Hız (ve debi) düştükçe basınç da düşer. Bu, pompa sistem eğrisini taklit etmek içindir. Debi düşük olduğunda, basınca yönelik talep de düşük olur.
Santrifüj pompalarda basınç arttıkça debi azalır. Ancak bunun dışında pozitif deplasmanlı pompalar vardır. Bu tip pompalarda pompa hızı değişmedikçe debi sabittir.
Debi nedir? Debi, kompresör sisteminizin hava çıkış miktarını gösteren hacim ölçüsüdür; aynı zamanda kompresörünüzün belirli bir görevi yerine getirmeye devam etme yeteneği olarak da kabul edilir.
Damar çapı arttıkça (vazodilatasyon) direnç düşer basınç ve akım artar.
Buna ek olarak, basınç arttıkça debi de artar, basınç azaldıkça debi azalır. Yani, su basıncı yükseldikçe suyun akış hızı ve debisi artar. Tam tersi şekilde, su basıncı düştükçe suyun akış hızı ve debisi azalır.
İlgili 38 soru bulundu
Pompalanan sıvının vizkozitesi santrifüj pompanın debisini etkiler. Vizkozite artarsa debi düşer, vizkozite düşerse debi artar. Debi pompa dönüş hızıyla orantılı olarak değişir.
Talep arttıkça basınç düşmeye başlar ve bunu telafi etmek için pompanın hızı arttırılır. Talep düştüğünde basınç artar ve doğru basınç seviyesine ulaşmak için pompanın hızı düşürülür.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Atmosfer basıncının yükseklik arttıkça azalması hava araçlarının herhangi bir referans noktasına göre yüksekliğini (irtifa) hesaplamada yaygın olarak kullanılır.
Veya akışkanın hızının arttığı yerde kesit alanı daralır. Örneğin musluktan akan suyun aşağı doğru hızı artar ve kesiti daralarak incelir. 3-) Akışkanın hızının arttığı yerde basıncı azalır.
Bunların başında yağış miktarı ve yağış biçimi gelir. Su miktarını arttıracağından dolayı yağışın çok olduğu bölgelerde debinin de artması beklenir. Ayrıca kış aylarında biriken karların bahar aylarında erimesiyle birlikte debi yükselir. Bitki örtüsünün seyrek ağaçlardan oluşması debiyi arttırır.
Debi, devir hızı ile doğru orantılı olarak değişiklik gösterir. Basma yüksekliği, devir hızının karesiyle doğru orantılı değişir.
Hız arttıkça basınç azalır. L63- Çünkü nem buharlaşma sonucu oluşur, yani gaz olur. Açık hava basıncı gazların yaptığı basınç olduğundan artar.
Debi arttıkça, kesitten geçen akışkanın toplam enerjisi ve toplam basıncı artar.
Hacmini (V) ve molekül sayısını (N) değiştirmezsek, sıcaklık (T) artarsa basınç (P) da artar. Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır.
Atmosferde bulunan gazların yoğunluğu artarsa basınç da artar. Yoğunluk artarsa basınç da artar. Yer çekimi artarsa basınç da artar. Atmosferi oluşturan gazların yeryüzüne uyguladığı basınç yer çekiminin etkisiyle oluşmaktadır.
Yükseklik: Yükseklik arttıkça basınç azalır. Yükseldikçe hava moleküllerinin seyrekleşmesi birim alana uygulanan basıncında azalması anlamına gelmektedir. Sıcaklık: Sıcaklık arttıkça basınç azalır. Sıcaklığın artması havanın seyrekleşerek yükselmesine neden olur böylece yüzeydeki basınç azalır.
Hava basıncı temel bilgiler ;
Yükseklere çıkıldıkça mevcut hava basıncı azalır. Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar.
basıncı da yükseklikle azalır.
atmosferin alt tabakalarının yoğunluğunun daha fazla olmasıdır. Yükseklere çıktıkça yerçekimi etkisi azaldığı için atmosfer gazlarının molekülleri arasındaki mesafe daha fazladır. Bu yoğunluğun azalmasına neden olmaktadır.
Yukarılara doğru çıktıkça üzerimizde bulunan hava miktarı ve dolayısıyla ağırlığı (basıncı) azalıyor ve bununla birlikte de yoğunluğu azalıyor, hava daha gevşek, yani daha “ince” hale geliyor. Aynı zamanda hava yoğunluğunun azalmasıyla sıcaklık da azalıyor.
Bu nedenle sıcaklığın fazla olduğu yerlerde hava kütlesinde genleşme ve yukarı doğru yükselme olur. Bu yukarı hareket basıncın düşmesine neden olur. Hava soğuyunca ağırlaşır ve aşağı doğru bir hareket başlar. Bu basıncın artmasına neden olmaktadır.
Pompada debi ( Q ) bir zaman diliminde pompa basma ağzına gönderilen sıvının faydalı hacmidir. Debi için sıklıkla kullanılan terimler m3/h , m3/s , l/s , l/h 'dır. Pompalanan sıvının vizkozitesi pompanın debisini etkiler. Vizkozite artar ise debi düşer , vizkozite azalır ise debi artar.
Enerji tüketimini azaltmanın yanı sıra hız kontrollü pompalar daima en uygun diferansiyel basınçta çalışırlar. Bu, boru sistemindeki gürültüyü en aza indirir, yaşam konforunu arttırır. Hızın manüel olarak kontrol edildiği pompalarda debi, sabit hızlardan birinin seçilmesiyle manüel olarak ayarlanır.
Hava Hızı (Debi) Ölçümü
Kanallardaki hava hızları ölçümü debi ölçüm probları ile ortalama alınarak yapılmaktadır. Hava kanalı içerisine yandan ve üstten olmak üzere, + şeklinde yerleştirilen sensörler, çıkışları birbirlerine paralel bağlanarak tüm kesit taranmak sureti ile ortalama hava hızının saptanmasını sağlarlar.
Debi ölçümü sıvı veya gaz fazlarında, akışkanlığı olan maddelerin en kesitten belirli bir zamanda geçen hacmi belirtmektir. Debi birimi hacim / zaman'dır, genellikle m3/sn olarak kullanılır, Q ile gösterilir. Laboratuvarlar atık su arıtma tesisi giriş ve çıkışında, bacada, nehir yatağında debi ölçümü yapabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri