Sabun yapımında yaygın olarak kullanılan bazlar, kostik soda olarak da bilinen sodyumhidroksit ve kostik potas olarak da bilinen potasyum hidroksittir. Baz, sodyum hidroksit olduğunda sodyum sabunu oluşur.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir. Yağ ve kostiğin birleştirilmesinin ardından karışımın ısıtılması ile sabun oluşur.
Sabun üretiminde en çok hindistan cevizi yağı, palm çekirdeği yağı, defne yağı, zeytin yağı, ayçiçeği yağı, mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve hayvansal iç yağ olan donyağı, domuz yağı, ya da kemiklerden elde edilen yağlar kullanılmaktadır.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
Sabunlar yag asitlerinin alkali tuzlari olup yüzey aktif maddelerdir. YÜZEY AKTiF MADDE: Yüzeyde birikerek yüzey gerilimini degistiren (düsüren)maddelerdir. Molekül yapilari cizgisel ve asimetriktir. Az ya da cok dallanmis zincir seklinde hidrofob bir kisimla ,hidrofil bir kisımdan ibarettir.
İlgili 35 soru bulundu
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Sabun kimya biliminde “asit” olarak içeriklerinde yağ asitleri bulunan hayvansal ve bitkisel yağlar, “baz” olarak da Sodyum Karbonat (Na2CO3·10H2O) veya Sodyum Hidroksit (NaOH) gibi alkali maddeler kullanılarak oluşturulan “tuz”dur.
Şayet hidrolizde suya, NaOH eklenirse yağ asitleri yerine sabun oluşur. Yağ asitlerinin Na ve K tuzlarına sabun denir. Sabun, daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asitler olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Alkali metaller kullanılarak elde edilen sabunlar suda çözünürken toprak alkali metallerin sabunları suda çözünmez. NaOH) ile ısıtılmakta ve gliserin ve yağ asitlerinin sodyum tuzuna sabunlaştırılmaktadır. Yağların sabunlaştırılması sırasında NaOH yerine KOH kullanılırsa “arap sabunu” elde edilir.
Sodyum hidroksit geleneksel olarak sabun yapımında kullanılır (soğuk işlem sabunu, sabunlaştırma). Sodyum hidroksit, on dokuzuncu yüzyılda sıvı ürün yerine sert bir yüzey için yapıldı çünkü Sodyum hidroksitin depolanması ve taşınması daha kolaydı.
İçindekiler: Sodyum Palmat, Sodyum Donyağı, Su, Sodyum Palm Kernelat, Gliserin, Stearic Asit, Sodyum Klorür, Parfüm, Octyldodecanol, Sitrik Asit, Tatrasodium EDTA,Etidronik asit, Disodium Dsityrybiphenyl Disulfonate, Citronellol, Geraniol, CI 77891. Serin ve kuru tutun, güneşten koruyun.
Doğal Sabunlar İyi Köpürmez.
Kullanılan yağlardaki laurik asit köpük oluştururken, kullanılan yağlardaki oleik asit sabuna yumuşama özelliği kazandırır. Hindistan cevizi yağı sabunu en yüksek laurik aside sahiptir, bu nedenle köpürme sağlar.
İkinci aşama yapıdaki kirleri, parçacıkları ve fazla kostiği ayırma için sabun karışımına tuzlu su katılmasıdır. Bu işlem sonucunda fazla kostik, yabancı maddeler ve gliserin dibe çöker ve sonrasında gliserin başka bir işlemde kullanılmak üzere ayrılır.
Sabun, bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağların ya da yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle (NaOH, KOH vs.) reaksiyonu sonunda elde edilen karboksilli asit tuzlarıdır ve çoğunlukla temizleyici olarak kullanılan maddelerdir.
Özellikle sodyum hidroksit NaOH, kağıt üretimi, petrol rafinasyonu ve kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılır. Potasyum hidroksit KOH genellikle sabun ve temizlik ürünleri üretiminde tercih edilir.
Doğal sabun, kullanılan yağlar ne kadar kaliteli ve ne kadar az rafine olmuş, hatta rafine olmamış yağ en idealdir, o kadar kaliteli olacaktır. Kaliteli ve besleyici yağlarla yapılmış doğal sabun cildi temizlerken temel bakımını yapacak vitaminler, mineraller, gliserin ve ekstra bırakılmış yağı içerecektir.
Kostik özellikle temizlik alanında kullanılan etkili bir kimyasal bileşendir. Evlerde sık kullanılan lavabo açıcı ürünlerin içinde bulunur. Tuvalet açıcı kostik ürünleri, tıkalı lavabo ve tuvalet temizliğinde etkili çözüm olarak ön plana çıkar.
Sabun yapımında kostik kullanmak sabunlaşmanın olması için gerekli bir bileşendir. Sıvı ve sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit (kostik) karıştırıldığında sodalı bir su çözeltisi oluşur. Bu çözelti sıvı katı yağlar ile karıştırıldığında sabunlaşma adı verilen bir kimyasal reaksiyon açığa çıkarak sabun elde edilir.
Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur. Günümüzde sabun yalnızca kostik (sodyum hidroksid ve türevi), yani bazdan üretilmektedir; satın aldığınız sabun içerisinde, kostik kullanılmadığını iddia ediliyorsa, bu sizi aldatmaya yönelik bir çabadır.
Yağın miktarı ne olursa olsun kullandığınız kostiğin miktarı yalnızca 'sabunlaşma oranı'nı ve 'sabunlaşma süresi'ni etkiler. Doğru oranda kullanılırsa sağlığa bir zararı yoktur.
Kostik sodanın (sodyum hidroksitin) tehlikeli özelliği, %0.5 üstündeki konsantrasyonlarda oluşan korozyon / iritasyonlardır. Kostik soda, sıçraması ya da dökülmesi halinde gözlerde, deride ve solunum sisteminde yanıklara neden olur.
Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır.
Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz. Sabun yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler; kül ile birlikte bir yağ -tercihen zeytinyağı- ve bir miktar tuz. Bir de karıştırmak için tahta veya seramik kaşığa ihtiyacınız olacak. Sabunu dökmek için kalıplar da kullanabilirsiniz.
Satın alacağımız sabunun doğal sabun olup olmadığını anlamanın en iyi yolu etiketinde şu içeriklerin yer alıyor olması: Su, doğal yağlar (badem, papatya, defne vb), Sodyum Hidroksit/Kostik (NaOH), tuz (NaCl) ve gliserin. Doğal sabun ile ilgili yaşanabilecek potansiyel sorun yüksek ph değerine sahip olması.
Doğal sabuna köpük vermek istiyorsanız elinizde fazla seçeneğiniz yok. En iyi köpük veren yağ Hindistan cevizi yağıdır. Hindistancevizi yağı ile birlik te kullanacağınız hint yağı size bol köpüklü bir sabun verecektir. Hindistancevizi yağı ve hint yağı dışında palm çekirdeği yağıda sabuna köpük özelliği katmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri