Vatozlar (Corydoras türleri) ve beta balıkları (Betta splendens) farklı davranış özellikleri ve ihtiyaçları olan iki farklı balık türüdür. Bu nedenle genelde aynı akvaryumda birlikte yaşamaları önerilmez.
Tatlı ve tuzlu sularda yaşamasının dışında akvaryumda da yaşayabilen türleri mevcuttur. Akvaryumda yaşayabilen vatoz balığı türlerine bakıldığında cüce vatoz, leopar vatoz balığı, borneo kelebek vatoz balığı ilk sırayı alanlardandır.
Vatozların kuyruklarında sert ve çok keskin bir diken vardır. Manta vatozu hariç bütün vatozlar bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar.
Vatoz dikenlerinin batması ile 48 saate kadar devam edebilen, yaralanmadan sonraki 30-90 dakikada zirve yapan, şiddetli ağrı ve ödem görülür. Lokal şişlik, eritem ve siyanoz gelişir.
O boyuttaki bir akvaryuma normal vatoz almanızı öneririm,. Vatozlar geceleri daha aktif hale gelirler bu yüzden gündüz vatozunuz saklanma ve dinlenme modunda olabilir, bu çalışmadığı anlamına gelmez. Çalışmasa aç kalır, tabi siz bolca dip yemiyle beslemiyorsanız.
İlgili 44 soru bulundu
Tuz da vatozları etkileyen bir faktördür eğer tuz atıyorsanız akvaryumunuza vatoz ölümleri kaçınılmaz olacaktır. Akvaryumunuzda yosunlaşma fazla olmuyosa vatozlar için bitkise dip yemi kullanın.aç kaldığında balığın bağışıklığı azalır ve hasta olup ölür.
En kolay elle yakalanır.Bir zararı dokunmaz ben elimle yakalıyorum biraz huylandırır okadar. Yukarıda bahsettiğim gibi elle yakalaması çok kolay, tabi elinize alabiliyorsanız. [QUOTE=mustafa34] Vatos lar geceleri aktif olurlar ,gece ışıklar kapandıktan sonra ,bir süre sonra el çabukluğuyla yakalaybilirsiniz.
Manta vatozu dışındaki tüm vatoz türleri bu dikene sahiptir. Bu diken zehirlidir. Vatozlar, diken dışında elektrik üretme yeteneğine de sahiptir. Vücutlarındaki özel bir organ tarafından salgılanan bu elektrik, ölümcül derecede tehlikelidir.
Vatoz hasta sağlam ayırt etmeden gücünün yettigi tüm balıklara yapışır. Ayrıca cüce vatozlarda yapışır.
L144 Vatoz Özellikleri
Melek balığı, discus, tetra türünden balıklar, barblar, daniolar, rasboralar, gurami türleri, gökkuşağı balıkları, lepistes, plati, moli, kılıçkuyruk, loach türleri, vatoz türleri ve çöpçü türleri ile uyumludur.
Buna benzer bir sonuç, derin deniz balıklarının görülmesinden sonraki 10 gün içinde 6,0 veya daha büyük bir depremin meydana geldiğine dair herhangi bir rapor bulunamamasıyla da onaylanmıştı. Bu nedenle dev kürek balıkları ile depremler arasında herhangi bir ilişki söz konusu değildi.
Aynı tank içerisinde hem normal vatoz(pleco türleri), hemde ancstisrus türlerinde 2 den fazla erkek bulunduğu zaman kavgalar kaçınılmaz oluyor. SÜREKLİ OLARAK BİRBİRLERİNİ TAHRİK ETMEZLER. BELİRLİ BİR DÖNEMDİR BU DİŞİ SAYISINI ARTTIRIRSAN.
Denizlerde sığ kıyılarda yaşayan, geniş ve yassı vücuda sahip vatozlar, yaz aylarında Antalya sahillerinde de sıklıkla görülmeye başlandı. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, su altı araştırmaları için yaptığı dalışlarda vatozları inceledi.
Bende derin bir oh çektim. Neticeye gelirsek ; Vatozun vücudu nemli kalmak kaydı ile 24 saat canlı kalabiliyor sanırım En azından ben bunu tecrübe ettim.
Vatoz balıkları bitkileri yemez sadece bitki üzerindeki yosunları yer.
Sonuçta erkek vatoz yumurtalara bakarken ortalama 20 gün küpü hiç terketmiyor, hiç bir şey yemeden dayanabiliyor bildiğim kadarıyla. Biraz zayıflıyor ama bir şey olmuyor. 15 günde, giderken biraz da tablet yemlerden atarsanız bir sıkıntı çıkmadan dayanabilmeleri lazım bence.
Cüce Vatoz Balığı Genel Özellikleri
Barışçıl bir balıktır, diğer türlerle beraber yaşayabilir. Hem etçil hem otçul canlılardır. Ağız yapıları düz olduğu için dipten yem yemler. Diğer balıklardan artan ve dibe çöken yemlerle beslenebilirler.
Solunum sistemleri diğer balıklardan farklılık arz eder, yanlış hatırlamıyorsam solungaç sayıları da diğer balıklara göre farklıdır. Corry ve vatoz türleri yüzeye çıkıp hava alıp dibe iniyorlar. Aynı yunuslar gibi. Bu yüzden düşük oksijenli sularda yaşayabiliyorlar.
Vatoz balıklar taban seviyesinde yüzdükleri için taban geniş bir akvaryum olmalı. Üretim için en iyi oran 1 erkek 2 dişidir. Birden çok erkek baskınlık kurmak için birbirleri ile kavga edebilir, birbirlerine zarar verebilirler.
Akdeniz'de iki zehirli tür vardır: Kaba Kuyruklu vatoz, diğer adıyla Rina baligi (Dasyatis centroura) ve Dikenli vatoz (Dasyatis pastinaca).
2-İğneli(Kuyruklu) Vatoz
Genelde şiddetli bir sancıya neden olurlar. Ancak bazı komplikasyonlar sonucu(iğnenin damara batması gibi) ölüme yol açabilir.Eğer yara derin değilse ve kanama yoksa yaralı bölge sıcak suya batırılmalıdır.
Marmara'da okyanuslarda görülen irilikte vatoz balığı yakalandı. Mudanyalı balıkçı Hüseyin Bayraktar, Marmara bölgesinin uzun yıllar suskun kaldığını, Mudanya'da genelde Marmara dışından gelen balıkların satıldığını ifade etti.
Cüce vatozlar yeni doğmuş lepistes yavrusu yer mi? Hayır. Hiçbir zararı olmaz. Vatozlar yavrularınızı canlıyken yemezler ancak ölürlerse yerler.Güvenle bir arada besleyebilirsiniz.
Yumuşakçaları ve kabuklu deniz hayvanlarını öğütücü dişleriyle ezerek yerler. Küçük balıkları da avlarlar. Avlanma şekli yine vatoza benzer. Kendini göğüs yüzgeçlerinin yardımıyla kuma iyice gömen iğneli vatoz, dışarıda kalan gözleriyle avını görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri