TDK'ya göre cıva kelimesinin doğru yazılışı "cıva"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'nın güncel yazım kılavuzunda sık sık aranan bu kelimelerden biri de 'cıva'dır. CIVA NE DEMEK: 1- Atom numarası 80, atom ağırlığı 200,5, yoğunluğu 13,59 olan, donma noktası -38,8 °C olduğundan, normal sıcaklıkta sıvı olarak bulunan, gümüş renginde bir element (simgesi Hg).
Cıva sembolü "Hg" ve atom numarası 80 olan kimyasal element. "Hg" sembolü, Latincedeki hydrargyrum (sulu/sıvı gümüş) sözcüğünden gelir.
Ve bu mmHg (Milimetre Cıva) şeklinde ifade edilir.
Cıva, “zincifre” adı verilen ve lavların tortulaşması ile oluşan kırmızı renkli bir madenden elde edilir. Başlıca minerali HgS formülüyle gösterilen kırmızı bir sülfürdür (zencefre). Cıvayı ayırmak için, bu filiz hava eşliğinde yakılır ve buhar halinde toplanan cıva, yoğunlaştırıldıktan sonra arıtılır.
İlgili 24 soru bulundu
Cıva, Konya'dan çıkarılır.
Ural Dağları ve Sibirya bölgesindeki madenlerde cıva çıkarılır.
TDK'ya göre cıvata kelimesinin doğru yazılışı "cıvata"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sümerler zamanından beri bilinen cıva, sembolü "Hg" ve atom numarası 80 olan kimyasal elementtir. Yoğunluğu 13.5336 g/cm3, kaynama noktası 356.659 °C ve ergime noktası -38.829 °C'dir. "Hg" sembolü, Latince'deki hydrargyrum (sulu/sıvı gümüş) sözcüğünden gelir.
Cıva Özellikleri
Gümüş beyaz rengine sahip olan civa oda sıcaklığında sıvı halde kalabilen bir elementtir. Atom numarası 80 ve atom ağırlığı ise 200,59 olarak bilinmektedir.
Cıva, Merkür gezegeninin adını almıştır. Hg sembolü ise Yunanca "hydrargyrum" teriminden gelir ve "sulu gümüş" anlamına gelir.
Hemen hemen, sanki anlamına gelir. Bu kelime genellikle adeta şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
Civa; gerek alaşımları gerekse bileşimleriyle diğer madenlerden arasında dikkat çekici bir konumda yer almaktadır. Cıva madeni nem ve sıcaklık ölçer olarak da kullanılmaktadır. Altın ve gümüş üretimi bir diğer civanın faydalanıldığı alanlardır. Civa kullanım alanı olarak geniş bir skalaya sahiptir.
Türkçede civar kelimesi 'buralara yakın' anlamında kullanılmaktadır. Bu bölgeye yakın anlamında kullanılan civar kelimesi günümüz Türkçesinde sıklıkla kullanılan bir kelimedir. TDK sözlüğünde yöre, dolay ve yakında olan anlamındadır. Yöre ve dolay isimdir.
Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan civan kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan civan kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Vakum tulumbalarında, redresörlerde ve floresan lambalarda da civa kullanımı görülmektedir. Ayrıca altın ve gümüş üretiminde ve aynaların sırlanmasında da civa madeninden faydalandığı bilinmektedir. Civa madeninin belirli kullanım alanları ise şunlardır; Termometre, barometre ve manometre.
Cıvanın atom numarası 80'dir. Cıva, Hg sembolü ile gösterilir ve metaldir. Cıvanın simgesi (Hg) Latincede “sıvı gümüş” anlamına gelen hydrargyrum kelimesine dayanır.
mesela 1 litre su 1 kg eder ama 1 litre civa 13.6 kg eder.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Herkes kelimesinin doğru yazılışı Türk Dil Kurumu'na göre "Herkes" şeklindedir. Kelime zaman zaman "Herkez" şeklinde yanlış yazılsa da doğru yazılışı "Herkes" dir. TDK'ya göre "Herkes" bitişik yazılır.
TDK'ya göre eşek kelimesinin doğru yazılışı "eşek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Nazar değmesi durumunda civanın karardığına ve bu yolla kişiyi nazar- dan koruduğuna inanılır (K.5). Çukurova yöresinde ise civa küçük bir şişeye konularak üstte taşı- nır. Eğer civayı taşıyan kişi göze gelirse, şişe kendiliğinden patlar ve civa dağılır (Tosunbaş, 1976: 7807).
Altın elde etmek için cıvayı nasıl kullanacaklarını da biliyorlardı. Fakat bu yöntemin ilk olarak kim tarafından keşfedildiği ve kullanıldığı bilinmemektedir. Belki de ilk kez Allah tarafından kendisine bu ilim öğretilen Karun kullanmıştır. Günümüzde dahi cıva kullanılarak altın madenciliği yapılmaktadır.
Cıva 500gr | 2.528,06 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri