Dayanıklılık, enerji oluşumu açısından aerobik dayanıklılık ve anaerobik dayanıklılık olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. girmeden, yeterli oksijen ortamında ortaya konan dayanıklılıktır.
göre kasların 3 antrenman şekli vardır: Kuvvet geliştirmeye yönelik antrenman. Sürat geliştirmeye yönelik antrenman. Dayanıklılık geliştirmeye yönelik antrenman.
Kısaca dayanıklılık tüm organizmanın uzun süre devam eden sportif alıştırmalarda, yorgunluğa karşı koyabilme ve oldukça yüksek yoğunluktaki yüklenmeleri uzun zaman devam ettirebilme yeteneğidir.
I.
Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor branşlarıdır. 3200 m koşu, kros, maraton, 2000 m kürek gibi sporlar dayanıklılık sporlarına örnektir.
İlgili 16 soru bulundu
Direnç egzersizi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
Dayanıklılık Antrenmanlarının Temel Fizyolojik Etkileri
-Kalp güçlenir, -Aktif kılcal damarların sayısı artar, -Organizmanın enerji kapasitesi artar, Bunların birbiriyle kombine ilişkileri gelişir (Sevim, 2003).
Aerobik Dayanıklılık
Hücrelerde yeterli oksijen yoksa vücut oksijen borçlanmasına girer anaerobik, yani oksijensiz sistemler devreye girer. Sporcunun oksijen borçlanmasına girmeksizin, ihtiyacı olan oksijeni temin ederek ortaya koyduğu dayanıklılığa aerobik dayanıklılık denir.
Dayanıklılık, fizik biliminde katı bir cismin özelliklerini kaybetmeden basma, germe ya da sıkıştırma gibi etkilere karşı gösterdiği direnç olarak tanımlanmaktadır. Basmak, germek ya da sıkıştırmak kuvvet uygulamak demektir.
Dayanıklılık, pek çok etkene bağlıdır. Öncelikle dayanıklılık, kesit alanının hacmine oranı ile doğru orantılıdır. Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir.
Antrenman çeşitleri interval antrenman, tempo antrenmanı, farklet antrenmanı, tepe antrenmanı, drill antrenmanları, uzun koşu antrenmanları, jogging ve rahatlama koşusudur.
Bir fiziksel antrenman programının etkililiği, kapsam (süre, mesafe, tekrar ya da yüklenme kapsamı), sertlik (şiddet, yeğinlik), yüklenme, sürat ya da güç çıktısı ve yoğunluk (sıklık) gibi antrenmanın anahtar değişkenlerinin bir işlevi olarak görülmektedir.
Antrenmanın amaçlarına ulaşmak için antrenmanda kullandığımız alıştırmaları kapsar. için, antrenmanın amacına yönelik seçilen alıştırmaların uygun yüklenme ilkelerine göre uygulanması büyük önem taşır. Alıştırmaların seçiminde; amaca uygunluk, ekonomiklik ve etkinlik ilkeleri dikkate alınmalıdır.
Kardiyovasküler dayanıklılık, aerobik uygunluk, ve kardiyorespiratör uygunluk olarak da adlandırılmaktadır. Karvonen Yöntemi. Fiziksel olarak aktif bireylerde/sporcularda istenen yüklenme şiddeti için gerekli hedef kalp atım sayısının belirlenmesinde kullanılan yöntemdir.
Çalışma süresi olarak her bir seansı en az 45-50 dakika olan ve haftada en az 3 kez tekrarlanan dayanıklılık egzersizlerini 8-12 hafta sürdürmek şarttır (ACSM, 2011).
Kas dayanıklılığı, bir kasın veya kas grubunun, karşılaştığı bir dirence karşı kasılmalarını uzun süre devam ettirebilme yeteneğidir. Kas gücü ve kas formunun bileşenlerinden biridir.
Dayanıklılık katı bir cismin özelliklerini kaybetmemesine rağmen basma, sıkıştırma ve germe gibi etkilere gösterdiği dirençtir. Katı cisimler basma, sıkıştırma ya da germe gibi durumlara karşı direnç gösterilir. Ayrıca dayanıklılık da bazı değerlere göre farklılık gösterebilir.
Dayanıklı olmak yaşanılanlar karşısında olumsuz duygular hissetmemek , eski haline dönmek , sorunları yok saymak demek değildir. Dayanıklılık krizleri üstesinden gelinemeyen sorunlar olarak görmekten kaçınmak ve zorlayıcıların varlığını kabul ederek yorumları ve yanıtları değiştirmektir.
Karşılaşılan güçlükler, yaşanan olumsuz veya travmatik olaylar ile baş etme yeteneği, Stresli durumlarda yaşama hızlı bir şekilde uyum sağlama ve olumlu bakış açısı geliştirebilme becerisi, Zor tecrübeler karşısında kendini toparlama gücü olarak tanımlanmaktadır.
Anaerobik egzersiz örnekleri; Ağırlık kaldırma, sprint ve zıplama gibi kısa süreli egzersiz biçimidir. Anaerobik egzersiz mukavemete dayanmayan sporlarda güç inşa etmek için kullanılır. Anaerobik egzersizin aksine Aerobik egzersizler düşük yoğunluklu ve uzun süreli egzersiz çeşididir.
Anaerobik antrenman, Türkçe adı ile 'havasız' antrenman, kısa fakat yoğun antrenmanlardır. Bu antrenmanlar oksijen yardımı olmadan enerji üretimi gerektiren antrenmanlardır. Anaerobik antrenmanlarda vücut, oksijen almadan çalışmaya zorlanır.
Anaerobik eşik, egzersiz sırasında vücudun artan metabolik ihtiyacının aerobik enerji sistemlerince tam olarak karşılanamadığından anaerobik enerji üretimindeki artışın başladığı metabolizma değişim bölgesini tanımlamaktadır.
Kısa Süreli Dayanıklılık
45 saniye ve 2 dakika arasında geçekleştirilen sporlar için gereklidir.
Dayanıklılık; vücudumuzun yorgunluğa karşı direnci olarak tanımlanırken, kondisyon; sporcuların anlık performans düzeyi olarak tanımlanır. Bu noktada dayanıklılıktan ayrılan kondisyon aynı zamanda sporcunun yaptığı sporla ilgili fizyolojik, psikolojik, teknik ve taktik performans düzeyi olarak da açıklanabilir.
Bir başka deyişle nöromüsküler (sinir-kas) sistemin istemimizle kasılması sonucu kaldırılabilecek en büyük ağırlığın kaldırılmasıdır. Maksimal kuvvet, sprint ve büyük sıçramalarda sürat ile birleştirilebildiği gibi, kürek sporunda dayanıklılıkla da birleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri