Delaleti Kat'i veya delaleti zanni. Delaleti Kat'i; yani ayette geçip de anlamı net -muhkem- olan hükümler demektir, bunların üzerine söz olamaz. Örnek; domuz etinin, faizin, adam öldürmenin, zinanın, kumarın, falcılığın, sihirin, yalan şahitliğin, namuslu kadına zina iftirasının haramlığı gibi.
Hz. Peygamber Muhammed (s.a.s)' in Allah'tan tebliğ ettiği Kur'ân tevatür yoluyla bize kadar gelmiştir. O halde Kur'ân âyetlerinin sübutu kat'idir. Kur'ân âyetlerinden kesin bilgi edinmek için sübutunun kat'i olması yanında manâya delâletlerinin de kat'i olması lazımdır.
Kat'î bilgi, kendisinde şüphe olmayan, dinî bir konuda kesin kanaat hâsıl eden bilgidir. Bu tür bilginin kaynağı sadık/mütevâtir haberdir. İnanç esasları, ibadetler, helal ve haramlarla ilgili pek çok dini ahkâm/bilgi kat'î bir şekilde sabittir.
Kat'i olarak karar verilmiş. Kararlaşmış. Hakkında karar verilmiş olan.
Bu delillerin (delalet-i kat'i) hem sübutu hem de işaret ettiği anlam kat'idir. Sübutu (lafzı) kesin fakat bu lafızların gösterdiği mana zanni (anlamı tereddütlü) ise bu tür delillere sübutu kat'i, manaya delaleti zanni delil denir. Bu tür delillerin birkaç anlam barındırma ihtimali vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Sözlükte “yol gösterme, kılavuzluk etme” anlamına gelen delâlet kelimesi dil ve edebiyat, mantık, cedel, fıkıh usulü gibi ilimleri yakından ilgilendiren ve söz, davranış, yazı, hareket, durum gibi herhangi bir şeyin belli bir bilgi, anlam ve hükümle bağlantısını ifade etmek üzere müştereken kullanılan bir kavramdır.
Bir şeyin "sübutu zanni"dir demek, gerçekliği ve doğruluğu yarıdan fazla ihtimal taşımakla birlikte, kesin ve kat'i değildir, demektir. Bir şeye dair bilginin sıhhati ve gerçekliği kesin ise, o şeyin sübutu kat'idir denilir.
kat'i / kat'î / قطعى / قطعي / قَطْع۪ي
Mutlak. şüphesiz. Tereddütsüz.
Kat'i delil, gerçekleşmiş olması (sübutu) ve gösterdiği anlamı (manası) açık ve kesin olan delildir. Kat'i delil, hem akli delil hem de nakli delil olabilir. Kat'ilik bir delilin delaletinin farklı, karşı, aykırı ihtimalleri ve alternatifleri ortadan kaldıracak ve şüpheye imkan vermeyecek şekilde olmasıdır.
Kati ise, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesin ve bariz olan şey demektir. "Kati surette" de aynı anlamda kullanılan bir tamlamadır. Varlığından ya da gerçekliğinden emin olunan şeylere vurgu yapmak için "kati surette" kelimesi kullanılır.
Şeriata ait amelî prensip, hakkında âyet, hadis veya icmâ bulunan veya temelde bu delillere dayanan ve İslâm'ın pratik yönünü oluşturan prensipler. Allah ve Rasûlünün emir, yasak, muhayyer bırakma veya bir kimsenin fiiline ilişkin iki şeyi birbirine bağlama özelliklerini taşıyan prensiplere "şer'î hüküm" denir.
kat'-ı nazar
Bir şeye bakmaktan vazgeçme, ondan ilgisini kesme.
İslâm'da dört aslî delil vardır: Kitap (Kur'ân-ı Kerîm) Sünnet (Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'in hadisleri) İcmâ
"İşaretin delâleti" lâfzın, nassın gelişinde aslî veya tebe'î olarak [3]kasdedilmeyen fakat asıl maksat olan mananın gerekli kıldığı, bununla birlikte sözün doğruluğu ve şer'î yönden sağlıklı anlaşılması kendisine bağlı olmayan hükme delâletidir.
Sadece Allah'ta bulunan sıfatlara zati adı verilir. Subuti kelimesinin sözlük anlamı mutlaktır ve Allah'ta bulunması zorunlu olan nitelikleri tanımlamak için kullanılır.
Sabit, yerinde duran, muhkem ve kesin anlamına gelirken sübut sözcüğü de kesin olarak gerçekleşmek ve var olmak demektir. Dinimizde Allah'ın sıfatları zati ve sübuti olmak üzere ikiye ayrılır. İslam literatüründe Allah, ''zorunlu varlık'' olarak nitelendirildiği için basar, ilim, tekvin gibi sıfatlara sübuti denmiştir.
İlm-i kelamda "inikas-ı edille" diye bir hüküm, yıllarca kelam ilminde önemli bir delil ve vesile olarak kullanılmıştır. Manası "Delilerin iskatı ile netice de iskat olur." demektir. Mesela, meleklerin varlığını ispat eden bir delil çürütülürse, neticesi olan meleklere iman da beraberinde çürütülmüş olur fikridir.
Sanığın atılı suçtan mahkumiyetine yeterli her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği durumda, yüklenen suçun sanık tarafından işlendiği sabit hale gelmemiş olur ve sanık hakkında beraat veya yaygın tabirle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Çoğunluk, büyük bir kısmı.
Ömür boyunca, yaşadığı müddetçe.
(Tekili: Kayd) Kayıtlar. Resmi muâmelelerin veya her hangi bir şeyin kayıtları, deftere geçirilmeleri, yazılmaları.
Alâmet, kılavuz, rehber, yol gösterici, bir dâvâyı ispata yarar şey, bürhan, işaret, iz; hacı adaylarına kılavuzluk yapan kimse; İslâm fıkhında dört kaynak olan Kur'ân, Sünnet, İcma ve Kıyas. Çoğulu "edille"dir. Istılah manası: Kendisinin bilinmesiyle başka bir şeyin bilinmesi lâzım gelen şeydir.
Tafsili iman içerisinde inanılması gereken olaylara ya da durumlara daha geniş ve ayrıntılı bir biçimdeki inanmak söz konusudur. İcmali imanda ise, inanılması gereken durumlara toptan ve direkt bir şekilde inanmak söz konusudur.
Şer'î deliller, hükme delâletinin kuvvetine göre kat'î ve zannî şeklinde ikiye ayrılır. Kendisinden şer'î bir hükmün açıkça anlaşıldığı ve başka türlü anlaşılmasının doğru olmayacağı deliller delâleti kat'î, dolaylı şekilde hüküm bildiren, yorum ve izaha muhtaç olanlar da delâleti zannî delillerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri