Defne yapraklarını serin ve yumuşak bir su altında durulayın. Toz ve döküntüleri temizlemek için yapraklara hafifçe masaj yaptıktan sonra mümkün olduğunca fazla suyu akıtın ve bir kağıt havluyla kurulayın. Ayrıca yaprakları bir süzgeç ve kase içinde koyarak da bekletip temizleyebilirsiniz.
Taze defne yaprakları keskin-acı bir koku ve tada sahiptir. Bu nedenle yaprakların kullanılmadan önce kurutulması gerekir. Yaprakların tazeyken kurutulması daha iyi ve derin bir tat vermesini sağlar.
Defne yaprağı aynı zamanda halk arasında bitkisel tedavi için de kullanılır. Taze olarak toplanan defne yaprakları kaynatılarak vücut ve saç yıkamasında kullanılır. Ayrıca civanperçemi ile birlikte kaynatılıp çay olarak tüketilir. Toz haline getirilen defne yaprağı ile merhem yapılır.
1 avuç defne yaprağını yaklaşık 2 litre suyun içerisinde kaynatın. Bu su ılımaya başladıktan sonra yıkanırken ilk suda kullanın. Ardından masaj yaparak su ile arındırın.
İlgili 41 soru bulundu
Nazarın kendisi mistik bir konu olmasının yanında nazardan korunmak için de mistik bazı ritüeller yapılır. Bunun en eski olanı defne yaprağı ve adaçayı yakmaktır. Adaçayı ve defne yaprağının evde bulunan nazar, kötü enerjiden arındırarak ortamda bulunan kişilerin rahatlamasını sağlar.
Baş Ağrısına İyi Gelir
Defne yaprağı, içerisindeki partenolid bileşiğinden dolayı migren ağrılarını dindirerek baş ağrısını hafifletmede önemli bir rol oynar. Yakıldığı zaman dışarıya yaydığı güzel koku sayesinde yorgunluğa iyi gelir ve vücudun rahatlamasına yardımcı olur.
Ayaklar için birebir
Doğal bir ağrı kesici etkisi bulunan defne yaprağı, burkulma ve eklemlerde meydana gelen ağrılara oldukça faydalıdır. Aynı zamanda ayak mantarını da iyileştirici etkisi vardır. Defne yaprağını ayakkabınıza koyduğunuzda tabanlarınızdan gelen faydayı hissedeceksiniz.
Defne yaprağını suyun içinde iyice kaynatın ve 5 dakika demlenmesi için bekleyin. Soğuduktan sonra suyu süzün ve yüzünüze sürün. Düzenli kullandığınızda 1 ay gibi kısa bir sürede cildinizin ipek gibi yumuşak ve parlak olmasını sağlayabilirsiniz.
Su kaynatıldıktan sonra demlik veya çaydanlığa alınır ve üzerine defne yaprakları eklenir. Defne yapraklarının suya salınması için demlenmesi gereken süre ortalama 5-10 dakikadır. Ancak istenilen yoğunlukta bir çay elde etmek için süre uzatılabilir veya azaltılabilir.
Öncelikle defne yaprakları yıkanıp kurutulur. Güneş gören bir alana (balkon veya teras gibi) temiz bir örtü serilir. Yapraklar birbirine değmeyecek şekilde örtünün üzerine dizilir. Kurutma işlemi ortalama 7-15 gün arası sürer.
Defne yaprağının zararları kişiden kişiye değiştiği gibi kullanım sıklığı ve miktarı da zara verip vermediği konusunda önemlidir. Hamile ve emziren annelerin defne yaprağı tüketmesi zararlıdır. Şiddetli bir şekilde koklandığı zaman solunum yollarına zarar vermektedir. Fazla kullanımı alerjik reaksiyon gösterebilir.
Defne yaprağı, en iyi sonuçları yaz aylarında kurutarak elde eder. Bu nedenle defne yaprağı genellikle Haziran ve Temmuz aylarında kurutulur. Bu dönemlerde bitki yaprakları en taze, aromatik ve lezzetli olur.
Defne yaprağının uç kısmı yakıldıktan sonra bakır ya da plastik bir kabın içine bırakılır. Yapısı gereği kuru bir bitki olduğu için kolay bir şekilde yanan Akdeniz defnesinden 2 ya da 3 tane yakmak yeterli olacaktır.
1 bardak suyun içine 2-3 defne yaprağını ekleyelim. Defne yapraklarını suyun içine ilave ettikten sonra ortalama 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demlenen çayı süzerek tüketebilirsiniz. Çayın tadını yumuşatmak için bal, şeker ya da limon ekleyebilirsiniz.
Bu iş bidattır, caiz değildir.
Cilt bakımı için kimyasal ürünleri tercih etmeyenlerin başvurabileceği bitki olan defne yaprağı, cildi temizler, cilde ışıl ışıl bir görünüm kazandırır. Sivilcelerin ve lekelerin azalmasına yardımcı olur, daha temiz, pürüzsüz bir cilt meydana getirir.
Özellikle su iyice kaynatılmalıdır. Hemen ardından ise 3 adet defne yaprağı da bu suya konulur. yaklaşık 4 dakika kadar çay demlenir. Bunun ardından ise çay süzülerek 8 dakika beklenir.
Defne yaprağı yağı, cilt sağlığına birçok fayda sağlar. Antioksidan özellikleri sayesinde cildi serbest radikallerin zararlarından korur. Aynı zamanda cildi nemlendirir, sivilce ve aknelere karşı savaşır, ciltteki lekeleri azaltır ve cildin genel görünümünü iyileştirir.
Defne yaprağı tütsüsü
3 adet kuru defne yaprağını ateşte renk değiştirene kadar ısıtın. İstediğiniz ortamda bir tabağın içinde gün bitimine kadar tutmanız iyi gelecektir.
Sakinleştirici etkisi bulunan defne yaprağı, çay olarak tüketildiğinde daha rahat uyuyabilmenizi sağlar. C ve A vitamini bulunan defne yaprağı, bağışıklık sistemini güçlü tutar. Defne yaprağının içerisinde bulunan antioksidan ve demir, kalp sağlığına da iyi gelir. Öksürüğe iyi gelir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
Özellikle et yemekleri için hazırlanan soslara eklenen defne yaprağı, balık yemeklerinde marine yapımında kullanılır ve pilavlara eklenir. Balık çorbası gibi sulu yemeklerde kullanılan bitki, hindi ve tavuk haşlarken tencerenin dibine konur.
Demir eksikliğine bağlı anemi tedavisine yardımcı bir doğal ürün olarak tüketilebilir.
Bunu yapmak istemiyorsanız, bir tasın içine bu yağlardan damlatıp canlıların odaya girmesini engelleyebilirsiniz. Sarımsak yemek de etkili. Sarımsak yemiş ya da yanına koymuş birine sinekler yaklaşmıyor. Bulunduğunuz odada defne yaprağı yakmak da sineklerin mekânı terk etmelerine yetiyor.
Defne yaprağı, bakliyatlarda oluşabilen böcekleri önlemektedir. Kavanozda ya da bez torba içinde saklayacağınız bakliyatların içine 1 adet defne yaprağı ekleyebilirsiniz. Bakliyatları uzun süre bozulmadan saklamak için ekleyeceğiniz defne yaprağı sayesinde, böceklenme ve küflenmeye karşı önlem almış olacaksınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri