Örneğin DEHB tanısı tedavi edilebilir olarak belirtilen bir hasta %0 özür almakta iken, tedavi edilemez olarak belirtildiği durumlarda ise özür oranı %20 olmaktadır (Özürlülük Öl- çütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik 2010).
Türkiye'de DEHB'in doğrudan bir mesleğe engel olduğuna dair spesifik bir madde yoktur. Ancak, bazı mesleklerdeki fiziksel ve psikolojik sağlık şartları, DEHB'li bireyler için kabulü zorlaştırabilir. Özellikle pilotluk, askerlik ve polislik gibi mesleklerde, dikkat ve karar verme yetenekleri kritik öneme sahiptir.
Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu kaynaklar ışığında DEHB'li olmak "araç sürme kabiliyetini etkileyecek düzeyde" olması halinde sürücü ehliyeti sahibi olmaya bir engel teşkil etmektedir.
Devlet hastanesi ya da Rehberlik ve Araştırma merkezleri sayesinde alınan bu rapor ilerleyen dönemlerde iş hayatına, evlenmeye ya da askerliğe engel bir durum teşkil etmeyecektir. Ayrıca yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme durumu söz konusu olduğunda raporun iptal edilerek silinebilmesi de mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Bu duruma dayalı olarak çocuklarda bulundukları gelişim periyotlarına uymayan dikkatsizlik ve/veya aşırı hareketlilik gözlemlenir [1]. DEHB'nin dünyada yaygınlık oranı çocuklarda %5-12, yetişkin bireylerde %4,4'tür.
Henden, "Muhabirlik, itfaiye görevlisi, polislik gibi aktif meslekler DEHB'liler için çok uygun meslekler. Masa başı mesai isteyen ya da bürokratik işler ise DEHB'liler çok uygun alanlar değil" diye konuştu.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde en fazla kullanılan ilaçlar uyarıcı (stimulan) dediğimiz ilaç grubudur. Bu grupta Metilfenidat (Ritalin), Dexedrine ve Pemoline adı verilen ilaçlar yer almaktadır.
Dikkat eksikliği olan ya da dikkati, uyanıklığı azaltan bir ilacı kullananlarda etkilenme süresince belgenin alınması kararı verilebilir. Bu dönemde kişinin araç kullanmaması gerektiği bildirilmeli. Ayrıca kişiden bu dönemlerde araç kullanmayacağını taahhüt ettiğini belirten imzalı bir belge alınmalı.
Bu nedenle DEHB tanısı, kesinlikle Çocuk ve Ergen Psikiyatristi tarafından yapılan klinik değerlendirme ile konulur.
Evet, DEHB olanlarda EEG bozukluğu daha fazla görülür. Bu hastaların bir kısmında da ilerleyen dönemde nöbet görülebilir. Nöbet öyküsü olan ya da nörolojik sorunu da olan hastaların çocuk nörolojisi hekimi tarafından değerlendirilmesinde yarar vardır.
Türk hukukunda DEHB'ye sahip kişilere hastalıkları nedeniyle diğer kişilerden farklılık tanınmamaktadır. Türk hukukunda DEHB'ye sahip olmak, asker ve polis olma engeli olarak karşımıza çıkmaktadır.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite bozukluğu, bireyin yaşının ve gelişim düzeyine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri ertelememe ve aşırı dikkat sorunlarıyla kendini gösteren psikiyatrik bir bozukluktur.
DEHB çocukluk çağında en yaygın nörogelişimsel bozukluktur. Rakamlar değişkenlik gösterse de, çocuklarda dünya çapında DEHB yaygınlığının yaklaşık yüzde 5 olduğu tahmin edilmektedir .
Bahsi geçen bu testler, çocuğun klinik tanısına destek olarak bilişsel işlevleri ve dikkati hakkında hekime bilgi verir. Hekim, gerek gördüğü zaman bu testleri isteyebilir. Beyin gelişimi, erken çocukluk döneminde hızla devam eder.
Aşırı hareketlilik ve dikkati sürdürme zorluğu; öğrenmeyi etkileyen, arkadaş ilişkilerinde, evde ve sınıfta önemli disiplin sorunlarına yol açan bir durumdur.
Kullanılan ilaçlar genelde saatlik etkili olan ilaçlardır (4-12 saat etki), bazıları gün boyu etkilidir. İlaçlar beyni uyuşturmaz tam tersi beyni uyarır. İlaçlar bağımlılık yapmaz istenildiği zaman bırakılabilir.
Tek başına antidepresan kullanımı, psikiyatrik ilaç kullanımı bir kişinin işe girişi için bir engel teşkil etmez. Ruhsal hastalığı olan kişilerin sağlık yönünden bir işte çalışıp çalışamayacağını işveren değil ancak kişiyi takip eden psikiyatri hekimi karar verir.
Bu nedenle zorunlu olmayan durumlarda 6 yaştan önce DEHB tanısı konulmaması gerekir. 6 yaşından sonra özellikle de ergenlik yıllarında beyin kendisindeki bu nörogelişimsel sorunları telafi edebilmektedir. Bu kişilerde DEHB belirtileri azalmakta ya da kaybolmaktadır.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
DEHB tedavisi hastanın kriterlerine göre ilaç kullanımı ve terapi yöntemiyle yapılır. İlaç tedavisinde ilacın dozu uzman tarafından ayarlanmalıdır. Terapiler ise psikoterapi ve psikososyal terapidir. DEHB ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıyla da tedavi edilebilir.
DEHB olan bireylerin normal toplumla karşılaştırıldığında daha düşük zekaya sahip olduklarını gösteren herhangi bir bulgu yoktur. Her düzeyde zekaya sahip insanlarda DEHB görülebilir. Thomas Edison gibi birçok başarılı insanın DEHB olduğu düşünülmektedir.
Motivasyon eksikliği
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan hastaların motivasyon yeteneği yok denecek kadar azdır ve bu da tembel olarak bilinmelerinin ana sebeplerindendir.
DEHB tanısı alanda uzmanlaşmış psikiyatristler tarafından konulur. Tanı tek bir kaynaktan elde edilen bulgu ya da bilgilere göre değil; birçok kaynaktan elde edilen bilgiler bir araya getirilerek bu bilgilerin incelenmesiyle konulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri