektörlerin ayrıntılarını ve sahip olduğunuz iş unvanlarını da ekleyin.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı. Sonrasında kişisel hobileriniz ve becerileriniz yazılmalı.
CV'ni gönderirken dosya adını kesinlikle “cv.pdf” ya da “125455214.pdf” gibi, CV'nin kime ait olduğunu belli etmeyecek şekilde gönderme. Dosya adında kim olduğunu, hangi pozisyona başvurduğunu mutlaka yazmalısın. E-mail yollarken konu kısmını boş bırakma, e-postan ekranda göründüğünde içeriği merak uyandırmalı.
Önyazıda kendinizle ilgili olarak bahsetmeniz gereken üç ana unsur yer almaktadır. İlk olarak, CV'nizin geri kalanında yer vermediğiniz kişisel özelliklerinizle ilgili bilgilere yer verebilirsiniz. Örneğin kendinizi motive etmeyi sevdiğinizi ve ayrıntılara önem verdiğinizi ifade edebilirsiniz.
Üniversite mezunuysanız ilkokul ve ortaokul bilgilerinizi CV'nize yazmanıza gerek yoktur. Peki lise? Lise bilgilerinizi yazabilirsiniz fakat illa yer vermenize gerek yok. Örneğin, CV'nizde yer açmak istiyorsanız lise bilgilerinizi belirtmeyebilirsiniz.
Doğru CV uzunluğu, çalıştığınız sektöre, iş deneyimlerinize ve unvanınıza göre farklılık gösterebilir fakat genel olarak A4 kağıdına 2 sayfa ideal uzunluktur. Araştırmalar da işe alım uzmanlarının çoğunluğunun ideal CV uzunluğunu 2 sayfa olarak tanımladığını göstermektedir.
Özgeçmişinizi dakikalar içinde oluşturun. CV yalnızca ilk işinize başlarken değil, aynı zamanda yeni bir iş başvurusu yaparken de önemli rol üstlenir. Çünkü o sizin profesyonelliğinizi ve kişiliğinizi yansıtan güçlü bir dokümandır.
CV başlığı, adınızın ve iletişim bilgilerinizin hemen altında yer alan, iş deneyiminiz ile becerilerinizi özetlediğiniz tek satırlık kısa bir cümledir.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri