Yani nişanı kız tarafı hazırlar ve yapar. Nişan tepsisini de erkek tarafı alır, kız evine getirir.
Tercih edilen tepsi orta büyüklükte bir tepsi olmalıdır. Söz ve nişan merasimleri bittikten sonra bu tepsileri, ileride çocuklarınıza hediye etmek için saklayabilirsiniz. Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir.
Damat tepsisi, düğün gecesinde gelin ve damat odalarına uğurlanırken baklava ve diğer tatlılarla donatılarak genç çifte sunulan tepsiye verilen isim. Ancak bu adet her yerde aynı şekilde uygulanmıyor. Bazı yörelerde damat tepsisi düğünden bir gün sonra verilirken, bazı yörelerde de düğünden bir gün önce veriliyor.
Nişan tepsisi, nişan töreni sırasında, gelin adayının kız kardeşi ya da arkadaşı tarafından tutulan, nişan yüzüklerinin taşındığı tepsidir. Farklı materyaller kullanılarak hazırlanan nişan tepsileri göre farklı malzemelerle gösterişli şekillerde süslenebileceği gibi, oldukça sade modellere de sahiptir.
İlgili 31 soru bulundu
Konuşma gerçekleştikten sonra gelin adayı kahve yapar ve kahveler içilir. Genel olarak isteme merasimi bu şekilde gerçekleşmektedir. Erkek tarafı istemeye gelirken getirilen bazı geleneksel ve değerli eşyalar vardır. İlk olarak damat adayı çiçek ve çikolata almaktadır.
nişan veya söz merasimlerinde, çiftin parmaklarındaki yüzüklere bağlı olan kırmızı kurdeleyi kesmekle yükümlü olan yetkilinin bahşiş koparmak için söylediği söz. damadı yolmak için pusuya yatmış fırsat düşkünlerinin bitmek bilmeyen numaralarından bir diğeri.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Evet, nişanı kız tarafı yapar dedik ama erkek tarafı da gelinin nişanda giyeceği elbiseyi, ayakkabıları ve aksesuarları almaktan sorumludur. Peki nişan yüzüklerini hangi taraf alır dediğini de duyar gibiyiz. Geleneklere göre damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat tarafı alır.
Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar. Nişan merasiminde ise erkek tarafının geline 2'li ya da 3'lü takı seti takması yeterlidir. Ancak bazı bölgelerde setin yanında geline 2- 3 bilezik takıldığı da görülmektedir.
Söz kesme, söz mendili, mendil günü: Mendil gününde oğlan tarafının akrabaları toplanır, kız tarafına mendil almaya gidilir. Kız tarafında da toplanılır, gelen konuklar karşılanır, ağırlanır. Yemek yenilip eğlenildikten sonra, oğlan babası şu bizim emaneti verinde gidelim” der.
Nişanda Erkek Tarafı Ne Alır? Nişanda müstakbel gelinin giyeceği elbise, ayakkabı ve aksesuarları erkek tarafı karşılar. Aynı şekilde geline takılacak nişan yüzüğü de damat tarafından satın alınır. Ek olarak nişanda geline takılacak takıları da unutmamak lazım.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
Söz tepsisini birçok yörede kız tarafı alır. Yine de bazı yörelerde erkek tarafının çikolata ile birlikte söz tepsisini alması ve kız tarafına getirmesi adettendir.
Erkek tarafı geline takılacak aksesuar (küpe, kolye, bilezik vs.), ayakkabı ve elbiseleri alıyor. Nişan hediyesi ve yüzük damat tarafından alınıyor. Normalde damadın yüzüğünü gelin, gelinin yüzüğünü de damat alır, ancak günümüzde alyanslar set halinde satıldığı için ortak bir şekilde alınıyor.
Nişanı Hangi Taraf Yapar? Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır.
TMK'nun 122. maddesine (743 Sayılı MK'nun md.86/2) göre, nişanın bozulması halinde, alışılmışın dışındaki hediyelerin aynen, mevcut değil ise, karşılığı olan bedel sebepsiz zenginleşme kurallarına göre geri verilir.
Genellikle kız isteme yüzüklerinin erkek tarafının, nişan alyanslarını ise kız tarafının alması daha uygun olarak bilinir. Fakat aileler kendi aralarında konuşup hangi yüzüğün kim tarafından alınacağına ya da ortak bir şekilde yüzüklerin alınması gerektiğine karar verebilirler.
Düğün Bittikten Sonra Gelin Damat Ne Yapar? Düğün sonrası gelin-damat, birlikte yaşayacakları evlerine gider. Genellikle evlenen çiftler düğünün ertesi günü balayına gideceği için düğün gecesi balayı için son hazırlıklarını tamamlarlar.
nişanı erkek tarafı yapar ve fotografçı da onlara aittir..
Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbiseyi de kız tarafının alması uygundur.
Bu para makasa verilir. Tabiki kesen adam alır.
bankaların döviz alış ve satış fiyatları arasındaki normalden yüksek olan farka bankanın makas farkı, sakalı, avantası(...) denir.
Bunlardan biri ise kurdele kesmedir. Nişan tepsisi ile getirilen kurdele ile bağlı yüzükleri, makasla kesmekle görevli olan biri olması gerekir. Bu kişinin, bunu yapmadan önce anlamlı bir konuşma yapması beklenir. Çoğunlukla, aile içinde yaşça büyük olan ve saygı duyulan bir birey tarafından söz yüzükleri kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri