Diğer bir tanımla: “Değerlendirme, denetim sonucunda elde edilen bilgilerin standartlarla karşılaştırılarak, saptanan amaçlara ulaşılma derecesinin, ulaşılamayan durumlarda aksaklıkların ve hata kaynaklarının belirlenmesi sürecidir” (Kaya, 2000: 37). Değerlendirme süreci, yönetim biliminin önemli bir parçasıdır.
Değerlendirme (Evaluation) Nedir? Turgut (1984) değerlendirmeyi, "Ölçme sonuçlarını bir ölçüte vurarak bir değer yargısına ulaşma işlemi" olarak tanımlamaktadır. Tanımdan da anlaşılacağı gibi, değerlendirme bir yargıya, bir karara ulaşma işlemidir.
Değerlendirme sürecinde; betimlemek, elde etmek ve vermek olmak üzere üç temel basamak vardır. Bu basamaklar değerlendirme yöntemi için temel oluşturur.Süreçteki betimlemek ve vermek adımları ortaklık gerektiren etkinliklerdir.
İlgili 20 soru bulundu
Ölçme ve ölçüt, değerlendirmenin ilk iki aşamasıdır. Ölçme sonuçlarını ölçüt ile karşılaştırdığımızda verilen karar da değerlendirmenin son aşamasıdır.
Değerlendirme türleri amaca göre değerlendirme ve ölçüte göre değerlendirme olarak ikiye ayrılmaktadır.
Bir eğitim programının taslak, uygulama ve ürün olarak hedeflenen düzeye ne kadar ulaştığı, ulaşmamış ise eksik veya hatanın nerede olduğunu belirlemeye dönük yapılan çalışma, program değerlendirme olarak ifade edilebilir.
Değerlendirme, öğrenciye DAVRANIŞINI NASIL DEĞİŞTİRECEĞİ, NASIL GELİŞTİRECEĞİ hakkında bilgi verir. Değerlendirme, yeterince başarılı olan ÖĞRENCİYİ MOTİVE EDER. Değerlendirme öğrenci hakkında verilecek KARARLARA DAYANAK OLUŞTURUR.
Amacına Göre Değerlendirme Amacına göre değerlendirme kendi içerisinde; tanıma ve yerleştirme (diagnostik), biçimlendirme- yetiştirme (formatif) düzey belirlemeye (summatif) yönelik olarak üçe ayrılmaktadır.
Ön Değerlendirme: Editör, yazardan gelen çalışmayı değerlendirerek, hakemlere göndermeye değer olup olmadığına karar verir. Hakemlere göndermeye değer bulmadığı takdirde, yazara çalışmanın kabul edilebilir olmadığını belirtir bir yazı gönderir.
Değerlendirme kriterleri (evaluation criteria), çoklu çözümler arasında seçim yapmak adına bir dizi gereksinimi değerlendirmek için kullanılan ölçülerdir. Değerine göre çözümlerin ve alternatif tasarımların sıralanmasını sağlayan bir dizi ölçüm tanımlar.
Amacına göre değerlendirme türleri tanıma ve yerleştirmeye dayalı, izleme ve yerleştirmeye dayalı ve özetleyici değerlendirme olmak üzere 3 e ayrılır.
Değerlendirmenin; ölçme, ölçüt ve karar olmak üzere üç temel öğesi vardır. Değerlendirme kullanılan ölçüte göre; Mutlak ve Bağıl değerlendirme olmak üzere ikiye, (Sınıf ortalamasının üstünde olanlar başarılı kabul edilecektir vb.
Süreç Değerlendirme Sınavları (SDS), Sebit VCloud üyesi özel okullarda öğrencilerin okul sınavlarındaki başarılarını artırmak üzere hazırlanmış basılı sınav uygulamalarıdır. Sebit VCloud üyeliğine ek olarak üyelik gerektirmektedir. Her bir sınıf seviyesinde 6 ayrı basılı SDS uygulaması yapılır.
PERFORMANS DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMESİ
Değerleme mülakatları, değerlemesi yapılan performansa geçmişteki performans ile gelecekteki potansiyel performansı hakkında bilgilerin geri bildirim yoluyla aktarıldığı performans gözden geçirme toplantılarıdır.
18) DEĞERLENDİRME CÜMLESİ: *Bir sanatçı veya sanat eserinin çeşitli yönlerini ortaya koymaktır. *Öznel de nesnel de olabilir.
DOĞRU DEĞERLENDİRME Kişiler arası ilişkilerde kişinin yapıp ettiği bir değerlendirmeyi ''değerleme veya değerlendirme '' olarak ifade ederiz. Ortaya konan her bilgi yalnız bir tespit etme değilse, bir açıklama yada yorumdur. Ortaya konan her eserle ise realite sürekli değerlenir, realiteye değer katılır.
Değerlendirme çocuk hakkında karar vermek için yapılan bilgi toplama sürecidir. Bu tanımın iki temel öğesi vardır. KARAR VERME ve DEĞERLENDİRME SÜRECİ'dir. Özel gereksinimli çocukların eğitimi söz konusu olduğunda değerlendirme, bu çocuklarla ilgili kararlar vermek amacıyla gerçekleştirilir.
Sınıf içi değerlendirme, öğrencilerin yalnızca gereklilikleri yerine getirip getirmediklerinin ve gerekli puanı alıp almadıkları amacını taşıyan bir üründen çok, öğrencilerin öğrenmedeki ilerlemelerinin ve öğrenmede başarıya ulaşmalarının bilinmesine yönelik bir süreç olarak değerlendirilmelidir (Saefurrohman, 2015).
Değerlendirme Yazıları, derleme ya da telif bir kitap, bilimsel bir toplantı yahut olay üzerine ya da bilimsel bir makalenin tartışılması için kaleme alınan tanıtıcı olmakla birlikte üzerine çalışılan metin ya da olaya eleştirel bir yorum da getiren metinlerdir. Kitap değerlendirmeleri, kitap raporlarından farklıdır.
Bir değerlendirmeden beklenen değerlendirilen metnin konusuna ve bu konunun işleniş şekline, öne sürülen düşünceleri kritik ederek yapıcı yorumlar getirmesidir. Ayrıca öne çıkan düşüncelerin eleştirel bir üslupta tenkidinin yapılması, görüşlerin tutarlılığının, kaynakların kullanılış şeklinin tartışılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri