Öncelikle şöyle açıklayalım; şirketler, her Aralık ayında bir sonraki sene kullanacakları resmi defterleri tasdik ettirmek zorundadır.
Bu defterlerin kapanış tasdiki, kullanıldığı hesap dönemini izleyen faaliyet döneminin üçüncü ayının sonuna kadar yaptırılması gerekir. Bir başka ifade ile hesap dönemi takvim yılı olanlar, bu defterlerin kapanış tasdikini Mart ayı sonuna kadar yaptırmalıdırlar.
Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Tutulacak defter ve kayıtların Türkçe olması zorunludur.
Özet. Hesap dönemi takvim yılı olanların, 2023 yılında kullanacakları yasal defterlerini 31.12.2022 tarihine kadar tasdik ettirmeleri gerekmektedir..
“Defter-Beyan Sistemi” de Elektronik ortamda tutulmaya devam edilmektedir. 2023 yılı için Serbest meslek kazanç defteri de tasdik ettirilmeyecektir. e-Defter tutan mükellefler; Yevmiye ve Defteri Kebir defterleri dışında, tutmak zorunda oldukları defterleri kağıt ortamında tasdik ettirmek ve tutmak zorundadırlar.
İlgili 23 soru bulundu
Türk Ticaret Kanunu'nda, ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarını noterde zamanında yaptırmayanlara 2023 yılı için 31.097 TL idari para cezası öngörülmüştür.
— Türk Ticaret Kanununun 562. maddesi uyarınca ticari defterlerine açılış ve kapanış onaylarını yaptırmayanlar 2022 yılında 13.949 Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır.
Konu: 2022 Yılı Yevmiye Defteri Kapanış Tasdiki İçin Son Gün 3 Temmuz 2023. Elektronik defter kapsamında olmayan mükelleflerin, Türk Ticaret Kanunu'nun 64/3'üncü maddesine göre, 2022 yılına ait yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin 03.07.2023 Pazartesi günü sonuna kadar notere yaptırılması gerekmektedir.
Defter Tasdik Ücreti Nedir? Defter tasdik ücretleri, her yılın Aralık ayında notere ve mali müşavire ödenen bir ücrettir ve defter parası olarak da bilinir. Bu ücret, şirketlerin sonraki yılda kullanacakları muhasebe defterlerinin tasdik edilmesini sağlar.
Defter tasdik edilmezse ne olur? Defter tasdik cezası Tutulması zorunlu olan defterlerden herhangi birini tutmayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır. Vergi Usul Kanununun kayıt kurallarına ait hükümlerine uymayan mükelleflere, birinci derece usulsüzlük cezası uygulanır.
B) ARA TASDİK (TASDİK YENİLEME VUK MD.
Yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2022) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.
Vergi Usul Kanunu'nun 220 nci maddesinde tasdike tabi defterler; Yevmiye ve envanter defterleri, İşletme defteri, Çiftçi işletme defteri, İmalat ve İstihsal Vergisi defterleri, (Basit İstihsal Vergisi defteri dahil) Nakliyat Vergisi defteri, Yabancı nakliyat kurumlarının hasılat defteri, olarak belirlenmiştir.
Ayrıca, VUK'nun 359. Maddesine göre varlığı noter kayıtları ile tespit edilen ve tasdik edilen yasal defterlerin vergi incelemesine ibraz edilmemesi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasını gerektirdiği unutulmamalıdır.
Ayrıca yevmiye defteri, anonim şirket yönetim kurulu karar defteri ve limited şirket müdürler kurulu karar defterinin kapanış onayının kanunda belirtilen sürelerde yaptırılması zorunlu olup, bu zorunluluğa uymayanlar TTK'nın 562. maddesine göre 2021 yılı için 10.242 TL idari para cezası ile cezalandırılmaktadır.
2.3- Ara Tasdik (Onay Yenileme)
(1) Yönetim kurulu karar defteri, yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebir yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı içerisinde onay yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (2) Onay yenilemede defterlerin türü değiştirilemez.
TTK'nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince “Ticari defterlerin açılış veya kapanış onaylarının yaptırılmaması” nedeniyle her bir defter ve işlem için 2023 yılında 31.097 TL idari para cezası uygulanabilecektir.
Görüldüğü üzere, Yeni TTK'da kapanış tasdikleri sadece yevmiye defteri ve yönetim kurulu karar defteri ile sınırlandırılmış olup, envanter defteri için bu şekilde bir zorunluluk yer almamaktadır.
2020 YILI Yevmiye defteri için 2021 yıl Ocak ayında yapılan ara tasdik aynı zamanda 2020 yılı kapanış tasdikidir. Ayrıca kapanış tasdiki yapılmaz.
Türk Ticaret Kanunu'nda defter ve belgelerin saklanma süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Açılabilecek ticari davalarda delil olması bakımından defter ve belgelerin varlığı önemlidir.
Yevmiye defteri, tutulması, kullanılması ve tasdiki zorunlu olup, bu defterlerin vergi incelemesi sırasında vergi incelemesine yetkili olanlara ibrazı zorunludur. Bunun dışında envanter defterinin ise emtia alım satımı yapan birinci sınıf tüccarlar tarafından tasdiki ve kullanılması da ayrıca zorunludur.
Bilindiği üzere 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 64 /3. maddesine göre; YEVMİYE DEFTERİ'NİN KAPANIŞ ONAYI (TASDİKİ); İzleyen faaliyet döneminin (hesap döneminin) altıncı ayının sonuna kadar yapılması gerekir. Kapanış onayının son günü, Normal hesap dönemlerinde 30 HAZİRAN 2023'tür.
1. grup illerde 10 ve 49 arasında işçi çalıştıran şahıs şirketlerinin bilanço usulüne göre defterleri alım-satım için 1.550 TL.ye , inşaat imalat için ise 1.610 TL. ye tutulacak. Aynı grup iller ve işçi sayısı için limited şirket defterleri alım satım işlerinde 1.700 , imalat inşaat işlerinde 1.970 TLye tutulacak.
Mali Müşavir olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Mali Müşavir maaşı 2023 verilerine göre ortalama 32.900 TL civarındadır.
Kurumlar Vergisi Mükellefleri için Tam Tasdik hesaplanacak ücret alt sınırı yıllık 65.000 TL olarak belirlendi. Net satışları 50.000.000 TL olanlarda %0,002 (Binde 2) Sonraki 50.000.000 TL için ise ayrıca Binde 1,75 olarak uygulanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri