Soğuğu sevmeyen bir ağaç olduğundan dolayı yazın başlangıcı ya da bahar mevsiminde defne ağacı dikilebilir. Genellikle defne ağacı yaz mevsiminde dikilir ve yetiştirilir.
Yapraklarını hiçbir mevsim dökmediğinden dolayı istenildiği zaman yaprakları toplanabilir. Ancak defne yaprağının kendine has aromasının en yüksek olduğu dönem mayıs ayı ile ekim ayı arasındaki dönemdir.
Meyveler Eylül sonu ve Ekim ayı içerisinde olgunlaşır ve parlak mavimtırak siyah bir renk alır.
Akdeniz defnesi, süs bitkisi olarak, özellikle süs bahçelerinde Akdeniz iklimi ve okyanus iklimi olan bölgelerde yetiştirilir. Dona çok duyarlı olduğu için daha soğuk yerlerde ise ev bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Defne bitkisinin kaynağı Doğu Akdeniz bölgesi olup oradan ılıman iklimli başka yörelere yayılmıştır.
Defne ağacı soğuğu sevmeyen bir ağaç olduğu için yaz aylarının başında veya bahar mevsiminde dikilmesi gerekmektedir. Defne ağacı genellikle yaz mevsiminde dikilmekte ve yetiştirilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
10 metreye kadar boylanabilen, çok hızlı gelişme göstermeyen bitkilerdir. Kışın hafif don olayları görülen iklime sahip yerler defne yetiştirmeye uygundur. En fazla -12 derece soğuğa kısmi zararlarla dayanabilir.
Defne ağacının bakımı oldukça kolaydır fakat -12 derecenin altındaki soğuğa dayanıklı olmadığından soğuk ortamda yetiştirilemez. Hava akımlarından koruyup iyi bakıldığında uzun yıllar aynı güzelliği taşıyacaktır.
Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulasak bile yerli olabilir. Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır.
Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir. Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir.
Ana yayılış alanı Akdeniz havzası ve Anadolu olan Defne Türkiye'de bütün kıyı şeridinde doğal olarak görülür. Apollon efsanesine ev sahipliği yapan Hatay'dan başlayarak Kuzey doğu Karadeniz'e kadar yayılış gösterir ve subtropik iklimin etkisi oranında iç bölgelere kadar gidebilmektedir.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Apollon ağacı sahiplenerek galibiyetin ve erdemin simgesi haline getirir. Bu yüzden Antik Yunan ve Roma'da zafer kazananlara ve şairlere defne yapraklarından yapılan çelenkler verilirdi. Ayrıca yapraklarının her mevsim yeşil kalması sebebiyle ölümsüzlüğün de simgesi haline gelmiştir.
Türkiye'de tüketilen Akdeniz defnesi güvenli ve zehirsiz bir türdür. Ancak defne olarak bilinen diğer bitki türleri ile karıştırılma ihtimali vardır. Çit olarak kullanılan ve kiraz defnesi denilen bitki türünün zehirli olma tehlikesi bulunur.
Bu mucizevi tohumun faydalarından yararlanmak için her gün 2 adet defne tohumunu bir bardak suyla birlikte yutabilirsiniz. Ayrıca ezilip toz haline getirildikten sonra bal veya su ile karıştırılıp tüketilebilir.
Defneyaprağı, içerdiği uçucu yağların yok olmaması için, kurutulurken asla güneş görmemeli ve 2 günden fazla bekletilmemelidir. Tohumları yapraklardan ayrı şekilde Ekim ayında toplanır. Toplanan tohumlar yüksek sıcaklıklarda kaynatılarak, yağı çıkarılır.
Defne ağacı yavaş büyüyen bir ağaç türüdür. Tam olgunluğa ulaşması genellikle 10-15 yıl sürer. Ancak, 3-5 yıl sonra yapraklarını toplamak mümkündür.
Özellikle ilkbahar gübrelemesi meyve oluşumunu tetikleyecektir. Ancak N (Azot) yönünden yüksek oranlı gübre kullanımları meyve oluşumunu baskılayabilir. Dolayısıyla P (Fosfor) ağırlıklı gübre kullanılmalıdır. Budama - Ağır budama kış aylarının sonlarında, büyüme dönemi başlamadan yapılmalıdır.
Yaprak alt yüzü açık mat yeşil, üst yüzü daha koyu yeşil renkte ve parlaktır. Yapraklar özel kokulu ve aromalıdır. Meyveleri küçük, 1,5 cm çapında, parlak siyah renkli ve hoş kokuludur. Bitki mart-mayıs ayları arasında çiçek açar, meyveleri sonbaharda olgunlaşır.
Bu yöntem genellikle yaz aylarında ve havaların sıcak olduğu dönemlerde tercih edilir. İşte, adımlar; Öncelikle defne yaprakları yıkanıp kurutulur. Güneş gören bir alana (balkon veya teras gibi) temiz bir örtü serilir.
Defne yaprağı kullanım amaçlarından biri de yakmaktır. Peki defne yaprağı nasıl yakılır? Genellikle yanmayacak bir kabın içine konan defne yaprakları uç kısmında başlanarak yakılır. Defne yaprakları yanarken çıkan dumanın solunması sağlıklı değildir.
Boyu 10 metre ile metre arasında değişir. Yapraklarının üst kısmı koyu yeşil ve parlak renkte iken alt kısmı ise mavi yeşil ve mat renktedir. Beyaz ve açık sarı renge sahip çiçeklerinin kokusu çok ilgi çeker. Akdeniz ikliminde yaşayan soğuğu sevmeyen ve sıcağı seven bir bitkidir.
Defne yaprağı, taze veya kuru olarak kullanılabilir. Defne yaprağı çayı, hoş kokusu ve lezzeti ile öne çıkar. C vitamini, A vitamini, demir ve kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral içerir. Toksinlerin atılmasına, sindirim sisteminin düzenlenmesine ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur.
Defne ağacı çalı formlu büyüyen bir ağaçtır. En fazla 6-10 metre boylanır.
8-10 cm. uzunluktaki oval ve sert, üst yüzü parlak, kenarları dalga görünüşlü ve almaşık dizili koyu yeşil yaprakları vardır. İlkbaharda açan sarımsı ya da yeşilimsi beyaz renkteki küçük çiçekleri olgunlaşınca rengi koyu mor, tek tohumlu ve etli meyvelere dönüşür.
Defne ağaçları yaprak döker mi? Hayır, defne ağaçları kış aylarında yaprak dökmüyor. Yaz-kış yeşil yaprakları ile varlığını sürdürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri