Davalı davacının davayı geri almasına açık bir şekilde muvafakat ederse, mahkeme davanın esası hakkında bir karar vermez (Kuru, B. : Hukuk Muhakemeleri Usulü s.1686). Davanın geri alınması durumunda mahkemece “karar verilmesine yer olmadığına” kararı verilir.
Anılan madde uyarınca, “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir”. Davalının açık rızası dışında, davayı geri alma yasağı bulunmaktadır. Davalının açık muvafakatinin bulunması halinde ise, davanın esası hakkında bir karar verilmez.
Davadan vazgeçme yani geri alma ; Hukuk Muhakemeleri Kanunu 123. madde de yer almaktadır. İlgili maddeye göre dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir. Davanın geri alınmasına davadan vazgeçme denmektedir.
Ancak davadan vazgeçme feragatten farklılık arz etmektedir. Davadan vazgeçme için feragatin aksine karşı tarafın muvafakatinin alınmış olması şarttır. Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır.
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.
İlgili 32 soru bulundu
Davanın geri alınması durumunda, dava hiç açılmamış sayılır, mahkemece geri alma anına kadar yapılan yargılamadaki oluşan kanaate göre haksız olduğu düşünülen tarafa vekâlet ücreti ve diğer yargılama giderleri yüklenir.
Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.
Davasından feragat eden davacı, davada aleyhine hüküm verilmiş (davayı kaybetmiş) gibi yargılama giderlerini ödemek zorundadır (HMK.m.312). Feragat kısmı ise, yargılama giderlerine mahkûmiyet ona göre belirlenir. Davadan feragat eden davacı karar ve ilam harcının üçte ikisini ödemeye mahkûm edilir (Harçlar K. M. 22).
Davadan feragat edilmesi hâlinde davacı aleyhine yargılama giderlerine hükmedilmez.” denilmektedir. Geçici 8. madde hükmü, söz konusu genel kurala özel kanunla getirilen bir istisnasıdır. Bu durumda feragat eden davacı aleyhine vekalet ücretine hükmedilemeyeceği çok açıktır.
Davadan (Tamamen) Feragat. Tamamen feragatte ise davacının tüm talepleri bakımından feragat söz konusudur. Bu durumda dava koşulları uygunsa ve feragat edenin ehliyeti var ise, mahkeme davayı esastan incelemeden ve hüküm vermeden karar verir. Aynı dava konusu ile tekrar dava ikame edilemez.
Buna göre davacı, hüküm kesinleşinceye kadar ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Davanın geri alınması, davadan feragat, davanın konusuz kalması veya davanın atiye bırakılması şeklinde ifade edilen kavramlar, uygu- lamada sıklıkla birbirine karıştırılan yargılama hukuku kurumlarıdır.
Davalının kabulü aranmamakla birlikte, mahkeme de geçerli olan bir feragati kabul etmekle yükümlüdür. Burada bir haktan vazgeçme söz konusudur. Davadan vazgeçme yani geri almada ise, dava kesinleşinceye kadar davalının açık rızası ile dava geri alınabilmektedir.
Davadan feragat kabule bağlı olmadığı halde, davanın geri alınması davalının açık muvafakatine bağlıdır.
HMK`nın 310. maddesindeki düzenleme uyarınca hükmün kesinleşmesinden önceki herhangi bir aşamada davadan feragat edilebilir.
Her türlü davadan feragat edilebilmesi kural olarak mümkündür. Ancak bazı davalardan feragat edilmesi mümkün değildir. Bu davalarda davacı, davadan feragat ettiğini bildirse bile hâkim davanın mahiyeti gereği davaya devam etmekle yükümlüdür. Hâkimin hukuki sorumluluğuna ilişkin davalardan feragat edilemez.
Kelime anlamı olarak muvafakat, “rıza vermek” – “onaylamak” anlamına gelmektedir. Muvafakatname ise bir işin yapılabilmesi için ilgilisinin rızasının/onayının alındığı belgedir. Kurum ve kuruluşlarda bazı resmi işlemlerin gerçekleştirilebilmek için izin belgesine ihtiyaç duyulmaktadır.
Davanın kaybedilmesi halinde ise, bu ücret sözleşmei hüküm ifade etmemelidir. Bu son halde avukat, artık sözleşmeye dayanmamalı, doğrudan Avukatlık Kanunu'nun 163/111, maddesi uygulanarak, asgari tarifeye göre avukata ücret ödenmelidir.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir.
Davayı geri alma talebinin ve buna muvafakatın mahkemeye karşı (dilekçe ile veya duruşmada tutanağa yazdırmak suretiyle) yapılması gerekir. Davalı davacının davayı geri almasına açık bir şekilde muvafakat ederse, mahkeme davanın esası hakkında bir karar vermez (Kuru, s.1686).
Davadan feragat dilekçesi nereye verilir? Davadan feragat dilekçesinin davanın derdest olduğu mahkemeye verilmesi gerekir. Görevsiz veya yetkisiz mahkemeye hitaben yapılan feragat beyanı da geçerli olur.
III.HUKUKİ DEĞERLENDİRME
Somut olayda, davacı asil tarafından davadan vazgeçildiği yönünde yazılı beyanda bulunulmuştur. Öncelikle HMK hükümleri dahilinde “davadan vazgeçme” şeklinde bir müessesinin olmadığı, HMK'da bu yalnızca “feragat” ve “davanın geri alınması”nın düzenlendiği ifade edilmelidir.
Şikâyetten Vazgeçme: Şikâyete bağlı suçlarda şikâyet eden, mahkeme tarafından karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebilir. Vazgeçme soruşturma aşamasında yapılırsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir yani dava açılmaz. Kovuşturma aşamasında yapılırsa ceza davasının düşmesine karar verilir.
Eğer şikayet soruşturma evresinde geri alınmışsa Cumhuriyet savcısı, CMK 172/1 uyarınca kovuşturmaya yer olmadağına karar verecektir. Zira artık kovuşturma olanağının bulunmamaktadır. Eğer şikayetten kovuşturma aşamasında vazgeçilmişse, TCK madde 73/4 ve CMK 223/8 uyarınca düşme kararı verilir.
Savcılık şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından soruşturma başlatır. Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri