Şeker hastalığı, obezite, sigara kullanımı, yüksek tansiyon, aile bireylerinde kalp hastalığının olması, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme damar sertliği riskini artırıyor. Damar sertliğinin belirtileri, hangi atardamarın etkilendiğine göre farklılık gösteriyor.
Kalp damarlarının sertleşmesi durumunda kalp kasının kasılıp gevşemesinde birtakım sorunlar oluşur ve bu durum kalpte ritm bozukluğu gibi birçok ciddi soruna sebep olur. Bu tarz durumlarda göğüs ağrısı ve vücudun çeşitli yerlerinde morarmalar ortaya çıkabilir.
Damar sertliği tedavisi
Ancak tıkanan damarı açmak mümkündür. Dünyada –birçok yerde damar açıcı adıyla ilaç satılsa da- damar sertliğine bağlı tıkanan damarları açabilen bir ilaç yoktur. Damar tıkanması için verilen ilaçlar genellikle kan sulandırarak ya da kılcal damar genişlemesi yaparak tıkanan bölgeyi rahatlatır.
İlgili 37 soru bulundu
Ateroskleroz (Damar sertliği) kendiliğinden geçer mi? Atardamarlarda pıhtı ve kolesterol birikmesi ile oluşan plakların neticesinde görülen damar sertliğinin kendiliğinden normale dönmesi söz konusudur. Fakat her damar tıkanıklığı için bu durum geçerli değildir.
Özetle herhangi bir damarında damar sertliği bulunan tüm hastalar Aspirin kullanmalıdır. Çünkü bu hastaların kardiyovasküler bir olay geçirme riski yüksektir ve Aspirin bu riski yüzde 25-30 azaltır."
Kalp krizi ve felç gibi oldukça yaygın görülen ve ölüm tehlikesi bulunan hastalıkların temel nedenleri arasında yer alan damar sertliğinden korunmak için düzenli olarak sağlık taraması yaptırılmalı ve damar sertliği teşhisi konulmuş bireylerde ise hekim önerileri doğrultusunda tedavi süreci özenle ve titizlikle ...
Bu rahatsızlığa sahip kişiler düzenli beslenmenin yanında alkol ve sigara kullanmaması, tuzu kesmesi ve tere yağ, yumurta gibi gıdaları fazla tüketmemesi gerekir. Damar sertliğine sahip kişiler bol sebze tüketmesi gerekir.
Bacaktaki damar tıkanıklığına, Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Damar tıkanıklığı, bir kan damarının genellikle damar sertliği ya da bir pıhtı nedeniyle tıkanmasıdır.
Kalp damar tıkanıklığının kesin tanısı için hastaya koroner anjiyografi yapılır. Koroner anjiyografi kalp damar tıkanıklığı teşhisinde altın standarttır. Bu yöntemde el bileğinden veya kasıktan ince bir tel (kateter) ile vücut içine girilir ve koroner arterlere ulaşılır.
DAMAR SERTLİĞİNİN BELİRTİLERİ
Baş dönmesi, baş ağrısı, titreme, beyinde geçici görme kaybı, yürürken sendeleme, düşünme ve öğrenme gücünde zayıflama, sinirlilik veya damarın sertleştiği bölgelerde ağrılar diğer belirtiler olarak ortaya çıkabilir.
Damar sertliği aslında bütün vücuttaki damarları etkileyen bir sorun olarak kabul edilir. Erkeklerde damar sertliğinden ilk olarak ince damar yapısına sahip olan cinsel organ etkilenir. Damar sertliği öncelikle sertleşme problemi ile ortaya çıkar.
Damar tıkanıklığı sadece ameliyat ya da anjiyo tedavisiyle açılabilir. Damar tıkanıklığını açan bir ilaç ya da besin yoktur. Doktorların damar açıcı olarak verdiği ilaçlar dolaşım düzenleyicidir. Anjiyo ile damar açma balon, stent ya da damar tıraşlama ile yapılır.
Damar sertliğini ve sertliğini önleyici etkisi vardır.
Kalp ve damar hastalıklarının temel nedeni damarların tıkanmasıdır. Bu hastalığı önlemek için düzenli olarak yeşil çay içmeniz tavsiye edilir. Damarların rahatlamasına yardım eden yeşil çay sayesinde, damar tıkanıklığı hastalığının önüne geçebilirsiniz. Gün içinde 2 fincan yeşil çay içerek daha iyi hissedebilirsiniz.
Hastalara hem BT (tomografi) hem MR hem de klasik anjiografi yöntemleri ile görüntüleme yapılabilmektedir. Uygun hastalarda BT ve MR anjiografi , daha az girişimsel olması sebebi ile tercih edilebilirken klasik anjiografi ile tanı konduğu seansta tedavi (balon, stent gibi yöntemlerle) şansı da bulunmaktadır.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder. Sağlıklı koroner arterlerin içinde yağlanma olmaz.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır. PDHde ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
taşıyan hastaların kalp damarlarının tıkanmasının önlenmesinde, yeni kalp krizinin önlenmesinde, kalp ve damar ameliyatları sonrası damar tıkanmaları ve pıhtıların önlenmesinde, geçici felçlerin ve inmelerin önlenmesinde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri