Makinede yıkanmaz. İçerisindeki malzemenin çıkarılması ve elde yıkanması gerekir. Elde yıkama yaparken su miktarı bolca tutulmalı ve deterjanın az olmasına dikkat edilmelidir.
Öncelikle yastığına yastık kılıfı geçirdiysen onu çıkar. Bazı yastıklar ek bir fermuarlı kılıfın içinde gelir ki bu da çıkarılmalı ve yastığın kendisinden ayrı olarak yıkanmalıdır. Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur.
Hassas yıkama programı, düşük devir hızı ve daha az hareketle çalışır. Böylece yastığın dolgusu zarar görmez ve yastık daha iyi temizlenir. Örneğin pamuk yastıklar genellikle makinede bu programlarda yıkanabilir. Makinede yıkama yaparken soğuk veya ılık su kullanmanız tavsiye edilir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
- Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir. Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları 60 derece de yıkanmalı ve iyice kurtulmalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Çamaşır makinesine atarken kılıfını çıkartmaya gerek yoktur. 30 derecede ve kısa programda yıkanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, deterjan miktarını fazla kaçırmamak ve makineye aynı anda birden fazla yastık atmamaktır. Kurutma işlemi ise açık havada olmalıdır.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makinesinin deterjan gözüne hem deterjanı hem de boraksı koyun. (Eğer bu ölçüler fazla gelirse aynı oranda deterjanı ve boraksı azaltarak da kullanabilirsiniz.) Çamaşır makinenizi ön yıkamalı uzun bir programda çalıştırın ve yastığı yıkamaya bırakın.
Beyaz sirkeyi de ilave ettikten sonra bir miktar kadar bekleyin. Ardından yastık kılıfının üzerine kaynar sıcak su dökün ve bu formülle yaklaşık yarım saat kadar bekleyin. Bekleme süresini tamamladıktan sonra normal yıkama periyodunuzda yastık kılıfınızı yıkayın.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Yastıklar elde yıkanabileceği gibi çamaşır makinelerinde de yıkanabilir. Dilerseniz yastığı yıkamak yerine sadece yastığın kılıfını yıkamayı da düşünebilirsiniz. Yastık, ekstra bir fermuarlı bölüm içinde ise yastığı bu fermuarlı bölümden çıkararak yıkamayı da düşünebilirsiniz.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor.
Elyaf Yastıklar Nasıl Yıkanır
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece. Yıkama işlemi yaparken her seferinde makineye tek bir yastık koymanız ve bu yastığı diğer çamaşırlarla karıştırmamanız dikkat edilmesi gerekenler arasında.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Yıkama makinesine bir fincan oksijenli su ekleyin ve normal yıkama programında yıkayın. Bir fincan limon suyunu bir fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. Yaklaşık 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
SARI LEKELERİ ÇIKARAN ETKİLİ KARIŞIM
Bakterileri öldürmek için 60 derecede yıkamanız gerekir.” Tanya Shambrook, "Kesinlikle beyaz sirke ve bulaşık makinesi tabletiyle sıcak yıkama. Bu yöntem yastıkların tekrar beyaz ve kokusuz olması için gereklidir.
Sanılanın aksine, yatak hijyenini sağlayabilmek için çarşafların ve yastık kılıflarının yüksek ısıda yıkanması gerekmez. Maksimum dayanıklılık seviyesi, kumaşa göre değişse de genellikle 60 derece, hijyeni sağlamak için yeterlidir.
Çarşaflar kaç derecede hangi programda yıkanır sorusuna iki farklı cevap vermek mümkündür. Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir. Bunun üzerindeki sıcaklıklar çarşaflara zarar verecektir.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Çamaşır makinesinde yıkarsanız zarar görebilir. Vakumlama, visco yastıklar için en iyi temizleme tekniğidir. Yastığın iç kısmı nemli bir bezle de temizlenebilir. Ancak yastığınız çok kirli olduğu için nemli bir bezle silmenin yeterli olmayacağını düşünüyorsanız, soğuk suda yıkayıp kurutabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri