Blanch etme işlemi basit bir şekilde gıdanın sıcak sudan alınarak hemen soğuk suya aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Böylece şoklamanın etkisiyle besinin parlaklığı muhafaza edilebilmektedir. Ayrıca sıcak suda ve yağda blanch etme yani ağartma da yapılabilmektedir.
1- Sebzeler için: Sebzeyi kaynar suya batırarak yumuşatıp, soğuk sudan geçirip süzme usulü. 2- Etler ve baklagiller için: Soğuk suya konup kaynayana kadar ısıtıp, soğuk sudan geçirme ve süzme usulü.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
Ayrıca bu yöntem şok haşlama ve ön haşlama gibi değişik olarak adlandırılır. Blanching işlemi, haşlama yöntemi yani ağartma ile genelde sebzelerdeki, meyvelerdeki ve etlerdeki renk bozucu enzim olan "polifenol oksidaz" ın etkisiz hale getirilmesini, böylece de ürünün renginin korunmasına sağlar.
İlgili 30 soru bulundu
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Kuşkonmazı bol tuzlu ve iyice kaynamış olan suya koyun ve 2-3 dakikadan fazla haşlanmalarına izin vermeyin. Ardından sudan çıkardığınız haşlanmış kuşkonmazları şoklama yöntemini kullanarak renklerini ve besin değerlerini korumasını sağlayın.
Poche yemek pişirme yöntemi kaynama noktası olan 100 C altında ve kaynayan suda haşlama yöntemidir. Suyun sıcaklığı 90 C civarında olmaktadır. Kaynama sırasında suyun hareketi gıdaların parçalanmasına neden olmaktadır.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
İstenen kıvama geldiğinde sebzeler kaynar sudan alınır ve buz dolu bir kaba atılır. Bu işlem sebzelerin hem renginin hem de besin değerlerinin korunmasını sağlar. Blanching yöntemi sebzelerin renginin korunmasını sağlar, özellikle yeşil sebzelerin yeşil ve canlı kalmasına yardımcı olur, kararmayı önler.
Buğday ve arpa maltı, karamel, portakal kabuğu, limon aroması ve kişnişle yapılmış aromatize buğday birası. 5 derece alkollü, 33 santilitrelik şişede.
Son zamanlarda instagram üzerinde paylaşılan sofralarda sıklıkla gördüğümüz mavi beyaz porselenlerin ön planda olduğu dekorasyon stiline blue blanc deniyor.
Montblanc International GmbH; Alman kalem, saat, mücevher ve deri eşya üreticisi.
Kuşkonmaz: İyi bir afrodizyak olan kuşkonmaz cinsel isteği ve uyarılmayı arttırıyor. İçerdiği B6 ve E vitamini ile folat sayesinde hem erkek hem de kadınlarda seks hormonlarının daha fazla salgılanmasını sağlıyor.
Kuşkonmaz Zararları
Pürün oranı çok yüksek olduğu için böbrek hastalığı olan kişiler tüketimden uzak durmalıdır. Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Emziren anneler tarafından süt arttırıcı özelliği olsa da hamile kadınlar tarafından tüketimi zararlı olabilir.
Sebzenin kalınlaşmaya başlayan yerleri orta kısımdan itibaren sebze soyacağı yardımıyla soyulur. Soyulduktan sonra yıkanarak haşlanmaya hazır hale getirilen sebzenin tepe kısımlarının ise alınması gerekmez. Kuşkonmaz ayıklama aşaması titizlikle yapıldığında tüketimi sağlıklı ve keyifli olur.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Bir tencerede büyük boyutlarda doğranmış etlerin, düşük ısıda pişirildikten sonra sos veya stok, fond ilave edilerek yavaş bir şekilde pişirilmesi işlemine ''Braising'' denir. Braising tekniği ile pişirilen yemekler genellikle yahni gibi Türk mutfağındaki birçok yemeği pişirmek için kullanılan bir tekniktir.
Glaze, et veya sebzenin pişme suyunun çektirilmesi ile dışının kaplanması olarak tanımlanabilir. Ancak glaze, soğuk et ya da deniz ürünlerinin üstünün jelatinle ya da buzla kaplanması işlemine de denir. Özetle yiyecekleri pişirme işlemi sırasında ya da öncesinde sırlamak ve parlatmak diyebiliriz.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Roasting, besinlerin sıcak hava ile temas ederek kuru ısı içerisinde pişirilmesi tekniğidir. Roasting tekniğinde, pişen ürün her yönden ısı alır. Fırın, taş fırın, mangal ve ızgara roasting tekniğinde kullanılan eşyalardır.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri