Defne yaprağını en iyi saklama yöntemi koyu renge sahip cam bir kavanoza hava almayacak bir şekilde dizmenizdir. Serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza ettiğinizde ilk günkü gibi tazeliğini korur. Uygun saklama koşullarında defne yaprağı bir yıl raf ömrüne sahiptir.
Yaprakları saplardan ayırın ve hava geçirmez bir kapta saklayın. Sapı atın ve tüm yaprakları plastik bir fermuarlı torbada veya hava geçirmez bir kapta saklayın. Düzgün saklandığında, kurutulmuş defne yaprakları 1 yıla kadar tazeliğini korur.
Taze defne yapraklarını hava almayan bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Bakliyatları cam kavanozlara veya bez torbalarda saklamalıdır. Bez torbada saklamak cam kavanozda saklamaktan daha doğru bir tercihtir. Çünkü bez torbalar hem nem oluşmasını engeller hem de bakliyatların ışık almasını engeller.
İlgili 15 soru bulundu
Pirinci kapaklı ve cam kavanozlarda da muhafaza edebilirsiniz. Ancak böceklenme ihtimalini düşürmek için, kavanozun içerisine bir miktar tuz serpebilirsiniz. Pirinci cam kavanozda saklayacaksanız, ağzını kapatmaya özen gösterin. Ayrıca kavanozun ıslak veya nemli olmadığından emin olun.
Makarna, kuru fasulye, nohut, mercimek, pirinç ve bulgur gibi uzun süre fakat oda sıcaklığında saklanabilecek gıdalar için en iyi tercih yine plastik kaplardır.
Bakliyatların ömrünü takip edebilmeniz açısından kavanozların üzerlerine, stoklamaya başladığınız tarihi yazmanızda fayda olacaktır. Kavanozlara koyduğunuz bakliyatları karanlık, serin, kuru, evcil hayvanların mamalarından ve yemlerinden uzak, haşere öldürücülerle temizlenmiş bir yerde 3 yıl kadar saklayabilirsiniz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Örneğin, kurutulmuş baharatlar, kurutulmuş bitkilerden daha uzun süre dayanma eğilimindedir ve baharat ne kadar bütün veya daha az işlenmiş olursa, raf ömrü de o kadar uzun olur. Kurutulmuş otlar genellikle 1-3 yıl dayanır.
Toplanan defne yaprakları kesinlikle güneş ışığına direk maruz kalacak biçimde kurutulmamalıdır. Güneş ışığı defnenin yararlı uçucu yağ asitlerinin hasar görmesine neden olur. Kuruma işlemi nem içermeyen, havadar bir yerde ya da fırınlarda gerçekleştirilmelidir.
Defne Yaprağı Nerelerde Kullanılır? Defne yaprağı Akdeniz ülkelerinde yaygın olarak et ve sebze yemeklerine aroma vermesi için kullanılır. Farklı kültürlere ait mutfaklarda yahni, sosis, balık ve deniz ürünleri, çorbalara eklenerek tüketilir. Taze veya kurutulmuş olarak et yemeklerinin yanı sıra makarnalara eklenir.
Su kaynatıldıktan sonra demlik veya çaydanlığa alınır ve üzerine defne yaprakları eklenir. Defne yapraklarının suya salınması için demlenmesi gereken süre ortalama 5-10 dakikadır. Ancak istenilen yoğunlukta bir çay elde etmek için süre uzatılabilir veya azaltılabilir.
Defne Yaprağı Tütsüsü Ne İşe Yarar? Defne yaprağını tütsüsü, yakıldığından ortama güzel bir koku yayar. Bu kokunun etkisiyle beraber negatif enerji dağılarak pozitif iyonlar ortama dahil olur. Böylelikle stresin azalmasını, olumsuz ruh halinin düzelmesine zemin hazırlar.
Bereket ve zaferin timsali olan defne yaprağı, cüzdana konduğunda cüzdandaki bereketin arttırdığına inanılır. Paranın bereketlenmesi için cüzdana ya da çantaya üzerine para resmi çizilmiş defne yaprakları konulması tavsiye edilir.
Kuru bakliyatların sınırsız bir kullanım ömrü olabilir. Bunun nedeni, sularını kaybettikleri kurutma işlemidir. Ancak zamanla sertleşebilirler ve bu durumda onları daha uzun süre pişirmeniz yeterli olacaktır. Şekeri ekstrem sıcaklıkların olmadığı kuru bir yerde sakladığımızda oldukça uzun süre dayanabilir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş. Bakliyatı su dolu bir kaba koyduğunuzda üste çıkan hafif taneleri ayırıp atarsanız, geriye kalanları afiyetle yiyebilirsiniz.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir. Mutfağını renklendirmek isteyenler ise bu renkli kapaklı saklama kabı seçenekleri ile bal, reçel gibi ürünlerini muhafaza edebilir.
Bunu yaparken, suyun içine pirinci ekleyerek bir süre bekletin. Bu süre zarfında, böcekler suda yüzecektir. Bu nedenle, suyun yüzeyine çıkan pirinç tanelerini dikkatlice çıkarın ve atın. Bu böcekler, pirincin içine zarar vererek yumurtalarını bırakabilirler, bu nedenle üstte kalan pirinçleri tüketmekten kaçının.
Evde genel olarak kullanılan bakliyat sayısına göre bakliyat saklama kabı alınmalıdır. Saklama kaplarının sayısı evde kullanılan bakliyat çeşitliliğine göre daha fazla artırılabilir. Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
Sarımsaklarınızın kabuklarını güzelce soyun ve yıkayın. Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Bakliyatlarla dolu o kavanozları ya da bez torbaları mümkünse sıcaklığı 0 ila 5 derece arasında, bu mümkün değilse en fazla 15-18 derece arasında olan ortamlarda ve karanlıkta, güneş ışığından uzak alanlarda saklamalısınız. Rutubetsiz bir dolap, bunun için uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri