Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Yeğen sözcüğünün yazımı hakkında birçok karışıklığı görmek mümkündür. Çoğu kişi için bu sözcük 'yiğen' şeklinde bilinir. Bazıları ise bu sözcüğü 'yigen' olarak yazar. Tabi bunlar yanlış olarak yapılan yazılışlardır. Asıl doğru yazılış ise sadece yeğen şeklinde olur.
Yeğen kelimesi, yazımı en çok karıştırılan sözcüklerin başında geliyor. Bunun en büyük nedeni kelimenin halk arasında genellikle ''yiğen'' şeklinde telaffuz edilmesidir. Ancak kelimenin ''yeğen'' şeklinde yazılması gerekir.
Yeğen kelimesi halk arasında sıklıkla yiğenim şeklinde kullanılmaktadır. Yiğenim kullanımı yanlış olmakta bu kelimenin doğru telaffuzu yeğenim şeklinde olarak belirtilmektedir. Türk Dil Kurumuna göre de yeğenim kullanımı doğru bir kullanım olarak ifade edilmektedir.
Yiğen yazımı yanlıştır. TDK ve Dil Derneği bu kelimenin yazımını "yeğen" şeklinde vermektedir. - Yeğenim! - Yeğenim, ne demek!
İlgili 26 soru bulundu
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
Bazı yörelerde, özellikle küçük yaştaki kuzenler yeğen olarak da tanımlanırlar.
Türkçe'de “kardeş çocuğu” anlamına gelen ve yaygın biçimde amca, hala, dayı ve teyze çocukları için de kullanılan yeğen kelimesinin Arapça'da özel bir karşılığı bulunmayıp bunun yerine erkek veya kız kardeşin oğlu yahut kızı, ikinci grup yeğenler için de teyzeoğlu, amcaoğlu, teyze kızı, hala kızı gibi ifadeler ...
Yeğen kelimesinin sözlükte ise sahip olduğu çeşitli anlamlar bulunmaktadır. Sahip olduğu ilk anlamın; kardeş, amca, hala, dayı veya teyzenin çocuğu olduğu ifade edilebilir. Aynı zamanda yaşlı kişilerin kendilerinden küçük kişilere seslenme şekli olarak da yeğen ifadesi kullanılmaktadır.
Yeğen, kişinin kardeşin ya da kuzenin çocuğu.
Bir kişi herhangi bir teyzesinin yeğenidir. Teyze sözcüğü bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük kadınlara hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Doğrulanmış Cevap. >> Kardeşim de AYRI yazılır.
Doğru olan yazı türü => Öz kardeş'tir.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Dayı, annenin erkek kardeşi. Anneden yaşça küçük veya büyük olabilir. Bir kişi herhangi bir dayısının yeğenidir. Dayı sözcüğü, aynı zamanda, bazı yörelerde bir kimsenin akrabalık bağı olmayan, kendisinden yaşça oldukça büyük erkeklere hitap ederken kullandığı bir hitap ve saygı sözüdür.
Öz Türkçe bir sözcük olan yeğen kelimesi, bazı yerlerde kuzen sözcüğünün yerine kullanılsa da iki kelimenin kökeni de anlamı da birbirinden farklıdır. Bir kişinin erkek ya da kız kardeşinin çocuklarına yeğen denir.
Kuzen; Teyze, dayı, hala, amca çocuklarıdır. Yeğen; erkek veya kız kardeşinin çocuklarıdır.
erkek yeğen ne demek? Nephew.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Kuzen Kimdir? Dayımızın çocuğu,amcamızın çocuğu, halamızın çocuğu,yengemizin çocukları kuzen oluyor.
Bu bağlamda kuzen çocuğu neyim olur sorusu gündeme gelmektedir. Kuzeninizin çocuğu için net bir kavram yoktur. Ancak çoğunlukla akrabalık olduğu için yeğen olarak kabul edilir.
Amca ve dayının eşine yenge denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri