Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Öğrencilere bu konuda pratik bir ipucu da veriliyor: “De, da yerine 'dahi' sözcüğünü koyduğunuzda anlam değişmiyorsa, bu bir bağlaçtır ve ayrı ve yazılmalıdır. Anlam değişiyorsa, bu bir ektir ve bitişik yazılır.”
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Bağlaç olan "de" ve "da" ayrı yazıldığı için yazımda ünsüz sertleşmesi kuralına uymaz.
Ne de kelimesinde ''de'' bağlaç olarak kullanıldığı için bu kelimenin bitişik değil ayrı yazılması gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim?
Di mi Değil mi kelimesinin deforme söylenişi olmaktadır. Türk Dil Kurumu sözlüklerinde yok sayılmaktadır. Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.
İsmin hal ekleri çeşitlerinden birisi olan “-de, -da” geldikleri sözcüğe bitişik yazılarak cümlede bulunma, kalma anlamlarını ifade eder. Yolda giderken uyarıları dikkate almalıyız. (Nerede?) ⇒ Geldiği sözcüğe bitişik yazılır.
De Da eki özel isimlerde kesme işaretiyle ayrılır.
Bağlaç olan "da", "de" (dahî anlamında) ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar ve bunun dışında hiçbir ses olayından etkilenmez.
Türkiye'de TDK tarafından kesme işareti kullanılması gereken özel isimler kategorisine alınmıştır. Türkiye'de doğru yazılışı şu şekildedir: Türkiye'de (Doğru kullanım) Türkiyede (Yanlış kullanım)
Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.
Ben de kelimesi eğer dahi anlamında yani dahil olma anlamında kullanılıyorsa ek mutlaka ayrı olmalıdır. Ben de kelimesinin doğru yazılışı ben de şeklinde olmalıdır ve bende yazımı da yanlış kabul edilmektedir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Şimdi, burada ''de''nin ayrı mı yoksa bitişik mi yazılacağını şu şekilde bulacağız; cümleden ''de'' çıkartıldığında anlamlı oluyorsa ''de'' bağlaçtır ve ayrı yazılır. Ancak cümleyi ''de'' olmadan okuduğumuzda cümlenin anlamı bozuluyor veya cümle anlamsız oluyorsa, ''-de'' ektir ve bitişik yazılır.
Günlük hayatın birçok noktasında kullanılan sizde TDK tarafından belirlenen kurallara göre bulunma durumunu ifade ediyorsa bitişik yazılmalıdır. "Sizde bitişik mi yazılır?" sorusunun cevabı aşağıdaki gibidir: Sizde (Bulunma durumu) Siz de (Bağlaç eki)
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Özel İsimlere Gelen Ekler
Özel isimlerin sonuna getirilen yapım ve çekim ekleri farklı kurallara bağlı olarak yazılmaktadır. Özel isimlere gelen yapım ekleri bitişik yazılırken; özel isimlere gelen çekim ekleri ise kesme işareti ile ayrılırlar.
DAĞ TAŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Her yer, her taraf anlamına gelir. Bu kelime genellikle dağtaş, dağ daş şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Bu kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Senin de' biçimindedir ve, 'de' bağlacı ayrı olarak yazılmalıdır. Günlük yaşamda kağıt üzerinde ya da teknolojik cihazlarda kelime yazarken bu konuda önemli hatalar yapılıyor.
Bir de kelimesi Türkçe içerisinde "bir de" olarak yazılmaktadır. "Birde" ifadesi yanlış olarak kabul edilir. Genel olarak -de -da ve -dahi ekleri Türkçede cümle içerisinde sözcükten ayrılarak yazımı bulunmaktadır.
TDK'ya göre Hem de sözcüğü ayrı olarak yazılmaktadır. Kelimenin diğer yazım şekilleri yanlıştır. Lütfen Türkçemizi düzgün kullanmaya özen gösterelim. Doğru kullanımı “Hem de”şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan eklerin bitişik ya da ayrı yazılması büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.
Ben de kelimesinin TDK verilerine göre doğru yazım şekli ben de şeklindedir. Ayrı olarak yazılması gerekiyor. Birleşik olarak yazılan kelime yanlış olarak kabul ediliyor. Bende şeklindeki yazımı yanlış olarak biliniyor.
Çekimli eylemlerden sonra gelen “de”ler ayrı yazılır:
Mersin'e geliyor da bizi aramıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri