Türkiye'ye komşu Ortadoğu ülkelerinde dang virüsü 1 ve 2 serotipleri bulunmaktadır.
Dang humması, Karayipler, Orta ve Güney Amerika, Asya gibi pek çok tropikal ülkede yaygın olarak görülen viral bir enfeksiyondur. Bölgenin yerel halkında sıklıkla rastlanan bu endemik hastalık, riskli bölgelere seyahat eden kişileri de tehdit ederek hastalığa yakalan kişilerin sayının artmasına neden olabilmektedir.
İnsandan insana doğrudan bulaşma yoktur, ancak enfekte sivrisinekler yoluyla yayılır. Bulaşma süreci şu şekilde gerçekleşir: Enfekte Sivrisinek Isırığı: Hastalıklı bir kişiden kan emerek dengue virüsünü alan Aedes cinsi sivrisinek, virüsü kendi vücudunda çoğaltır.
Belirtiler. Dang virüsü bulaşan insanların %80'inde hiçbir semptom görülmemekte ya da sadece hafif semptomlar (basit ateş gibi) oluşmaktadır. Hastalanan insanların yaklaşık %5'i (her 100 kişiden 5'i) daha ciddi şekilde hastalanmaktadır. Bunların küçük bir bölümünde hastalık hayati risk taşır.
Aegypti veya Ae. Albopictus) dang , zika, chikungunya ve diğer virüsleri de bulaştıran enfekte olmuş ısırığı ile insanlara bulaşır.
İlgili 19 soru bulundu
Dang humması en yaygın olarak Orta ve Güney Amerika, Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Pasifik Adaları'nda görülür. ABD'nin bazı bölgelerinde de dang humması görülmektedir. Bu bölgelerde yaşayanlar veya bu bölgelere seyahat edenler -dünyadaki insanların yarısından fazlası- en fazla risk altında olanlardır.
Hastalık Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çekmiş ve 2003 yılında kesin tanısı konmuştur.
o Dang humması, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla insandan insana bulaşır o Aedes aegypti ve Aedes albopictus en bilinen vektörlerdir o DENV ile ilgili olarak üç tip iletim döngüsü tanımlanmıştır: o Orman/enzoonotik döngü – Yağmur ormanlarında Aedes sivrisinekleri ve alçak primatlar.
DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde. Maymun Çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ'ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
Hastalığa Kırım hemorajik ateşi adı verilmiştir. 1956 yılında Zaire' de ateşli bir hastadan Kongo virüsü tespit edilmiştir. 1969 ise Kongo virüsu ile Kırım hemorajik ateşi virüslerinin aynı virüs olduğu belirlenmiş ve Kırım-Kongo kanamalı ateşi olarak hastalık yeniden adlandırılmıştır.
Sıtma Hastalığı
Sivrisinekle bulaşan hastalıklardan en iyi bilineni sıtmadır. Nöbet haline gelen bir bulaşıcı hastalıktır. Sivrisinek gibi kan emici canlılardan insanlara bulaşır.
Yine hastalığın semptom göstermeye başlamadan 48 saat öncesine kadar bulaştırıcı olabildiğine dair veriler mevcuttur. Hastalık temas sonrası 2-14 gün arasında ortaya çıkabilmektedir.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar 5 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. "4 hasta iyileşti, 1 hasta ise izolasyonda" dedi. Bakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için salgın riski taşımadığını söyledi. Dünya, maymun çiçeği virüsünün tehdidi altında.
2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan maymun çiçeği salgını, Afrika dışında görülen ilk maymun çiçeği salgını olmuştur. Bu salgın Gana'dan Teksas'a ithal edilen enfekte hayvanlar yoluyla gerçekleşmiştir. Enfekte kemirgenler, virüsü evcil köpeklere yaymıştır.
Koca, maymun çiçeği hastalığına yönelik soru üzerine "11 vaka sayısına ulaşıldı. Türkiye için korkulacak bir hastalık değil, ne pandemi ne endemi... Sorun olmayacak. Maymun çiçeği hastalığı aynı ortamda daha yakın, daha uzun süreli kalma ile bulaşan bir hastalık.
Sağlık çalışanları da virüse daha uzun süre maruz kaldıkları için daha büyük risk altındadır. Çoğu durumda, maymun çiçeği semptomları birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı insanlarda tıbbi komplikasyonlara ve hatta ölüme yol açabilir.
Monkeypox (maymun çiçeği) virüsünden kaynaklanan enfeksiyon bulaşıcı niteliktedir. Hastalık genellikle fareler, sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan bulaşır. Vahşi yaban hayvanları ise virüsün insanlara bulaşmasındaki en önemli aracı olarak görülmektedir.
DOĞU TİMOR'DA DANG (DENGUE) HUMMASI
Doğu Timor, 2021'in sonlarından bu yana önceki yıllara kıyasla alışılmadık derecede yüksek seviyelerde dang humması vakalarında bir artış bildirmiştir. 2020'de 1.451 vaka ve 10 ölüm (CFR %0,7) ve 2021'de 901 vaka ve 11 ölüm (CFR %1,2) görülmüştür.
En etkili ve en hızlı ateş düşürme yöntemleri arasında ılık su ile duş almak olduğunu unutmamanız gerekir. Ateşliyken üşümeniz ve sıtmalanmanız durumunda üstünüzü örtmemeli, oda sıcaklığını düşürerek ılık bir duş almalısınız.
Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.
"Hastalığa yakalanan biri, bu virüsü başkalarına da yayılabilir." diyen Bedir, hastaların hızlıca tedavi edilmemesi halinde hayatlarını kaybedebileceklerini söyledi.
Bilim insanları, Afrika'da Ebola virüsü gibi kanamalı ve öldürücü yeni bir virüs keşfetti. Lusaka ve Johannesburg kentlerinde ortaya çıkan virüse "Lujo" adı verildi. Bilim insanları , Afrika'da Ebola virüsü gibi kanamalı ve öldürücü yeni bir virüs keşfederek, bu virüse "Lujo" adını verdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri