bazı hastahenelerde fazladan muayene ücreti almak için gözlük muayenesi ayrı lens ayrı derler. ancak siz göz muayenesi diye randevu alın. doktorunuza muayene olurken hem lens hem gözlük derseniz tek reçete yazar.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Göz muayenesi ise aile hekimliği koşullarında yapılamayan bir muayenedir.
Devlet hastanesinde çalışan göz sağlığı uzmanı doktorları elbette lens yazabilir; ancak bunlar lens reçeteleri yazsa bile, buna istinaden SGK lens ödemesi yapmamaktadır.
Ülkemiz sınırları içerisinde artık hiçbir yerel satıcıdan reçeteniz olmadan kontakt lens satın alamazsınız.
İlgili 24 soru bulundu
Kontakt lens kullanımı için uygun göz yapısına sahip olup olmadığınızı ve kullanacağınız kontakt lensin numarasını, çapını ve eğrilik özelliklerini tespit etmek için mutlaka bir göz hekimine muayene olmanız gereklidir. Doktor muayenesi olmadan alınan kontakt lensler ile kalıcı kornea sorunları yaşayabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi, 5193 Sayılı yasaya göre; Her türlü(numaralı-numarasız) kontakt lensler sadece optik mağazalarında satılır optik mağazaları dışında kontakt lens satmanın cezası Otuz bin TL dir. Evet, Gözlükçüler dışında hiçbir kurum, kuruluş, şahıs ve meslek erbabının kontakt lens satış yetkisi yoktur!
Gözlerde oluşan rahatsızlıklardan dolayı hastalara lens verilebiliyor. SGK'ya bağlı devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için gözlük, lens vb. ücretlerini devlet ücretsiz olarak yapmaktadır.
Kullanım sürelerine göre numaralı lenslerin fiyatlarına baktığımızda; günlük numaralı lens fiyatlarının 80 TL ile 250 TL arasında seyrettiğini, haftalık kullanım süresi olan numaralı kontakt lenslerin ise markaya bağlı olarak 90 TL'den 560 TL'ye kadar ulaşan bir fiyat skalasına sahip olduğu söylenebilir.
Kontakt lens kullanacaksanız, göz doktorunuz kanuni hakkı olan "Lens Uygulama Ücreti" talep edebilir. Zira lens uygulaması göz muayenesinden farklı bir işlemdir, göz doktorunuz bunun için zaman ve emek harcayacaktır. Gittiğiniz sağlık kuruluşunun bu konudaki ücretlendirme politikasını öğrenin.
Hekim bebekten yaklaşık 75-80 cm uzakta, direkt oftalmoskopun ışığı her iki pupillayı da aynı anda aydınlatacak mesafede bebeğin karşısında durur. Muayene sırasında bebeğin dikkati doktora yönlendirilir. Her iki pupilladan gelen refle düzeyi gözler arasında karşılaştırır.
Bir de eğer göz doktorunuz,"göz kuruluğu" tanısıyla rapor çıkartırsa sadece o zaman aile hekimiz yazabilir. Onun dışında ödemez. Fakat göz doktorunuzun rapor çıkartmasının da bir anlamı yok, çünkü sgk göz damlalarını en fazla 3 ay ödüyor, diğer ilaçlar gibi 1 yıllık raporlar çıkartamıyorsunuz.
Aile hekiminden randevu alınarak ücretsiz olarak yaptırılacak check-up'ta vatandaşların kan basıncı, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ düzeyleri, EKG yani kalp grafisi, idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması yapılacak.
Günlük veya uzun süreli kullanılabilen, ömürleri 3-12 ay arasında değişen kontakta lenslerdir. Uzun ömürleri olmasına karsı üzerinde oluşan birikintiler özellikle alerjik bulguların oluşmasına ve göz sağlığı açısından problemler yaratabilmektedir.
Kontakt lens kullanmak için belirlenmiş minimum bir yaş sınırı yoktur. En önemli soru, çocuğunuzun lenslerin kullanımını ve bakımını doğru şekilde gerçekleştirecek kadar olgun ve motive olup olmadığıdır çünkü kontakt lensler özellikle iyi bir hijyen ve bakım gerektirir.
Kontakt lensler göz hekimi tarafından reçete edilmeli ve bunları satmaya yetkili optik mağazalarından satın alınmalıdırlar. Kontakt lens reçetesinde gölük reçetesinde yer alan mercek numaralarına ek olarak, lensin çapı, eğrilik yarıçapı, materyali ve kullanım şeması yer alır.
Kuru veya hassas gözleriniz varsa, kontakt lensler gibi gözlükler sorunu daha da kötüleştirmez. Gözlükler genellikle uzun vadede kontakt lenslerden daha ucuzdur.
İhtiyacınıza göre değişen özelliklerde tüm Atasun Optik lens çeşitlerini Trendyol'da bulabilirsiniz.
Kullanıcının göz numaralarının aynı olması durumunda 1 kutu lens ortalama üç ay kullanılır. Göz numaraları farklı olan lens kullanıcıları 2 kutu lens satın almak zorunda olup bu durumda 2 kutu lensi 6 ay kullanır.
Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Bu nedenle kontakt lens kullanımı durumunda yaş faktöründen ziyade kullanımın gerekliliği baz alınmalıdır. Göz bozukluğuna sahip olan çocuklarda kontakt lens gerektiği şekilde kullanılması şartıyla herhangi bir yaşta kullanılmalıdır.
Mutlaka özel kontakt reçetesi ile lensi satın almak üzere optikçilere gidilmelidir. Reçetede belirtilmiş olan lens markasının size satılan lens ile aynı olması gerekir. Buna göre sonra tekrar doktorunuza giderek reçete onaylatılmalıdır. Reçetenin süresi bir yıldır.
Şaşılık, göz kayması, göz tembelliği ile ilgili tetkik, tedavi ve ameliyat masrafları sigorta şirketin tarafından karşılanmaz. Gözlük, gözlük camı, lazer ameliyatı, lens ve lens solüsyonu gibi masraflar tamamlayıcı sağlık sigortası tarafından karşılanmaz.
✅ Lens muayenesi ayrı bir takım parametrelerin de işin içine girdiği farklı bir reçete ile alınır ve gözlük reçetesi ile lens reçetesi numaraları birebir aynı değildir. Hekiminize muayene olurken lens alacağınızı ayrıca belirtmeniz gerekmektedir. ❌ Kontakt lensler sadece uzak gözlüğü numaralarımı düzeltir.
Kontakt lens reçeteniz yoksa, yakınınızdaki bir göz doktorundan randevu alın. Kontakt lens ve gözlük reçetelerinin aynı olmadığını bilmek önemlidir. Dolayısıyla bir gözlük reçeteniz olsa dahi, kontakt lens satın almadan önce ayrı bir kontakt lens reçetesine ihtiyacınız olacaktır.
Gözlük reçetesi ile lens alınmamalıdır ve lensin markası, çapı, modeli değişir değişmez lensin doktor tarafından incelenmesi gerekir. Zaten günümüzde optiklerde reçete olmadan kontakt lens satışı yasaktır. Dış piyasadan da doktor kontrolüne girmeden, güvenirliliği bile olmayan lenslerin alınıp kullanılmaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri