Eğer hazırlamış olduğunuz yemeğin tadında tuzu yoğun derecede hissediyorsanız; 1 tatlı kaşığı sirke eklemenizi öneririz. Sirke eklenen yemeklere örnek verecek olursak sebzeli yemekler, etli yemekler ve salçalı yemekler dikkat çeker. Sirke ile çok fazla tuzlu yemekleri, yenilebilir kıvama getirebilirsiniz.
Tuzu Fazla Kaçan Yemek Çorbaysa…
Çorbanın kıvamından ve lezzetinden ödün vermek istemiyorsanız tuzu fazla geldiğinde ona su katmak yerine bir miktar süt ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Böylece hem çorbanın besin değerini artırmış hem de fazla gelen tuza veda etmiş olursunuz.
Vücut sodyum düzeyi yükseldiğinde, böbrekler fazla sodyumu idrarla atar. Ancak böbrekleriniz işlevini tam olarak yerine getiremezse sodyumu yeterince atamaz ve kanda sodyum düzeyi artmaya başlar.
Tuzun rakibi: Kesme şeker
Özellikle zeytinyağlı yemeklerin ve pilavların kurtarıcısı olan bu yöntem; tam anlamıyla tadı dengelemek için bire bir. Eklenen tuz oranıyla doğru orantılı olarak tadı nötralize etme garantili.
İlgili 33 soru bulundu
O da hepinizin bildiği üzere patates. Patates çok tuz çeken bir sebze. Kendisi piştiği zaman bile içerisine bolca tuz atılıyor ki lezzeti yerine gelsin. İçerisindeki lifli yapı yardımıyla fazla tuzu ve suyu içine çeker.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
Temizlikte kullanılan tuz ruhu seyreltik hidroklorik asit çözeltisidir. Midemiz de seyreltik hidroklorik asit salgılayarak besinleri parçalar. – Bu salgının fazlalaşması midede ülsere sebep olur. iyonu (H+) oluşumuna sebep oldukları için sulu çözeltileri asit özelliği gösterir.
Dolaşım bozuklukları, yüksek tansiyon ve damar sertliği, baş dönmesine yol açan en önemli nedenler. Bazı ilaçlar, özellikle nikotin ve kafeinle aşırı tuz tüketimi de beyne giden kan akımını azaltarak baş dönmesine yol açıyor.
Tuzun içeriğindeki sodyum kas çekilmelerinden sorumludur. Eğer vücuda fazla tuz tüketimiyle fazla sodyum girerse kaslarınızda gerginlik, acı ve kramplar hissedebilirsiniz. Fazla tuz tüketimi kan basıncının artmasına sebep olur. Bunun sonucu uzun süreli ve sık baş ağrıları yaşayabilirsiniz.
Sofranızdan tuzluğu kaldırın. Limon suyu, sirke ve normal tuza göre sodyumu azaltılmış veya tuz eşdeğeri potasyum klorür eklenmiş tuzları kullanın.
Tuz oranının fazla olduğunu düşündüğünüz yemeğe 5 damla limon sıkarsanız; tuzlu tadı yok edebilirsiniz. Çok tuzlu olan çorbaya ne yapmalı diyorsanız da bu yöntemi uygulayabilirsiniz. Eğer bu yöntemi çorbada deneyecekseniz, yoğurtsuz çorbalar için deneyebilirsiniz.
Ayaklarınız durduk yerde şişiyorsa ya da sabah kalktığınızda gözleriniz şiş uyanıyorsanız bunun sebeplerinden biri çok fazla tuz tüketmeniz olabilir. Bunun sebebi aşırı tuz alımının sonucu olarak vücudun fazla su tutuyor olması.
Çok sodyumlu bir öğünden sonra fazladan su içmek sodyumun bir kısmının vücuttan atılmasını sağlayabilir. Ayrıca bu durum vücutta tutulmuş suyun bir kısmının da atılmasına ve şişkinlik hissinin giderilmesine yardımcıdır.
Buna göre tuz yiyerek uyumak, size eşinizi gösterebilir. Tuz yer ve uyursanız; "Uyumadan önce tuzlu yiyecekler veya tuz yiyip su içmeden uyunduğunda, o gece rüyanızda size bir bardak su veren kişinin evleneceğiniz kişi olduğu söylenir. Oldukça yaygın olarak, evleneceği kişiyi rüyasında görenler var."
Tuzun yetersiz alınmasının yanı sıra, aşırı tüketiminin de sağlık açısından önemli tehlikeler doğurduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi İyigün, 1 gram tuzun vücutta ortalama 250 gram su biriktirdiğini vurguladı.
Özellikle günlük alınan kalori miktarının fazla olması, obezite ve tuz tüketiminin fazla olması durumlarında kan basıncı hızla yükselebilir. Hareketsizlik: Fiziksel aktivitenin minimuma indirilmesi, düzenli egzersiz yapılmaması kalp hastalığı riskini arttırdığı gibi kan basıncının da yükselmesine yol açar.
Tuz, yıllardır kalp damar hastalıkları açısından tartışılan bir gıda bileşenidir. Gıdalarla alınan sodyumun %95-100'ü barsaklar tarafından emilirken, böbreklerden her gün süzülen yaklaşık 25.000 mmol sodyumun sadece 100 mmol kadarı idrarla atılmaktadır.
Bu da araştırmalara göre; günde 5 ile 6 gram arasında, yani 1 çay kaşığı kadar tuz olarak önerilmektedir.
Fazla tuz tüketimi zararlı
Bu hastalıkların başında yüksek kan basıncı (hipertansiyon) geliyor. Ayrıca, sodyum, vücudun su tutmasına (dehidrasyon) sebep olarak, kalp yetmezliğine, böbrek hastalıkları, akciğer hastalığı ve eklem yangısına sebep oluyor.
Aşırı tuz ve yüksek sodyum, mide mukozasında hasar oluşturur. Bunun sonucunda da helikobakter pilori midede daha uzun süreli yerleşir ve hasar yaratarak kanser gelişimine neden olabilir.
Tuzlu suya gereğinden fazla maruz kalmak, sudaki çözünmüş tuzun bedeninize geçmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, vücuttaki tuz oranını artırarak tansiyonu yükselttiği ve yüksek tansiyonun da kalp krizine sebep olabileceği belirterek denizde uzun süre kalınmamasını öneriyor.
Doğru miktarda tuz eklemek, pilavın lezzetini vurgulamak ve yemek deneyimini zenginleştirmek için önemlidir. 1 su bardağı pirinç için yaklaşık 1 çay kaşığı tuz eklemek, genellikle lezzetli bir sonuç verecektir.
Buradan hareketle 3 su bardağı pirince 4,5 su bardağı su ilave etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz. 3 su bardağı pirinç için 2 tatlı kaşığı tuz ilavesi de yeterli olacaktır.
Genel olçü bire bir buçuktur. Tuza gelince bir tatlı kaşığı yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri