Veri toplama çeşitli yollarla yapılabilmektedir. Doküman/kayıt incelemesi, anket, soru formu, test, görüşme, odak grup, gözlem, kontrol listesi, etnografya, sözlü tarih, örnek olay incelemesi ve deney veri toplamak amacıyla daha yaygın olarak başvurulan yöntemlerdir [1, 2, 3, 4, 5, 6].
Veri toplama kurulan sistematik bir şekilde hedeflenen değişkenler üzerine bilgi toplama ve ölçme işlemidir ve bu sayede, ilgili sorular yanıtlanıp sonuçları değerlendirebilir. Araştırmanın veri toplama bileşeni, fizik ve sosyal bilimler, beşeri bilimler ve işletmeyi de içeren tüm çalışma alanlarında ortaktır.
Verilerin elde edilebilmesi için kullanılan veri toplama teknikleri; görüşme, anket, gözlem, belgesel kaynak taraması ve deney olarak söylenebilir. Araştırmalar bir tekniğe dayalı olarak ilerletilebilir. Genellikle de bu tekniklerden hepsine ya da bazılarının birlikte kullanılmasına dayalı devam ettirilebilir.
Çeşitli konularda, kişilerden “planlı ve standart bilgi” toplamak için kullanılan bir yöntemdir. Mevcut kayıtlardan kendimize gerekli olan bilgileri kaydettiğimiz formlar.
- Datalar rehberlerden, Google metin aramalarından, Google ve Yandex haritalarından, sosyal medyadan, rakip analizlerinden, fuar katılımcılarından ve birlik/grup/vakıf ve derneklerden toplanmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Müşteri verileri, müşterilerinizin web siteniz, mobil uygulamalarınız, telefon anketleri, sosyal medya, pazarlama kampanyaları ve diğer çevrimiçi ve çevrimdışı kanallar aracılığıyla işletmenizle etkileşime girerken size verdiği bilgilerdir. Bir iş planının en önemli bölümlerinden biridir.
Veri analizi, bir çalışma aracılığıyla toplanan verilerin kapsamlı ve dikkatli bir şekilde gözden geçirilmesi ve yorumlanmasıdır. Veri analizi daha sonra araştırma sorularını doğru bir şekilde cevaplamak için kullanılabilecek sonuçlar verir. Veri analizi hem nitel araştırmalarda hem de nicel araştırmalarda gerçekleşir.
1. Birincil Veriler: Araştırmacı, anket, gözlem, deney ve görüşme gibi bilimsel araştırma teknikleri ile verileri toplar. Elde edilen veriler özgündür, değerlidir. Bilimsel bilgiye ulaşmada daha çok birincil verilerden faydalanılır.
Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Anket tekniği araştırma yöntemleri arasında en çok kullanılandan biridir. Bunun sebebi kolay, ucuz ve bilgileri doğrudan doğruya toplamaya uygun oluşudur.
Ölçek, bilimsel araştırmanın konusu olan olay, olgu, nesne ve varlıkların ölçülmek istenilen özellikleri referans/dikkate alınarak hazırlanmış veri toplama (gözlem) aracıdır.
Sağlam, kapsamlı ve genel olarak başarılı bir pazar araştırması girişimi oluşturmak için çeşitli planlar birlikte çalışır ve en önemli parçalardan biri veri toplama planıdır. Bir veri toplama planı, kuruluşunuzun verilerinin kaynağından eyleme dönüştürülebilir içgörülere nasıl akacağını açıklar.
Veri analizi, bir iş yerinde var olan düzensiz ve ham verilerin analiz edilip işe yarar hale getirilmesi sürecini ifade eder. Yani eldeki verilerin işlenerek şirket yararına kullanılması işidir. Bu işi yapan kişilere de veri analistleri denir.
Veri toplama, standart onaylanmış teknikler kullanılarak araştırma için doğru içgörülerin toplanması, ölçülmesi ve analiz edilmesi prosedürüdür. Bir araştırmacı hipotezini toplanan verilere dayanarak değerlendirebilir.
Veri analizi, doğru verilerle ve yöntemlerle yapıldığında, firmaların stratejik ve kritik kararlarında yapılabilecek birçok hatanın önüne geçilmesini sağlayabilmektedir. Bankacılık, finans, perakende, sağlık gibi birçok sektör veri analizlerini müşteri memnuniyetini ölçmek ve artırmak amacıyla da kullanmaktadır.
İkincil veri kaynağı: farklı amaçlarla daha önceden toplanmış olan veri kaynaklarıdır. Nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları, arşivler, işletme kayıtları vb.
Data takibi öncesinde ham bilgiler, veriler toplanır. Sonrasında toplanan bilgiler, incelenerek ve temizlenerek asıl gerekli, işe yarar bilgilere ulaşılır. Data takibi, toplanan tüm veriler kullanılarak bir sonraki aksiyonda neler yapılacağı konusunda yapılan işlemlerdir.
Veri analisti; şirket içinde var olan verileri toplayarak, sınıflandırarak belli yöntemlerle analiz eden ve bu elde ettiği bilgilerle işletmelerin daha doğru kararlar almasını sağlayan bir meslek dalıdır.
Data, işletmelerin ve bireylerin hayatında önemli bir role sahip olan, anlamlı bilgiler içeren sayısal veya elektronik bilgilerdir. Data, birçok farklı kaynaktan gelir ve birçok farklı formatta olabilir, örneğin metin, görüntü, ses, video veya sayılar.
Araç Takip Sistemi. Yoğun olarak Data hatlarının kullanıldığı alanlardır. Özellikle işletmelerin saha operasyonlarını yönetebilmeleri ve araçların anlık konum bilgilerinin alınarak iş süreçlerinin denetlenmesi için her bir araç takip cihazı içinde veri transferini sağlaması için Data sim kartları bulunmaktadır.
Data yani veri, bilgi genel olarak şirketimize ait müşteri bilgileri anlamına gelmektedir. Günümüzde satış ve pazarlama faaliyetleri için çok ama çok önemli olan müşteri bilgileri şirketlerin en özel alanlarını oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri