Metabolizma dopingi; D vitamini Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor. Kilo verme aşamasında ise beyne tokluk hissi mesajını ileterek büyük katkı veriyor.
B Vitaminleri B2, B3, B5, B6, B8
Doğal besinler tüketerek metabolizmanın hızlanması sağlanabilir. Yulaf, yumurta ve tam tahıllarda bulunan B vitaminleri, kilo verilmesinde etkilidir. Kuruyemişler, kahvaltılık gevrekler, soya da doğal B8 vitamini kaynağıdır.
'Kilo vermek istiyorum' diyorsanız güneşe çıkın
D vitamini yetersizliği çok ciddi sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra; kilo vermeyi güçleştiriyor, kilo almayı ise kolaylaştırıyor. Bir kişinin D vitamini ihtiyacının sadece yüzde 10'u besinler aracılığıyla sağlanabiliyor.
Kilo vermek için bol miktarda C vitamini almalıyız. Vücutta yağları enerjiye çevirerek kilo vermeye katkı sağlayan karnitin sentezinde rol oynar, bu da yağ yakımını hızlandırır. Özellikle de sabah ve/veya egzersizlerden önce alınması yağ yakılmasını kolaylaştırır.
"Vitaminlerin kilo alımına neden olduğu bilgisinin aksine, D vitamini kilo kaybınızda olumlu etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar yağ kütlesi fazla olan kişilerde D vitamini düzeylerinin düşük olduğunu gösterirken, kilo aldırdığı söyleminin bilimsel bir yanı yoktur.
İlgili 27 soru bulundu
Metabolizma dopingi; D vitamini
Ayrıca bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, d vitamini eksikliği yaşayan kişilere D vitamini takviyesi yapıldığı anda belli oranda kilo kaybının yaşanmasını sağlanıyor. Kilo verme aşamasında ise beyne tokluk hissi mesajını ileterek büyük katkı veriyor.
D vitamini takviyesinin doğru zamanda kullanımı için kısıtlı çalışmalar bulunsa da yapılan bazı araştırmalar gece yemeklerden sonra alınan D vitamininin uyku düzenini etkilediğini gösterir. Sabah kahvaltıya eklenen D vitamini takviyesinin daha sonra alınmaya göre daha etkili olduğu görülür.
Ancak D vitamini normal olan bir bireyin D vitamini takviye kullanması iştahı üzerinde herhangi bir etki yaratmaz. Uzun süreli yüksek dozda D vitamini takviye almak, kalsiyumun böbreklerden geri emilimini artırarak kan dolaşımında kalsiyum birikmesine yol açabilir.
Düşük konsantrasyonlardaki C vitamini metabolizmayı yavaşlatabilir ve kilo alımına neden olabilir.
Yüksek D vitamini seviyesi, organlarda ve yumuşak dokularda kalsiyum birikimlerine yol açabilmektedir. Bunun sonucunda da böbrek taşı, yüksek tansiyon atakları görülebilmektedir. Ayrıca D vitamini fazlalığı kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, böbrek taşlarına ve damar sorunlarına yol açabilmektedir.
▪️ 2.5 kg'ın altındaki çocuklara D vitamininin günlük. damla olarak verilmesi tercih edilir. Her kilo için 100İÜ uygundur.
Metabolizma hızını artırmak için beslenme, egzersiz ve uyku önemlidir. Protein alımını artırmak, sık ve düzenli öğünler tüketmek gerekir. Egzersiz yaparak kas kütlesini artırmak ve kardiyo aktivitelerine zaman ayırmanın da faydası olacaktır. Su tüketimi ihmal edilmemeli ve yeşil çay gibi içecekler tüketilmelidir.
Tiroid hormonu metabolizma hızını etkileyen en önemli hormondur.
Özelilkle B6, folik asit (B9) ve B12 vitamini eksiklikleri sadece kilo vermemizi zorlaştırarak kendini belli edebilirler. Bazı insanlarda genetik olarak bu vitaminlerin emilimi bozuktur. Bu vitaminlerdeki eksiklikler homosistein denilen bir aminoasidin vücudumuzda artmasına neden olur.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
D Vitamini
En çok güneşten elde edilen bu vitamin, cildin korunmasını ve gençleşmesini sağlıyor. Hücre yenilenmesi ve onarımında etki gösteren D vitamini, cilt lekelerine iyi geliyor, cildin elastikiyetini artırıyor ve kolajen üretimini uyarıyor.
Kullanmanız gerekenden daha fazla D-COLEFOR kullandıysanız
Aşırı doz alınması durumunda kandaki (hiperkalsemi) ve idrardaki (hiperkalsiüri) kalsiyum seviyelerinin yükselebildiği laboratuar testleri ile kanıtlanmıştır.
Eğer eksiklik varsa bu durum tedavi edilmelidir. Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının hücrelerdeki etkisini artırmaktadır. Günlük omega-3 ihtiyacınızı tamamlamanız tiroid hormonlarının iyi çalışabilmesi için önemlidir. Manganez, krom çinko, kalsiyum ve magnezyum eksikliği de kilo vermenizi engeller.
Halk arasında iştah açtığı söylenen vitaminlerden B12 vitamini ve C vitamini ile ilgili yapılan çalışmalarda herhangibir kilo artışına sebep olmadığı bildirilmiştir.
Kilo aldıran vitaminler ve mineraller listemizde ilk sırayı elbette C vitamini alıyor. Vücudumuzun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden olan C vitamini, kilo almak istiyorum diyenler için fazlaca tüketilmesi gereken vitaminlerdendir.
D vitamininin faydaları
D vitamini ölçümü de hassas testlerle kolaylıkla yapılabiliyor. D vitamini eksikliğinde kemik ve kas güçsüzlüğü, diş gelişiminde gerilik gibi sorunlar yaşamamak için uzmanlar her yıl 1 kere D vitamini ölçümü yaptırmayı öneriyor.
Karatay'a göre D Vitamininiz 100 ng/ml olmalı.
4- D vitamini sürekli kullanmalı mıyız? diye bana çok soruluyor. Maalesef sürekli kullanılmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri