Soden, I, 10-11), defi Sumerler'in daha önce yaptıkları ağaç tepsiye bakarak icat ettiklerini ve önceleri bu çalgının sonraki tepsiler gibi bakırdan yapılmış olduğunu göstermektedir.
Bendir, Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Musikisinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir'e) özgü biçimidir. Mağrip Arapçasından alınan bendir adı Türkiye'de 1980'lerden sonra yaygın kullanıma kavuşmuştur.
Def-zen. Türk müziğinde def çalan kişiye verilen isim.
Tef, genellikle Ortadoğu, Kafkasya ve Balkanlar gibi bölgelerde kullanılan, çerçevesi ahşap veya metal olan ve üzerine gerilen deri ile çalınan bir vurmalı çalgıdır. Yaygın olarak Orta Doğu ve Balkan müziklerinde kullanılmaktadır.
Eskilerde ahşap kasnak üzerine deri gerilerek yapılan çalgının günümüzde birçok farklı çeşidi mevcuttur. Ahşap, plastik, deri ve kumlu olmak üzere farklı içeriklerden yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Soden, I, 10-11), defi Sumerler'in daha önce yaptıkları ağaç tepsiye bakarak icat ettiklerini ve önceleri bu çalgının sonraki tepsiler gibi bakırdan yapılmış olduğunu göstermektedir.
Tef kelimesi Farsçada sıcaklık anlamına gelir. Arapçada ise vurmalı bir çalgı demek olan tef, bazı kaynaklarda ve halk arasında ''def'' şeklinde geçer. Kelimenin her iki kullanımı da doğrudur.
Kasnak çapı 40-44, eni 7-8 cm. civarında olup def çeşitlerinin en büyüğüdür; bendir ve mazhar adlarıyla tanınır, bunları çalanlara da bendirzen denir.
Keçi ve oğlak derisi tercih ettiğimiz için hava şartlarından etkilenir. Hem sahne hem de stüdyoda kullanılır. Ortadoğu enstrümanı olup, elde çalınır. Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 50,5 cm çapında ve iç yüzeyinde yaklaşık 250 adet halka kullanılır.
Kasnak üzerine gerilen deri ile oluşturulan çalgı aynı zamanda zikir defi olarak da bilinmektedir. Bendir, def ile benzerlik göstermektedir. Yalnız bu iki çalgı arasında belirgin bir fark bulunmaktadır. Bendirin tasarımında tek tarafı deri ile kaplıyken def çalgısında çift taraflı deri kaplama mevcuttur.
Def Sıkça Sorulan Sorular
%10 indirimle Nino 24R 10'' Derili Tef 1.468 TL'ye, %4 indirimle Schlagwerk RTS41 Bendir 8.192 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTA Heel Tef 857 TL'ye, %6 indirimle Meinl HTBK Headliner El Tefi 696 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Ahşaptan imal edilen yuvarlak kasnağın bir ya da iki yanına, deriden bir örtü geçirilerek imal edilen ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aletidir. Ritim amacıyla kullanılır.
Haftalık siyasi mizah gazetesi Tef, ilk defa 7 Ağustos 1954 tarihinde yayın hayatına atılmıştır.
Türklerin milli çalgısı olan kopuz, gerek İslamiyet öncesi gerekse de İslamiyet'in kabulünden sonraki dönemde manzum halk edebiyatı verimlerinin teşekkülünde oldukça önemli işlevlere sahip olmuştur.
Genellikle kısa bir metal değnek şeklinde tokmak ile vurularak çalınır. Bir vuruş yüksek, tiz tınlayan bir zil çalar notası verir. İstenirse bu tınlama çalgı üzerine elle dokunularak kontrol edilebilir. Genel olarak günümüzde üçgen çalgı üç kenarı da eşit uzunlukta üçgen şekildedir.
Yöre halk müziğinde kullanılan çalgılar; davul, zurna, sipsi, saz, ud, cümbüş, keman, darbuka, dümbek, tek, kaşık, boğaz, kabak kemane, zil, ruzba, çifte, klarnet, gırnata, gayda, kemence, bağlama, cura, cura bağlama.
Def veya tef (Farsça ve Arapça: دف), yuvarlak bir tahta kasnağın bir veya iki yanına deriden bir örtü geçirilerek yapılan ve parmak vuruşlarıyla çalınan müzik aleti.
Tef, genellikle ahşap veya plastikten oluşan ve "zil" adı verilen küçük metal çıngırak çiftlerinden oluşan bir çerçeveden oluşan, vurmalı çalgılar ailesinden bir müzik aletidir.
Erbane Def Türk müziği geleneğinde yer alan bir ritim çalgısıdır. Türk müziği kültüründe önemli bir parçası olan erbaneyi çalmak isteyenler doğru boyutta bir erbane seçmeli uygun tokmağı kullanmalı erbane kılıfı satın almalı ve bir eğitmenle çalışarak doğru teknikleri öğrenmelidirler.
Çalışmamızın evreni olan Pervari ilçesinde Erbane çalgısı, tam bir aidiyetlik verilememekle birlikte bugün Mezopotamya topraklarını içine alan bölgelerde kullanılan bir vurmalı çalgıdır.
Ölünün gömülmesi anlamında bir fıkıh terimi.
Müzik eşlikçisi olmakla birlikte solo bir enstrüman olarak da çalınır ve tüm müzik türlerine uygundur. 4 boydur;40 cm, 45 cm, 50 cm, 55 cm boyutlar arttıkça ses baslaşır. Yüksek kasnak daha derin bir ses elde etmek için tercih edilir.
Eskiden oyun takımı ile görevli kişiye “sandıkkâr”, şarkıları, türküleri okuyanlara “yardak”, tef çalan yardımcıya da “dayrezen” adı verilmekteydi.
Bendir, Kuzey Afrika ve Güneybatı Asya'da yaygın olarak kullanılır. Bendir, zikir defi veya zikir bendiri olarak da bilinir. Klasik Türk müziğinde ve özellikle Mevlevi Türk Tasavvuf Müziğinde daire veya def adıyla bilinen vurmalı çalgının Mağrip ülkelerine (özellikle Fas ve Cezayir 'e) özgü biçimidir.
Kural [Rule]: Soru ekinin dört biçimi vardır: (+mı, +mi, +mu, +mü). Kelimenin son hecesindeki a, ı vokallerinden sonra (+mı), e, i vokallerinden sonra (+mi), o, u vokallerinden sonra (+mu), ö, ü vokallerinden sonra (+mü) getirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri