kullanılan venler ve arterler oldukça yüzeyeldir. Bu nedenle girilecek venin arter olup olmadığını anlamak için parmak uçları ile palpe edilerek arteriyel atım kontrol edilmeli, atım olmadığına emin olduktan sonra vene girilmelidir.
Arteriyel kan ve venöz kan ayrımı: Arteriyel kan genelde enjektöre kendiliğinden dolar ve pulsatildir. Venöz kanda PO2 daima < 40 mmHg, sıklıkla < 30 mmHg'dir. SO2 > % 75 dir. Her iki kanda pH ve PCO2 değerleri birbirine yakın olduğundan ayırımda kullanılamaz.
Arteriovenöz fistül, kol ya da bacakta atardamar veya toplardamar arasında bir yol açılması işlemine denilir. Bu işlemle diyalize girecek hastaya gerekli olan damar yolu açılmış olur.
Arteriyel kan gazı So2, kritik hastaların değerlendirilmesinde hastalıkların ciddiyetinin saptanmasını sağlayan testtir. Anteriyel kan gazı So2 ile oksijen tedavisinin takibi yapılabileceği gibi ani gelişen ve nedeni bir türlü açıklanamayan hastalıkların da teşhisi koyulabilmektedir.
Hastanede ya da klinik ortamında arter kan gazı testi için kan alınabilir. Kan gazı testi için gerekli kan örneği genellikle bilekte, kolda ya da kasık bölgesindeki atardamarlardan alınır.
İlgili 44 soru bulundu
Çeşitli kan muayeneleri için gereken kan numunesinin alınması genellikle toplardamara ponksiyon yani iğneyle girilerek gerçekleşitirilir. Ender hallerde atardamar veya kapilar kılcal damardan kan numunesi alınır.
Kan analizleri için ven, arter veya kapillerden kan alınır. Venöz kan, genel olarak tercih edilen kandır ve vene girilerek (flebotomi). Arteriyel kan, kan gazları analizi için alınır. Kapiller kan, periferik yayma (formül lökosit) yapmak için ve çocuklardan bazı analizler için alınır.
Yani memenin alındığı taraftaki koldan kan almamak gerekli. Çünkü hastanın lenf dolaşımı iyi olmadığından bu hastalarda enfeksiyon riski yüksek ve sağlıklı kan alınmayabilir, damara zor girilebilir, ödem olur. Pediatri, onkoloji, geriatri gibi hasta gruplarında kan alım prosedürleri çok kolay değil.
Normal arter kanında pH 7.35 ile 7.45 arasında değişir. Venöz kanda ise pH 0.04 (pH 7.31 ile 7.41) daha düşüktür. Asidoz ve alkaloz asit-baz dengesinde doku düzeyindeki bozuklukları ifade eder.
Bir kan gazı analizinde PaO2, PaCO2, pH ve HCO3- ölçülmektedir. PaO2 ve PaCO2 değerleri mm Hg, torr veya kilo paskal (kPa) olarak; HCO3- değerleri de mmol/L olarak ifade edilir. Kan gazlarının ölçümü için, arteriyel veya venöz kan örnekleri, genellikle ekstremite damarlardan alınır.
Arterler, kanı kalpten alıp bütün vücuda dağıtırlar. Arterlerin en uç dallarına kapiller (kılcal damarlar) denir. Hücrelerle kan arasındaki alışveriş burada olur. Kapillerin devamı venüldür.
İlaçların yanlışlıkla intraarteriyel uygulanması istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Anestezide sık uygulanan intravenöz anestezik ajanlardan biri olan tiyopentalin intraarteryel enjeksiyonu ile arteryel spazm, intimal hasar, ödem, trombozis ve gangren gelişir (4,5).
Atardamar veya diğer adıyla arter, kalpten vücuda kan taşıyan damarlardandır.
Venöz Kan Alımında İyi Uygulamalar
Venöz kan alımı temiz, sessiz, iyi aydınlatılmış ve eğer mümkünse bu işlem için ayrılmış özel bir alanda yapılmalıdır (15,16).
Venler veya toplardamarlar kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Venler dolaşım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Oksijen bakımından fakir, metabolizma artıklarını taşıyan, kirli kanın kalbe dönüşünü sağlayan damardır. Derinde bulunan toplardamarlar, kasların arasından geçer.
Damarların belirgin görünümü için öncelikle vücut yağ oranımız önemlidir. Nitrattan zengin besinler, L-Arginin içeren besinler, NOX Supplementleri ve Kreatin bu görünüme katkı sağlayabilirler. Tüm bunlara ek olarak antrenman öncesinde ve antrenman esnasında tüketilen su miktarı da bir o kadar önemlidir.
Toplardamarlarda bulunan kapakçıklar (valfler), normal bir vücut işleyişinde kanın geri akışını önleyen bariyer görevi görmektedirler. Bu kapakçıkların bozulması ya da tıkanması sonucu kanın kalbe geri akışı bozulmakta, meydana gelen duruma venöz yetersizlik adı verilmektedir.
Venöz ultrasonografinin yaygın kullanım alanları nelerdir? Venöz ultrasonografi muayenesi en sık, bacak damarlarındaki kan pıhtılarını tespit etmek amacıyla yapılır. Bu tıbbi durum derin ven trombozu ya da kısaca DVT olarak adlandırılır.
Arteriyel kan gazı örneği için normal pH aralığı 7,35-7,45, normal HCO3 aralığı 21-27 mEq/L, normal CO2 aralığı ise 35-45 mmHg'dir. Respiratuar asidozda arteriyel kan gazı pH< 7,35, pCO2> 45 mmHg ve HCO3>30mEq/l'dir.
Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Kan bağışında bulunulan günde bol sıvı alınmalı, bağışı izleyen 2 saat boyunca sigara kullanılmamalıdır. Araç kullanılacak ise kan bağışı sonrası 30 dakika içerisinde araç kullanılmamalıdır. Bağıştan sonra 1 saat boyunca uzun süreli ayakta durulmamalıdır.
Zamanında fark edilip gerekli önlemler alınmazsa, koroner arterdeki darlık ilerleyip, damarın tamamen tıkanmasına neden olur (kalp krizi), ve bunun sonucunda, kalbin o damar tarafından beslenen kaslarında geriye dönüşsüz harabiyet gelişir.
'TOK KARNINA OLMAZ'
Tok karnına verilen kanın, tahlil için uygun olmadığını kaydeden Hoşver, “Kan şekeri ve kan yağları içinmutlaka ve mutlaka tok olunmalı fakat tok karnına verilen kanda lipit düzeyi fazla olduğu için bulanıklık yapar. O yüzden diğer tahlilleri dolaylı yoldan etkiler. Aç karnına tercih edilir.
Genel kan dolaşımından alınan bu kan derin vücut dokularındaki kirlenmiş kanın dışarıya çıkmasını sağlamaktadır. Mesela, sağ dirseğin toplardamarından kan alınırsa, karaciğer hastalıklarına; sol dirseğin toplardamarından kan alınırsa da dalak hastalıklarına çok iyi geldiği söylenir.
Üst ekstremite veni önerilmektedir. Arteriyel ve alt ekstremite veninden örnek alımı kontaminasyon riski nedeni ile önerilmemektedir. Önceden var olan santral, periferal veya arteriyel yoldan kan kültürü alınmamalıdır.
Tercihen intravenöz damar yolu bulunan koldan numune alınmamalıdır. Kanül, fistül, vasküler greft olan kollardan klinisyen tarafından değerlendirildikten sonra kan alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri