DAL. Türkçedeki D gibidir. Dil ucunun, üst ön dişlerin ortasının biraz yukarısına değmesiyle çıkar. İnce bir harftir.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
1. Kalın ünlüler: a, ı, o, u. 2. İnce ünlüler: e, i, ö, ü
İlgili 18 soru bulundu
İnce ünlü harfler e, i, ö ve ü harfleridir. Kalın ünlü harfler ise ı, e, o ve u'dur.
ÜSTÜN: Harfin üzerine gelen bu işaret ince harfleri "e" sesi ile, kalın okunan harfleriyse "a" sesi ile okutur.
28 Kur'ân harfinitanırken, 7 'sinin kalın ve geriye kalan 21 'inin de ince olduğunu görmüştük.
ص ise ağız dolusu kalın bir "sa" sesi verir. ح خ ه Elifbadaki sırasıyla ح kalın bir "ha"sesi çıkarır. "hacı"daki gibi. خ ise hırıltılı, adeta boğazı yırtarak çıkan bir "ha" sesidir. ه ise ince "h" sesi verir.
Kalın sesli harfler, sesli harflerin içinden, söylenişi sırasında ağzın aldığı biçim daha yuvarlak olan seslere karşılık gelen seslere karşılık gelen harflerdir. Kalın sesli harfler "a, ı, o, u" harfleridir.
Türkçedeki "r" sesinden farklı olarak dil damağa daha yakın olur. Türkçedeki "r" sesinden daha sert ve daha titrek bir ses verir. Kendinden önceki veya sonraki harflerin durumuna göre kalın veya ince okunabilir.
"د" (dal) harfi, dil ucunun iki üst ön dişlerin iç tarafının ortasına değmesiyle çıkar. İnce okunur. "ذ" (zal) harfi, dil ucunun üst kısmı, üst ön dişlerin başlarına değerek çıkar.
Arap alfabesinin sekizinci harfi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz.
Kur'an kıraatinde “râ”nın kendi durumuna, bulunduğu yere ve konuma bağlı olarak kalın, ince veya her iki şekilde okunması mümkündür. “Râ”nın kendi harekesi üstün veya ötre ise, râ sâkin olup önündeki harf üstün veya ötre ise, râ ve önündeki harf sâkin iken ondan önceki üstün veya ötre ise (بالصَّبْر gibi) kalın okunur.
Ra harfi ve önceki harf sakin, daha önceki harf üstün veya ötreli olursa kalın okunur. (بِالصَّبْرْ– اَلصُّدُورْ) gibi. Ra harfi cezimli, önceki harf Vasıl Hemzesi (geçişte okunmayan elif) olursa Ra harfi kalın okunur. (Bu durumda Vasıl Hemzesinin harekesi dikkate alınmaz.
Mim harfi, cim harfi, tı harfi, ze harfi, sad harfi noktalama işaretleri olarak Kuran-ı Kerim'de harflerin anlamlarını koruyarak okumayı sağlamaktadır. Secavend harfler yaygın olarak bilinen harflerin yanında birkaç harf daha anlamı itibariyle secavend olarak bilinmektedir.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
İnce olan sesli harfler “e, i, ö, ü” harfleridir. Kalın ve ince harfler olması ağızdan sesin çıkarken yuvarlak şekilde çıkıyor ise kalın sesli, ses ağızdan çıkarken ağızın az açılması ile çıkan sesler ise ince sesli harfler olarak adlandırılmaktadır.
Kur'ân'ı Kerîm'deki harflerin toplam sayısı 322,564, toplam kelime sayısı ise 86,872'dir; bu da kelime başına düşen ortalama harf sayısının 3.71 olduğunu göste- rir.
Alfabemizde 4 ince 4 kalın ünlü harf vardır. Kalın ünlü harfler şu şekilde sıralanabilir. a, ı, o, u.
“Boğazın üç kısmı vardır: Dibinde ء ،ه ve ا; ortasında ع ve ح; üstünde de غ ve خ mahreçleri bulunur.”30 Böylece boğaz harfleri ona göre yedi olup ء ،ا ،ه ،ع ،ح ،غ ،خ şeklinde sıralanır.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri