2018-32/48 sayılı İhracat Bedelleri Hakkındaki Tebliğ 31.12.2019 tarihinde yayımlanan tebliğ ile değişti ve DAB zorunluluğu ortadan kalktı. Yani ihracat bedellerini bankaya satma zorunluluğu artık yok. Bu tarihten sonra İhracat Bedeli Kabul Belgesi düzenlenmesi gerekiyor.
İhracat Genelgesinde yapılan düzenleme ile 3 Ocak 2022 tarihinden itibaren İBKB ve DAB'a bağlanan ihracat bedellerinin %25 'inin bankaya satılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden İBKB veya DAB'a bağlanan ihracat bedeli dövizler bozdurma zorunluğu kapsamındadır.
İhracat bedellerinin takip edileceği bilgi sistemi Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygulamaya alınmadığından, alınana kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi yerine bankalarca Döviz Alım Belgesinin kullanılması mümkün olacaktır.
İhracat bedelinin yurda getirilmemesi halinde, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ihracatçı hakkında idari para cezasına hükmedilir. Söz konusu idari para cezasına karşı başvuru yolu da yine Kabahatler Kanunu'nda düzenlenmiştir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 15.04.2022 tarihli talimatıyla yapılan değişikliğe kadar İhracat Bedeli Kabul Belgesi'ne bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin İBKB'yi düzenleyen bankaya satışı zorunluydu. Bu talimat sonrasında söz konusu oran %40'a yükseltilmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
Tebliğin 1, 2, ve 3. maddeleriyle yapılan düzenlemeye göre, ihracat bedellerinin belirtilen süre içinde yurda getirilmesi yeterli olup, Türk lirasına çevrilmesi zorunluluğu kaldırılmıştır.
MADDE 6 – (1) Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80'i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasınca İhracat Genelgesinde yapılan değişiklik ile 03.01.2022 tarihinden itibaren İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin %25'inin bankalara satılması zorunlu hale getirildi.
terkin edilmek suretiyle kapatılır. Böylece ihracatta terkin limiti 25.04.2022 tarihinden itibaren alt limit olarak 15.000 ABD doları olarak uygulanacaktır. 30.000 ABD doları 15.000 ABD doları olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme İhracat Genelgesi ile yapılmıştır.
Fatura düzenlenmesinde TCMB fatura tanzim tarihindeki döviz alış kuru dikkate alınır (Vergi Usul Kanunu, 1961).
ve 03.02.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Ek 1.madde düzenlemesi uyarınca; İhracat Bedeli Kabul Belgesine (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin en az %25'inin (İBKB)'yi veya DAB'ı düzenleyen bankaya satılması zorunluluğu getirilmişti.
Her döviz alım- satım işlemi için ayrı E-Belge düzenlenmesi zorunludur.
Bu Tebliğin 3. Maddesine göre, fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içerisinde, ihracat bedelinin , ihracata aracılık eden banka hesabına transfer edilmesi veya getirilmesi ve TL'ye çevrilerek DAB (Döviz Alım Belgesi)'a bağlanması zorunludur.
Hayır. 6 Kasım 2018 tarihli İhracat Genelgesi'nin 4 üncü maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca söz konusu bedellerin 180 gün içinde yurda getirilmesi ve %80'inin DAB'a bağlanması zorunlu değildir.
Bankalar Sorumluluğu Vergi Dairesine Atıyor
Eğer ihracat hesabı süresi içerisinde kapatılamazsa, yani ihracat bedeli 180 gün içinde Türkiye'ye getirilip İBKB düzenlenmezse, bu durum banka tarafından vergi dairesine bildiriliyor. Vergi daireleri ihracatçıya 90 gün süreli bir ihtarname gönderiyor.
% 40'lık döviz satış tutarı İBKB'ye bağlanacak tutar üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, 100 bin USD ihracat bedelinin 80 bin USD'lik kısmı için İBKB düzenlenir. TCMB'ye satılacak tutar 80 bin USD'nin yüzde 40'ına tekabül eden 20 bin USD'dir.
Yakın zamanda yapılan değişiklikler öncesi uygulamada, 50.000 USD'yi aşan (yeni düzenleme ile 5.000 USD'yi aşan) tutardaki ihracat bedellerinin DAB (Döviz Alım Belgesi) ile belgelendirilmesi zorunludur.
Döviz alım ve satım belgeleri ile Türk parası transfer belgesi iki nüsha olarak düzenlenecektir. Bu belgelerin, düzenleyen kuruluşlarda kalacak olan ikinci nüshaları üzerinden işlem yapılmaz.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatının yürürlüğe girmesiyle %25 olan ihracat bedelinin bozdurma zorunluluğu, %40 olarak güncellenmiştir. Buna göre; 18 Nisan 2022 tarihinden itibaren İBKB veya DAB belgelerinde yer alan ihracat bedelleri bozdurma zorunluluğu %40 tır.
Merkez Bankası bir duyuru yaparak180 günlük ihracat bedelinin yurt içerisine getirilmesine ek olarak İBKB (İhracat Bedel Kabul Belgesi) veya DAB (Döviz Alım Belgesi) düzenleyen bankalara, belgelerdeki işlem kuru üzerinden T.C. Merkez Bankasına satılmak üzere ihracat bedelinin %25'inin satılması hükmü yer almıştır.
15.000 ABD doları veya eşitinden fazla ihracatların İBKB'ye bağlanarak kapatılmaması halinde bankaların 5 iş günü içinde Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüklerine bilgi vermeleri zorunludur.
Cevap 10: İhracat Genelgesinde belirtilen terkin sınırları dahilindeki ihracat bedelleri için İBKB düzenlenmesi ve TCMB'ye satış yapılması zorunlu değildir.
Bu form, kara para aklanmasının ve terörist faaliyetlere finansman sağlanmasının önüne geçmek amacıyla zorunlu kılınmıştır. Yazılı olarak beyan edilmeyip gümrük memurlarının kişi ve eşyaya yönelik detaylı aramasında tespit edilen para, beyan edilmemiş para olarak kabul edilir.
İhracat Genelgesine göre ise İhracat Bedellerinin en az %80'in Bankaya satılması ve İhracat bedellerini alan bankaca Döviz Alım Belgesi(DAB) düzenlenmesi gerekmekte olup, ihraç bedelinin satış tarihinin DAB'ın düzenlendiği tarih olduğu belirtilmiştir.
FM analog iletimine ek olarak karasal vericiler yoluyla çalışan yeni bir radyo yayını yöntemi olan DAB, dinleyicilere net ve parazit yapmayan bir ses kalitesi sunar. DAB dijital istasyonları sayesinde frekansların ayarları istasyon adlarına göre yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri