Keklere eklenen üzüm ya da damla çikolata gibi malzemelerin dibe çökmesinin sebebi bu malzemelerin yoğunluğunun kek hamurundan fazla olması ve kek pişene kadar geçen sürede yer çekiminin etkisinden kurtulamamalarıdır.
Damla Çikolatalı Kek Tarifinin Püf Noktası
Kek kalıbından çıkarmak için kekinizin iyice soğumasını bekleyin. Damla çikolataları, kek karışımına ilave etmek çikolataların kekin içinde önceden erimesini önler.
Alt tenceredeki suyun buharıyla üst kapta bulunan damla çikolata kısa süre içinde erimeye başlar. Erimenin daha kıvamlı olmasını sağlamak için damla çikolataları karıştırmanız önerilir. Ayrıca isteğe bağlı olarak tereyağı takviyesi yapabilirsiniz. Eritme işlemini gereğinden fazla sürdürmemeye dikkat etmeniz faydalıdır.
Daha önce yaptığı damla çikolatalı kekin içerisindeki çikolata tanelerinin eridiğini söylüyor. Normal tabi bu, sıcakta çikolata erir doğal olarak. Fakat internette gördüğümüz kek resimlerinde çikolata taneleri kısmen erimiş olsa da bütünlüğü bozulmamış ve kek soğuduğunda tekrar katılaşıp tane halini almış.
Öncelikle kuru üzümlerin dibe çökmemesi için bir kabın içine kuru üzümleri koyup üzerine sıcak su ekleyin ve üstünü kapatın. Bir süre suda beklettikten sonra havlu peçeteye sarıp kurutmaya bırakın.
İlgili 29 soru bulundu
İşte bu noktada benim ürettiğim "mucizevi" çözüm devreye giriyor. Önce kalıba içine damla çikolataları eklemediğim hamurun yarısını döküyorum. Damla çikolataları kalan karışıma ekleyip karıştırıyorum ve onu da sade karışımın üzerine döküyorum.
Pişen ürün içinde çabuk erir, eridikten sonra çabuk donar. Kendine has formülü ile pasta içinde ideal kıvamda kalır.
Farklı ek malzemelerle üretildiği için çikolata bozulabilir. İçindeki malzemelere göre her çikolatanın raf ömrü de farklılık gösterir. Genellikle sütlü çikolatalar için raf ömrü 1 yıl, bitter çikolata için 2 yıl olurken kakao içeriği çok yüksek olan dark çikolatalar için bu süre 5 yıla kadar ulaşır.
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika hafif bir renk alana kadar pişirin. Fırın içinde 5 dakika kadar beklettikten sonra ılık olarak servis edin. Afiyet olsun!
Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Çikolata. Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.
Kek tariflerinde genel olarak önceden ısıtılmış fırına keklerinizi vermeniz söylenir. Eğer tarifinizde verilen derecenin dışına çıkar ve çok yüksek sıcaklıkta bir fırına kekinizi verirseniz malesef kekinizin birden bire kabarıp aniden sönmesine neden olursunuz.
İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Kekinizi fırından alın ve henüz sıcakken dilimleyip üzerine sıcak sosu gezdirin. Yani kekin de sosunun da sıcak olması oldukça mühim.
Düşük nemli ve kuru ortamlarda saklanmalıdır. Kokusuz ortamda saklanmalıdır. Buzdolabında saklanmamalıdır. Çikolatanın içeriğindeki en önemli bileşen kakaodur.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Dakika olarak, dereceye göredir. Ama soğuk bir ortamda sıcak bir çikolata 40-50 dakika içerisinde veya 1 saatte donabilmektedir. O ortam soğuk olduğu için çikolatanın donması kısa sürer. Örneğin, çok soğuk olan bir buzlukta sıcak çikolata yarım saate aşkın bir zamanda donar.
ŞEKER, KAKAO KİTLESİ, KAKAO TOZU, BİTKİSEL YAĞLAR (SHEA,PALM), EMÜLGATÖRLER (SOYA LESİTİNİ, POLİGLİSEROL POLİRİSİNOLEAT), SADE YAĞ(SÜT), AROMA VERİCİ.
Kaselerimize paylaştırıyoruz (ben büyük boy kahve fincanı kullandım) suflelerimizin ortasına bir miktar damla çikolata koyuyoruz.
Bunlar kekin tadında, dokusunda bazı farklılıklar yaratsa da keki tamamen bozmaz. Sadece malzemeye göre farklı durumlar ile karşı karşıya getirir. Keke yarım ölçü fazla kabartma tozu eklemiş olmanız tadında bir bozulma vsye sebep olmamakta.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri