Türk coğrafyasında son derece yaygın olmasının en önemli nedeni Türklerin ilk çalgılarından biri olması ile ilişkilidir. Davul, Türklerin en eski devletlerinden biri olan Hunlardan bugüne Türk kültür tarihinde önemli bir yer edinmiş, isim değişiklikleriyle ve şekil değişiklikleriyle günümüze kadar ulaşmıştır.
Tarihin ilk çağlarından beri Asya'da Hunlar, Mezopotamya'da Sümerler tarafından kullanılan davulu Romalılar çarpıştıkları Hun ve Avarlarda görmüşlerdi. Davulun Avrupaya geçerek tanıtılıp yerleşmesini sağlayan ise 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri oldu.
Davul, mehterhanelerde ritmleri en iyi vurabilen bir sazdır. Ses gücü ve ritmleri iyi belirtmesinden dolayı insanın taşıdığı en güclü sazlardan biridir. Davulun, müzikte kullanılmasından başka, haber aracı olarak çeşitli işlerde kullandığı zamanlar olmuştur.
Bilinen ilk davullar günümüzdeki bendir tipi davullara çok benzemektedir ve Çatalhöyük'te M.Ö. 5600 yıllarından kalan bir türbenin duvarlarında tasvir edilmiştir.
Geleneksel Türk müziğinde geçmişten günümüze kullanılmış vurmalı çalgıların başlıcaları davul, kös, nakkare, halile(zil), kudüm, bendir(daire), kaşık, parmak zili, çalpara, zilli maşa, koltuk davulu (nagara), darbuka (dömbek, dümbelek, deblek, küp) def (dof, döf, erbane), zilli def (tef) olarak bilinmektedir ve bir ...
İlgili 45 soru bulundu
Bağlama, saz, divan sazı, meydan sazı, tanbura, cura, çöğür, oniki telli, üçtelli, bozuk, bulgarı, ırızva, kopuz vb. Ortalama tekne boyu 22-24 cm arasındadır.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.
En eski vurmalı çalgılardan biri olarak bilinen davul, aynı zamanda birçok farklı boyutta bulunabiliyor ve farklı materyallerden üretilerek değişik kullanım alanlarında değerlendirilebiliyor. Farklı ülkelerde farklı geleneksel yapılarda bulunan bu ritim aleti, tokmakla ya da el ile çalınabiliyor.
Davulcu, akortlanabilen vurgulu bir enstrüman olan davulu (bateri) çalan kişiye verilen ad. Önceleri sadece orkestranın ritim kurgusunu düzenlerlerken; gelişen modern davulculuk teknikleriyle grupların ayrılmaz parçaları haline gelmişlerdir.
Daha çok Osmanlı mehter mûsikisinde kullanılan büyük ebatta vurmalı çalgı. Vurmalı bir çalgı. Türk mûsikisinde nefesli bir saz. Osmanlılar'da resmî-askerî mûsiki takımı ve buna ait mehterhâne teşkilâtında görevli kişi.
Bekçilik mesleği Osmanlı döneminde en çok para getiren mesleklerden biri olarak bilinirdi. Bu nedenle Osmanlı dönemindeki memurlar, yarım gün çalışıp geceleri de davul çalarak veya bekçilik yaparak geçimlerini sağlayabiliyordu.
İslamiyet'ten önce kurulan Orta Asya Türk devletlerinde “davul”, hem varlık, bağımsızlık ve egemenlik simgelerinden biri, hem de askeri müzik topluluklarını oluşturan “tuğ takımları” ile Eski Türk İnancının ve din ululuları Kamların (Şamanların) baş çalgısı olmuştur.
Metalik kırmızı, siyah, pembe, renkli davul çeşitleri mevcuttur. Dijitallerde kulaklık ve tabure gibi parçaların dahil olduğu tam aksamlı modeller de vardır. Taburesi ise elektronik ya da akustik seçeneklerde farklı ebatlarda ve tasarımda olur.
Davul, vurmalı müzik aletleri arasında yer alan, tonu güçlü, çalınması zevkli bir enstrümandır. Geleneksel müziklerin yanı sıra pop, rock, R&B gibi modern tarzların bestelerinde de kullanılır. Halk arasında davul, genellikle bateri olarak da adlandırılan bir enstrümandır.
Ağaç: Kayısı, portakal, meşe vs... ağaçlarından üretilmektedir. Genellikle doğu yöreleri başta olmak üzere birçok ilde kullanılır.Malatya, Gaziantep, Adıyaman yörelerinde sıklıkla kullanılır.
Bunlara örnek olarak başlıca şu çalgılar sayılabilir; Çeng, Tanbur, Kanun, Santur, Kös, Kudüm, Çöğür, Daire, Cura, Zurna, Iklığ, Balaban, Nefir, Kaval (Üngör, 2004: 41).
İdifofonlar ziller, çanlar, calesta, marimba, gong olarak sayılırken membranofonlar için timpani, yer davulu, konga, darbuka, kös, bendir çember gibi tüm davul çeşitleri örnek olarak verilebilir.
davul erkeksi, bateri feminendir. doğrusu yanlışı olmadığı gibi, müzik piyasasında davul denir.
isim,müzik Büyük ve enlice bir kasnağın iki yanına deri geçirilerek yapılan, tokmak ve değnekle çalınan çalgı Bateri.
Antik çağlardan itibaren, insanlar çeşitli perküsyon enstrümanları kullanıyorlardı, ancak modern baterinin atası kabul edilen enstrüman, 18. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıktı. Bateri, İngiliz davulcu George Astson tarafından geliştirilen bir enstrüman olan "davul takımı" (drum kit) ile ilk kez tanıtıldı.
Standart bir bateri seti farklı boyutlardaki 5 parça davulu ve 2 ya da 3 zili içerir. Set içerisinde tom 1, tom 2, floor tom, trampet ve pes davul vardır. Bunun yanında crush, hi-hat ve ride gibi 3 parça zil de setin içerisine dahildir.
Kopuz, en eski Türk halk çalgısı olarak bilinmektedir. Ancak kopuz adıyla anılan farklı çalgılara rastlanmaktadır. Şu anda hâlâ Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya'da kullanılmaktadır. Şamanlar törenlerde kopuzu kullanırlardı.
Türk halk müziği çalgıları, geçmişten günümüze Türk halk müziğinde kullanılan enstrümanlardır. Bu çalgılar telli, nefesli ve vurmalı olmak üzere üç ana başlıkta incelenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri