Getirilen düzenlemelerle, Mesire Yerleri Yönetmeliği'nde A, B, ve C tipi mesire yerleri ile şehir veya kent ormanı olarak adlandırılan D tipi mesire yerlerinin hiçbir işleme tabi tutulmaksızın “konaklamalı veya konaklamasız orman parkı” olarak adlandırılacağı düzenlenmektedir.
C Tipi Mesire Yeri
Ziyaretçi potansiyeli orta ve düşük yoğunlukta olan, günübirlik mahalli ihtiyaçları karşılamak maksadıyla; piknik üniteleri, yöresel ürünler sergi ve satış yeri, kameriye, ve diğer rekreasyonel yapı ve tesisleri ihtiva eden mesire yerlerini ifade eder.
Piknik ve eğlence (rekreasyon) alanları; kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere, eğlence, dinlenme, piknik ihtiyaçlarının karşılanabildiği, kent içinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik olarak imar planı ile belirlenmiş yerleri ifade etmektedir.
A tipi mesire alanlarında kamp yapmak ve karavan ile gece konaklamak için de imkan bulunmaktadır. B tipi mesire yerleri; aynı şekilde eğlenmek, dinlenmek ve spor yapmak için kullanılmakta olan yerlerdir. Farklı olarak ise sadece günübirlik olarak konaklama yapılan mesire alanları şeklinde ifade edilmektedir.
Başvuru ve müracat işlemlerinizin yapılabilmesi adına ise Odun Dışı Ürün ve Hiznetler Dairesi Başkanlığı yolunu tutmanız gerekmektedir. İlgili daire altında Mesire Yerleri Şube Müdürlüğü bulunmakta ve alanların kullanım izinlerinden yararanmak adına başvuru işlemlerinizi devreye sokmanız gerekmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
6831 sayılı Orman Kanununun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. ve 66. maddeleri uyarınca ormanlık alanlara girişlerin 24 Haziran 2023-15 Ekim 2023 tarihleri arasında yasaklanması kararı alınmıştır.
Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır. Ancak Resmi Tescilli korunan alanlar ve piknik/mesire alanlarında kontrollü piknik yapılması serbesttir.
⚫Belgelerini veya kimliklerini ibraz etmeleri kaydıyla; * Bakanlığımızda çalışan veya emekli olan personel, * Harp malulü ve gaziler, Engelliler, * Orman Mühendisleri Odası ve Türkiye Ormancılar Derneği üyeleri, İle eşleri, bekar çocukları, anne ve babasından şahıs veya araç giriş ücreti alınmayacaktır.
Mesire yeri: Bir bir yerleşim birimi içinde veya yakınında, insanların boş sürelerinde dinlenmeleri, eğlenmeleri, piknik gibi yemekli kır gezisi yapabilmeleri için ayrılmış doğal orman alanı veya ağaçlık yeşillik yer.
Açıklamada; "İstanbul sınırları dahilinde piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak serbesttir.
Özetle, taşınmaz üzerinde yapılan imar planı neticesinde, yeşil alan, cami yeri, okul yeri gibi mülkiyet hakkınız sınırlayıcı şerhlerin olması durumunda vatandaş artık çaresiz kalmayacak, buna karşı dava yoluyla en azından taşınmazının bedelini, idareden isteyebilecektir.
Bu şekilde idare tarafından, malike herhangi bir bedel ödenmeksizin arsa veya arazinin %45'ine kadar el konulması mümkündür.
Park yapılacağına göre, belediye yetkileri içinde, belediyeye ait bir gayrimenkuldür. Bildiğiniz üzere devlet malları haczedilemez ve satılamaz.
Elazığ Valiliği'nin aldığı karar ile Cip mesire Alanı'nda mangal yasağı kaldırıldı. İçişleri Bakanlığınca valiliklere, yangın riski bulunan bölgelerdeki orman alanlarına girişlerin 31 Ağustos'a kadar yasaklanmasına ilişkin genelge gönderilmişti.
"Bursa genelinde bulunan bütün orman alanlarına giriş ve çıkışlar ile Uludağ Milli Parkı da dahil bütün orman parklarında (resmi tescilli piknik-mesire alanları) mangal ve benzeri ateşli piknik yapılması 20 Temmuz 2023 tarihinden itibaren 30 Eylül 2023 tarihine kadar yasaklanmıştır."
Zincidere 100. Yıl Mesire Alanı ise seçim günü de gün boyu doğaseverlerin hizmetinde olacak. Osmanlı ve Selçuklu Evi ise 27 Mayıs Cumartesi Günü 24.00'te kapanırken 28 Mayıs Pazar 13.00'te açılacak.
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman mesire, 'Gezilecek ve piknik yapılacak yer,' şeklinde ifade edilmektedir. Yani belirli zamanlarda ailecek edilerek güzel bir zaman geçirmek adına piknik yapmak için farklı mekanlar mesire olarak bilinmektedir.
b) Orman parkları, 6831 sayılı Kanunun ek 8 inci maddesine göre yirmi yıla kadar kiraya verilebilir. Yirmi yıl kiraya verilen orman parklarında engellilere yönelik dinlenme ve eğlenme tesislerinin yapılması zorunludur.
4. İlimizdeki ormanlarda yetkili idarelerin gözetim ve denetiminde bulunan ekli listede belirtilen mesire alanları, tabiat parkları ve millî parklarda 30/09/2023 tarihine kadar idarece belirlenen ocak, mangal, barbekü vb. yerleri dışında ateş, mangal, semaver, piknik tüpü vb. yakılması yasaklanmıştır.
Alınan karara göre İstanbul İl sınırları dahilinde yer alan piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve ekoturizm alanlarında ateşsiz piknik yapmak, spor, yürüyüş vb. faaliyetlerde bulunmak serbest.
Milli parka giriş ücretleri ile konuya başlayalım. 2021 fiyatlarına göre b u alana giriş kişi başı 7 TL, dilerseniz bisikletinizle de bu ücrete içeri giriş yapabiliyorsunuz. Motosiklet ile gidecek olanlar için giriş ücreti 14 TL, araba ile gidecekler için ise 21 TL.
Mangal ve semaver yakmak, çadır kurmak, alkollü içecekler ile içeriye girmek yasaktır.
Maddesi ile 5442 sayılı İl İdaresi kanununun 9. ve 66. Maddeleri, İç İşleri Bakanlığının 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca 31 Ekim 2023 tarihine kadar ormanlara giriş yasaklanmıştır" denildi.
Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır.
Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verme suçuna, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis verilebiliyor. Kasten orman yakmak suçundan ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve 1000 günden 10 bin güne kadar adli para cezası uygulanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri