Atahan Merhaba, az önce kanser üzerine bir araştırma okuyordum şöyle bir yazı geçiyor: "Tütsülenmiş(füme) et ve balık ürünlerinde tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır." Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Füme et sağlıklı mı zararlı mı diye pek çok kişi yemeden önce düşünmektedir. Görünüş itibariyle çiğ eti andırmaktadır. Ancak tütsüleme işleminden geçtiği için paketten çıktığı andan itibaren tüketime uygundur. Tütsüleme işleminden geçen bu etlerin içinde zararlı mikroorganizmalar bulunmamaktadır.
Yağ oranı çok az olduğu için sağlıklı bir atıştırmalıktır. Bir nebze tuzlu olmasından dolayı yanında tuzlu gıdalar tüketmemeniz tavsiye edilir. İsterseniz hindi füme dilimlerin ısıtıp veya pişirip de tüketebilirsiniz.
Hindi füme, yüksek oranda sodyum içermesi, vitamin ve minerallerle dolu, düşük kalorili ve yağsız et alternatiflerinden birisidir. Fümeleme ise çok eski tarihlere kadar uzanan pişirme tekniklerinden birisidir. Diğer adıyla tütsüleme olarak bilinen fümeleme işlemi besinlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Namet Isıl İşlem Görmüş Kaburga Füme Et, özel olarak seçilip sinir ve fazla yağları temizlenen dana döş etlere tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınına alınarak pişirilir.
İlgili 34 soru bulundu
Atahan Merhaba, az önce kanser üzerine bir araştırma okuyordum şöyle bir yazı geçiyor: "Tütsülenmiş(füme) et ve balık ürünlerinde tütsüleme işlemi sırasında polisiklik aromatik hidrokarbonlar oluşmaktadır." Epidemiyolojik çalışmalarda da tütsülenmiş yiyeceklerin kolon ve mide kanseri riskini artırdığı gösterilmiş.
Füme et diyette yenir mi? Protein değeri yüksek olan bir besindir hindi füme. Bu nedenle diyet beslenmelerinde sık sık tercih edilir. Özellikle de sandviç ve omletler içinde yer aldığında kas kütlesinin artmasına yardım edecektir.
Füme et veya tütsülenmiş et; bir işlenmiş et türüdür. Kırmızı et, beyaz et, öğle yemeği eti ve deniz ürünleri'ni hazırlama yöntemidir. Tütsüleme ete lezzet katar, Maillard reaksiyonu yoluyla etin görünümünü iyileştirir ve kürleme ile birleştirildiğinde eti korur.
Füme etin yapımında meşe, kayın, palamut, elma, kiraz ve erik ağaçlarının odunları kullanılması önerilir. Çünkü bu ağaçlar, kendine has bir kokuya sahiptir ve etin lezzetini artırır. Tütsülenmek istenen etler ince ince dilimlenir. Füme etin mutlaka ince olması gerekir.
Ambalajı açılmamış ürünler raf ömürleri süresince tazeliğini koruyabilirler. Ambalajı açılmış ürünleri ise buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz. 3 gün içerisinde tüketilmeyecekse hava alması engellenerek dondurularak saklanabilir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma, jambon benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açtığını açıkladı. Örgüt tarafından yayımlanan raporda günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalın bağırsak kanserine yakalanma olasılığını % 18 oranında artırdığı kaydedildi.
İçeriğinde bol miktarda şeker de bulunduğundan antrenman sonrası enerji depolamak için sporcular kullanır. Hindi füme: Hindi eti çok kaliteli bir protein kaynağıdır ve üstelik ucuzdur. Antrenman sonrası hindi füme yiyerek kas gelişimi desteklenir.
Bir hindi füme porsiyonunda, önerilen dozun neredeyse dörtte biri oranında, 418,3 miligram sodyum bulunuyor. Sodyum açısından yüksek beslenmek kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve ödem riski gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Füme et en çok soğuk sandviç hazırlamak için ve burger menülerinde kullanılır. Füme et sandviçlerin besin değerini artırarak daha uzun süre tok kalmanıza yardım eder. Pizza tariflerinde de sıklıkla karşılaştığımız dana ya da hindi füme et, pizzaya çok yakışır.
Aşırı kırmızı et tüketiminin kalın bağırsak kanserini tetiklediği daha önce bilimsel çalışmalarda ortaya çıkmıştı. Ancak ABD'de yapılan son araştırma, kırmızı et tüketiminin bağırsak kanserine neden olan DNA mutasyonu riskini nasıl artırdığını açık bir şekilde ortaya koydu.
Dokuların yenilenmesinde ve kas yapılanmasında etkili olan kuru et, içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde, sağlığımız bakımından oldukça yararlıdır. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolik süreçlerde de etkili olan kuru et, vücudumuz tarafından üretilen enzim ve hormonlar bakımından da faydalıdır.
Aynı zamanda çok iyi bir şarap eşlikçisidir. Özellikle isin yoğunluğunun daha fazla olduğu etler asiditesi yüksek şaraplarla daha uyumlu gider. Bir not daha: Füme et ve kuru et aynı şey değildir. Boşnaklarla birlikte ismi anılan kuru et imalatı füme etten farklı bir şekilde yapılır.
Gri ile siyah renk tonları arasında yer alır. Çoğunlukla duman rengi olarak bilinen füme özellikle modern dekorasyon stillerinde ön plana çıkan renklerden biridir.
Füme gıdalar tehlikeli
Ayrıca prostat, akciğer, mide ve gırtlak kanseri riski de yükseliyor. Araştırmaya göre, kanser riskini en çok artıran ürünler, jambon, pastırma, salam ve sosis gibi uzun süre dayanması için tütsülenen ya da tuzlanan gıdalar.
Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerini kanserojen olarak tanımladı.
Konserve ve paketlenmiş tüm etler, et sosları buna dahildir. İşlenmiş etin zararı raf ömrünü uzatmak için içerisine eklenen kimyasallarla başlıyor, bu etler pişirilirken yüksek ısıya maruz kalan kimyasalların tamamen kansorojen halline dönüşmesiyle devam ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü, bütün salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerini sigarayla aynı düzeyde birinci kategoride kanserojen olarak ilan etti. Bu yiyecekler her gün tüketildiği takdirde kanser riskini yüzde 20 artırıyor.
Et Füme Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 133 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Porsiyon (Orta) yani 100 gramlık miktarında Et Füme 133 kalori bulunmaktadır.
Yoğun protein içeriğiyle hindi füme, fazla yağ içermez. Beyaz et tüketmenin en lezzetli ve sağlıklı yollarından biri olan hindi füme, şarküteri ürünleri arasında bir hayli popülerdir. Hindi füme çok yüksek kalori içermediğinden aşırı yenmediği sürece kilo almaya neden olmaz.
Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinlerinin kilo vermeyi başlattığını ve dinç kalmayı sağladığını söyleyen Prof. Canan Karatay, "En sağlıklı kırmızı et kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunur" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri