Bunlardan durum (hâl) ekleri, çekim ekleri başlığı altında ele alınır ve bir yapım eki olmadığı yeri geldiğinde vurgulanır. Bu tespite karşılık durum ekleri içinde yer alan bulunma durumu eki -da (-de, -ta, -te) ile ayrılma (çıkma) durum eki -dan (-den, -tan, -ten) yapım eki görevinde de kullanılmıştır.
İsim Çekim Ekleri.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
İsmin hal ekleri; yapım eki değil çekim ekidir. Herhangi bir eki yoktur. İsimlerin hiçbir hal eki almamış halleridir. Çoğul, iyelik ve bildirme eki almış olabilir.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
İsim çekim ekleri ise isim ve isim soylu sözcüklerin sonuna getirilerek onları diğer isimlere, edat ve fiillere bağlamakla görevli olan, cümle içinde kelimenin görevini belirleyen eklerdir. Örnek: Babası çocuğu çağırdı. Örnek: Okula gittim. Örnek: Akşam evde olacakmış.
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Eşitlik eki, eşitlik hâl eki veya ekvatif; Türkçede kelimelere eşitlik, benzerlik, birliktelik gibi anlamlar katan bir çekim eki. -ce şeklindedir. Ünsüz sertleşmesi kuralı sebebiyle c harfi ç'ye, büyük ünlü uyumu nedeniyle e harfi a'ya dönüşebilir. Birkaç farklı görevde kullanılır.
Çekim ekleri, kelimenin anlam bütünlüğünü bozmayan, farklı bir sözcük oluşturmayan ve cümlede geçen diğer kelimelerle anlam ilişkisinin kurulmasını sağlayan eklerdir. Yapım ekleri ise hem sözcüğün anlamını değiştirir hem de kelimede tür farklılığı doğurabilir.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
İsim ve fiil çekim ekleri ise aralarında çeşitlere ayrılmaktadır. Çekim eklerinden hal ekleri ise 5 çeşittir. Bunlar ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri isim tamlamalarında kullanılan eklerdir.
Türkçede ismin başlıca beş hâli vardır: yalın hâl (eksiz), belirtme hâli (-i), yönelme hâli (-e), bulunma hâli (-de), ayrılma hâli (-den).
4) İlgi ekleri (Tamlama Ekleri): “ın, in, un, ün” biçimindedir. Belirtili isim tamlaması kurar. 5)Eşitlik Eki: “-ca,-ce” biçimindedir.
-r/-ar/-er : bozar-, morar-, karar-, sar(ı)ar-, ağ(k)ar– … -se : önemse-, garipse-, susa-, kanıksa-, … Kök ya da gövde durumundaki fiillere eklenerek isim soylu sözcükler oluşturan yapım eklerine, fiilden isim yapım ekleri denir.
Cümle içerisinde yer alan ögelerle eylemin ya da öznenin arasında anlamca bağlantı kuran eklere çekim eki denir. Bir cümlede çekim eki almış kelimeleri bulmak için fiile nerede, neyi, ne zaman, neden soruları sorulur.
Bunlardan durum (hâl) ekleri, çekim ekleri başlığı altında ele alınır ve bir yapım eki olmadığı yeri geldiğinde vurgulanır. Bu tespite karşılık durum ekleri içinde yer alan bulunma durumu eki -da (-de, -ta, -te) ile ayrılma (çıkma) durum eki -dan (-den, -tan, -ten) yapım eki görevinde de kullanılmıştır.
İyelik ekleri, sonuna geldiği sözcüklerden yeni bir sözcük türetmediği için çekim ekleridir. Bu nedenle iyelik eklerini şahıs ekleriyle karıştırmayınız. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri de çekimli fiillere gelir.
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
De, da ayrımı: Ya bağlaç ya da ek
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
-de hâli (bulunma hâli)
Sözcüklerin -de ya da -da almış hâlleridir.
Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.
Tekil ve çoğul şahıslara eklenen iyelik ekleri birbirinden farklıdır. Şahısları ve onlara gelen ekleri şu şekilde açıklayabiliriz: - Birinci tekil şahıs ben kelimesidir. Eklenen eki ise -ım, -im, -um, -üm ekleridir.
İlgi (tamlayan) ekleri: ın, in, un, ün, im, Aynı zamanda kaynaştırma ünsüzleri ile, 'nın, nin' ekleri doğrusunda ele alınır ve kullanılır. Böylece sadece isim tamlaması üzerinden değerlendirilirken, aynı zamanda cümle içerisinde de yapanın daha anlamlı hale gelmesine olanak tanımaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri