Adana kebabı, Adana'ya özgü, "zırh" adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan Türk mutfağında bir kebap veya şiş köfte çeşidi. Adana kebabını diğer kebaplardan ayıran en belirgin özellik kullanılan ettir.
Adana kebabının püf noktası et seçimini doğru yapmaktır. Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır.
Sarımsağın kabuğunu soyup küçük küçük doğruyoruz ve kıymanın içine katıyoruz. Kırmızı toz biberi, karabiberi, tuzu, sütü, sıvı yağı da kıymanın içine katıp elimizle iyice yoğuruyoruz. Sonra Adanayı çöp şişe elimizle sıkarak diziyoruz. Ve ızgara tavasında veya teflon tavada pişiriyoruz .
Gördüğünüz gibi malzemeler oldukça basit, (et, kuyruk yağı, biber ve tuz. ) Kebabın içine başka hiç birşey girmez !
“Adana kebabı dağılmaması için ne yapmalı?” hususunda oldukça mühim diğer bir püf noktası da şişleri sık sık lakin dikkatle çevirerek pişirmektir. Şişler, harı geçmiş mangal ateşinde bir tarafı hafif pişinceye kadar tutulup hemen dikkatli bir şekilde çevrilir. Bu suretle de kıymanın şişten dökülmesine mani olunabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Kıymayı, yağı, pul biberleri, tuzu, doğranan kırmızı biberi ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı derin bir kapta yaklaşık 15 dakika iyice yoğurun. İyice birbirini tutması gerekir ki pişerken dağılmasın. 20 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.
Yanlarına dilimlenmiş 3 adet çerliston biber ve 2 adet domates yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 dereceli fırına verin. Yaklaşık 20-25 dk pişirin. Acılı adana kebap piştikten sonra fırından çıkartıp, garnitürleri ile beraber sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Kıyma, soğan, sarımsak, biberler bir kaba alınır. Acı biber salçası, karabiber ve tuzu koyulur iyice karıştırılır.
Kıyma kebapta etin dinlendirilmiş olmasına daha fazla ihtiyaç var. Çünkü dinlenmemiş etin kıyması şişe saplanmaz, saplansa bile közle buluştuğunda dökülür.
Damak çatlatan bu lezzeti konuklarınıza ikram etmek bu tarif ile hiç zor değil. İçerisine yumurta ya da galeta unu girmiyor.
Kıyma kebabının dağılmasının iki sebebi vardır; kıyma ya hiç dinlendirilmemiştir ya da fazla yağlıdır. Çoğu kişi kebap kıymasına ekstra sıvı yağ ekliyor, kıymanın gereğinden fazla yağlı ve yumuşak olmasına sebep oluyor. Oysaki kuyruk yağı ile çekilmiş kıyma kebap için uygundur.
İlk olarak yağlı kuzu yada dana kıyma (tavsiye edilen kuzu kıymadır ama tercih etmeyenler dana kıyma da kullanabilir) geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine kuyruk yağı eklenerek iyice yoğrulur. (Kuyruk yağını marketlerde de bulabilirsiniz.
Adana kebap yapımı için öncelikle ve en önemli nokta olarak tercih edilen et, kuzu ya da koyun eti olmalıdır. Kuzu etinin yanında genel olarak kullanılan malzemeler, kuyruk yağı, pul biber ve tuzdur. Günümüzde evde yapılan Adana usulü kebaplar için sarımsak, salça ve soğan da eklenebiliyor.
Urfa kebap, dananın tranç bölümü sinirlerinden ve zarlarından ayrılır kuzu kuyruk yağı ile birlikte tek çekim yapılır içinde sadece tuz vardır.
Tavuğun göğüs kısmı, dana bonfile ve dana ciğeri kullanılarak çeşitli çöp şişler elde edebilirsiniz. Kullanacağınız baharatlar da oldukça önemlidir.
Adana Kebabın içten de pişmesi için ustalar demir şiş kullanır çelik şiş kulllanmaz. Özellikle kıyma şeklinde hazırlanmış etleriniz için uygundur. Bunun yanında iri parça tavuk etleriniz, çeşitli sebzelerinizi de bu şiş ile pişirebilirsiniz. Geniş kesitli olduğundan dolayı sebze ve etleriniz şiş üzerinde dönmez.
Sadece kuzu eti, kuzu kuyruk yağı, pul biber ve tuz ile yapılır. Mevsiminde ise pul biber elde edilen ve yörede kök biber denilen kırmızı biber, taze olarak minik küpler halinde doğranıp eklenir.
Paprika, Maydanoz, Kekik, Soğan, Karabiber, Kişniş, Kimyon.
Adana kebap, adını da aldığı üzere Adana mutfağının eşsiz kebap lezzetidir. Kuzu kıymasından yapılan Adana kebap tarifi kıyma, galete unu, soğan, sarımsak, yeşilbiber gibi malzemelerle hazırlanmaktadır.
Fırın derecenizi 200 derece fansız programda ısıtabilirsiniz. Etlerinizi fırının teline dizin ve 20 25 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.
Kıymadan büyük bir parça alınır ve kıyma çöp şişlere elimizi kasedeki suyla ıslatarak takıyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek üzerine diziyoruz. 200 derece kızarana kadar pişiriyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri