Feragat beyanı, davacının tek taraflı bir irade beyanı ile mahkemede sözlü olarak ya da davadan feragat dilekçesi hazırlanmak ve mahkemeye sunmak suretiyle gerçekleşmektedir. Feragatte karşı tarafın muvafakatine ihtiyaç yoktur.
Davalının kabulü aranmamakla birlikte, mahkeme de geçerli olan bir feragati kabul etmekle yükümlüdür. Burada bir haktan vazgeçme söz konusudur. Davadan vazgeçme yani geri almada ise, dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir.
Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacı esas hakkındaki hakkından vazgeçmiş kabul edilir. Feragat üzerine mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz.
HMK Madde 307 Gerekçesi
Davadan feragate ilişkin 1086 sayılı Kanunun 91 inci madde hükmü korunurken, maddeye kısmen feragati de ifade edebilecek biçimde, talep sonucundan kısmen vazgeçmenin de mümkün olduğu hususu dahil edilmiştir. Kural olarak, davacı her davadan hiçbir kayda tâbi olmaksızın feragat edebilir.
(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri
Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Feragat, talep sonucunun sadece bir kısmına ilişkin ise yargılama giderlerine mahkûmiyet, ona göre belirlenir (HMK, m. 312/1).
Davada feragat ve davayı kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.
Davadan feragat, HMK'nun 311. maddesi gereğince kesin hüküm sonuçlarını doğurur ve karşı tarafın kabulüne de bağlı değildir. Karar kesinleşinceye kadar her aşamada feragat mümkündür. Bu durum karşısında karar ortada durdukça mahkemenin davayı yeniden ele alıp feragat nedeniyle bir karar vermesi mümkün değildir.
Davanın geri alınması 6100 sayılı Kanun'un 123 üncü maddesinde, davadan feragat ise 307 nci maddesinde düzenlenmiştir. Davadan feragat davalının rızasına (muvafakatına) bağlı olmadığı hâlde, davacının davasını geri alabilmesi için davalının rızası şarttır.
Davadan feragat dilekçesi nereye verilir? Davadan feragat dilekçesinin davanın derdest olduğu mahkemeye verilmesi gerekir. Görevsiz veya yetkisiz mahkemeye hitaben yapılan feragat beyanı da geçerli olur.
Davanın sona ermesi için mahkeme tarafından feragat nedeniyle davanın reddi kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi gerekmektedir. Kesinleşme için yazılı gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesi ve istinaf süresinin dolması veya tarafların istinaftan da feragat ettiklerine yönelik beyanda bulunması gerekir.
Davadan feragat ve davayı kabul tek taraflı usul işlemidir; bu nedenle karşı tarafın izni ve mahkemenin onayına gerek kalmaksızın hüküm ifade eder. Sulh ise bir sözleşme olup, iki taraflıdır ve yapılabilmesi için her iki tarafın iradesinin birbiri ile uyuşmasını gerektirir.
Mahkeme, sadece feragatin, usul hukuku kurallarına uygun olup olmadığını inceler. Feragat, kural olarak her tür davada mümkündür, tasarruf ilkesinin tam uygulanmadığı davalarda da davacı davadan feragat edebilir.
Davadan Kısmen Feragat. Kısmen feragat lafzından da anlaşılacağı üzere dava konusu taleplerin bir kısmından vazgeçilmesi, artık feragat edilen talepler kapsamında mahkemece karar verilememesidir. Davacının taleplerinin bir kısmından vazgeçmesi halinde, başka bir dava açarak feragat ettiği kısmı tekrar talep edemez.
Davadan Vazgeçme (Geri Alma) HMK 123
Davadan vazgeçme yani geri alma ; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 123. madde de yer almaktadır. İlgili maddeye göre dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir. Davanın geri alınmasına davadan vazgeçme denmektedir.
Anılan madde uyarınca, “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir”. Davalının açık rızası dışında, davayı geri alma yasağı bulunmaktadır. Davalının açık muvafakatinin bulunması halinde ise, davanın esası hakkında bir karar verilmez.
Bunun sebebi, feragat kesin hüküm sonucu doğurmakta olduğu için, feragat eden yeniden aynı sebeplerle boşanma davası açamaz. Ancak boşanma davasından vazgeçme halinde, davacı yeniden aynı sebeplere dayanarak dava açabilir.
Davalı davacının davayı geri almasına açık bir şekilde muvafakat ederse, mahkeme davanın esası hakkında bir karar vermez. Davanın geri alınması durumunda mahkemece "karar verilmesine yer olmadığına” kararı verilir. Davayı geri alan davacı, bununla davasını terk etmiş olmaktadır.
Davadan feragat, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragatin iptali istenebilir. Feragat beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir. Kabul, davacının talep sonucuna, davalının kısmen veya tamamen muvafakat etmesidir.
Taraflar temyiz sonucunu beklemeksizin kararın mevcut haliyle kesinleşmesini istediklerinde, mahkemeye sunacakları dilekçe ile temyizden feragat edebilirler. İstinaf incelemesinde hukuk veya ceza yargılaması yeniden ele alınarak karar bağlanır.
Humk.nun 93. maddesine göre feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. 2494 sayılı kanunla 93. maddede yapılan değişiklikle feragat dilekçesinin karşı tarafa tebliği davanın uzamasından başka sonuç doğurmadığından tebliğ hususu madde metninden çıkarılmıştır.
Davadan feragat edilmesi hâlinde davacı aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmez.” denilmektedir. Geçici 8. madde hükmü, söz konusu genel kurala özel kanunla getirilen bir istisnasıdır. Bu durumda feragat eden davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği çok açıktır.
Merhaba, Feragat'in kesin hüküm etkisi ancak karar kesinleşirse sonuç doğurur. İstinafa başvurulamayacak kararlar HMK' da belirtilmiş olup, feragat nedeniyle verilen kararın (kesinlik sınırı hariç) kesin olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.
İstinaf Mahkemesince dosya incelenip, istinaf başvurusu hakkında bir karar verildikten sonra artık, istinaf kanun yoluna başvurma hakkından feragat edilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri